Un nou studiu explică de ce poftim dulciuri și alimente pline de grăsimi și de ce combinația dintre gras și dulce ne poate face să mâncăm în exces.

Unele alimente sunt mai bune la gust decât altele și, de obicei, acestea sunt cele care conțin zahăr și grăsimi. Un studiu recent explică de ce este atât de greu să rezistăm la anumite alimente care au în compoziție aceste ingrediente: suntem făcuți să ne fie poftă de ele via o conexiune creier-corp.

Aceasta este principala concluzie a noului studiu, publicat în revista Cell Metabolism și citat de Prevention Magazine. Studiul a fost întreprins pe șoareci, cercetătorii descoperind că poftele de gras și dulce corespund cu două căi separate, dar paralele, care trimit semnale de la intestin la creier, activând centrii de dopamină atunci când mâncăm lucruri ca înghețată, biscuiți, prăjituri etc. Menționăm că dopamina este un hormon care acționează asupra creierului făcându-ne să simțim plăcere.

Studiul a mai arătat că nervul vag, care conectează intestinul și creierul, trimite informații prin intermediul celulelor nervoase din intestin, făcând grăsimile și zahărul atrăgătoare. Acest lucru poate crea o dorință subconștientă de a mânca astfel de alimente, chiar dacă încercăm în mod activ să le evităm.

Se poate întâmpla, separat, cu mâncăruri și băuturi bogate în zahăr și cu alimente pline de grăsimi, însă atunci când le combinăm, autorii studiului au descoperit că simțim nevoia să mâncăm mai mult ca de obicei. 

Acest studiu ridică o mulțime de întrebări legate de mecanismele care ne fac să poftim anumite alimente și ce putem face ca să le curmăm. Câteva răspunsuri mai jos.

De ce ne e poftă de grăsimi și zahăr?

Există mai multe motive. „Pofta de grăsimi și zahăr este adânc înrădăcinată în biologia evolutivă”, spune dieteticianul Scott Keatley. „În trecut, acești nutrienți erau rari și foarte prețioși pentru supraviețuire, constituind surse importante de energie și ajutând la stocarea acesteia în perioadele de penurie.”

În ziua de azi, grăsimile și zahărul sunt pe toate drumurile, însă organismul nostru le dorește în continuare. „Zahărul este o modalitate foarte rapidă de a obține energie”, afirmă Jessica Cording, dietetician și autoarea cărții „The Little Book of Game-Changers”. „Atunci când suntem obosiți, zahărul va fi foarte atrăgător, deoarece organismul îl vede ca pe o infuzie rapidă de energie”, completează ea.

CITIȚI ȘI: Zahărul adăugat: Unde se ascunde?

Grăsimile ne dau și ele energie, însă aceasta poate fi stocată. Grăsimile sunt mai bogate în calorii și deci și în energie. Organismul nostru poate cere ceva gras pentru a-și umple rezervele de energie, dar și pentru că grăsimea tinde să aibă un gust bun.

„Aceste pofte sunt adesea legate mai mult creier, de căutarea de plăcere și recompensă, decât de niște nevoi nutriționale reale”, spune Scott Keatley.

Cum acționează zahărul și grăsimile asupra creierului?

Zahărul și grăsimea activează sistemul de recompensă al creierului, iar această activare întărește obiceiuri și crează un ciclu de poftă-mâncat. „În timp, acest lucru poate duce la schimbări în chimia și structura creierului, care riscă să afecteze luarea deciziilor, autocontrolul și sensibilitatea sistemului de recompensă în sine”, explică Scott Keatley.

Zahărul și grăsimile pot fi legate de unele amintiri și de atașamentul față de ceva ce mâncam în copilărie. „Anumite alimente au un efect liniștitor, induc o stare de bine din punct de vedere comportamental”, adaugă Jessica Cording.

Consumul în exces de zahăr și grăsimi creează însă un efect de buclă în creier, care ne face să vrem și mai multe alimente dulci și grase. Acest lucru se aplică și la carbohidrații simpli, precum sucuri sau paste, organismul dorind infuzii rapide de energie din surse variate.

CITIȚI ȘI: Ce înseamnă o dietă sănătoasă?

Ce putem face pentru a diminua pofta de zahăr și grăsimi

Combaterea acestor pofte se poate dovedi un lucru dificil. Iată câteva sfaturi menite să ușureze acest demers.

Adoptați mâncatul conștient (eng. mindful eating). Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă să acordăm atenție hranei noastre și acțiunii de a mânca; înseamnă să savurăm mâncarea și să fim atenți la senzațiile de foame și sațietate.

Gestionați-vă nivelul de stres. Stresul poate declanșa pofte, așa că adoptarea unor tehnici de reducere a stresului, cum ar fi exercițiile fizice, meditația sau cultivarea unui hobby, poate ajuta.

Evitați sau limitați accesul la alimente la care cu greu puteți rezista. Dacă nu le aveți la îndemână, nu le veți mânca.

Încercați să dormiți șapte+ ore pe noapte. Mai multe studii au confirmat faptul că somnul insuficient ne face să consumăm alimente grase şi dulci.

Beți suficientă apă. De multe ori confundăm setea cu pofta de ceva sau cu senzația de foame.

Mâncați suficient de multe proteine și grăsimi sănătoase. Acestea vă vor ajuta să vă simțiți sătul pentru mai mult timp.