Pentru a sărbători Ziua Internațională a Francofoniei (20 martie) și Ziua Mondială a Teatrului (27 martie), Asociația Culturală Română (ACR) organizează o întâlnire-omagiu pentru cel care a fost inițiatorul teatrului absurdului și unul dintre cei mai mari dramaturgi ai secolului XX, Eugène Ionesco, de la moartea căruia se vor împlini 30 de ani pe 28 martie 2024.

Evenimentul va avea loc joi, 21 martie, începând cu ora 17:00, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges din Montreal, sala 694.

Invitați speciali: Gilles Duguay, fost ambasador al Canadei în România (1995-1998), Tullia Balla, consul general al României la Montreal și Jacques Bouchard, profesor de studii neo-elenice, membru al Societății Regale din Canada și membru de onoare al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Vor fi de asemenea prezenți, via un mesaj video, actorii Aliona Munteanu și Richard Letendre. Richard Letendre este autorul piesei Qui este ce Ionesco?, din distribuția căreia a făcut parte și Aliona Munteanu. Piesa a fost jucată de sute de ori la Montreal între 2011 și 2016, printre altele la Teatrul Denise-Pelletier și în mai multe Maisons de la culture. În 2012, Qui este ce Ionesco? a fost pusă în scenă la Teatrului Alexandru Davila din Pitești, iar în 2014 piesa a fost publicată la Montreal într-o versiune bilingvă franceză-română.