● La nivel provincial, numărul cazurilor confirmate de COVID-19 se ridică la 24.982; cel al deceselor este de 1.599.
● 1.541 persoane sunt spitalizate, dintre care 210 la terapie intensivă.
● Deschiderea graduală a școlilor va începe cu grădinițele CPE și școlile primare.
● Până în prezent, în Quebec, sub 1% din cazurile de COVID-19 s-au înregistrat la copii și adolescenți (0-17 ani) și din fericire niciun deces.

Dacă tendința actuală privind evoluția epidemiei în Quebec se menține, guvernul provincial prevede o deschidere graduală a instituțiilor de învățământ, începând cu școlile primare și grădinițele CPE (centres de la petite enfance) din afara regiunii metropolitane Montreal, în data de 11 mai 2020. La Montreal, acestea se vor deschide pe 19 mai. Prezența copiilor nu este obligatorie, părinții putând alege să-i țină acasă.

Potrivit primului ministru Legault, motivele care au determinat decizia de redeschidere a școlilor primare și a grădinițelor sunt de ordin social, respectând datele științifice și directivele autorităților din domeniul sănătății publice, inclusiv opinia Asociației medicilor pediatrii din Quebec.

CITIȚI ȘI: De ce copiii se îmbolnăvesc mai puțin de COVID-19?

Școlile secundare, cégep-urile și universitățile vor rămâne închise până în septembrie. Pentru majoritatea cégep-urilor și universităților educația la distanță a demarat la sfârșitul lunii martie. Școlile secundare vor recurge de asemenea la învățarea la distanță.

Reamintim că grădinițele, școlile, centrele de formare profesională, colegiile, cégep-urile și universitățile au fost închise pe 16 martie 2020.

În scenariile prezentate pe 7 aprilie, guvernul a anunțat că se așteaptă ca provincia să atingă vârful epidemiei până la sfârșitul acestei luni. La ora actuală în Quebec sunt 24.982 de cazuri confirmate.

Până în prezent, numerele au rămas aproape de scenariul „optimist” al Quebecului cu mai puțin de 30.000 de cazuri confirmate. Numărul deceselor este însă mai mare decât în modelul inspirat de situația din Germania, care prevedea un total de 1.263 decese până pe 30 aprilie.

În spitale situația este considerată sub control. Ea rămâne însă critică în centrele de îngrijiri de lungă durată din provincie și în ansamblul rezidențelor pentru persoane în vârstă, unde s-au produs majoritatea deceselor.

Direcția generală de sănătate publică recomandă purtarea unei măști non-medicale în public, atunci când distanțarea fizică de doi metri este dificil de practicat.

Potrivit Institutului național de sănătate publică din Quebec (INSPQ), măsurile de distanțare fizică și de izolare au salvat zeci de mii de vieți. INSPQ apreciază că există o mică marjă de manevră pentru a relaxa gradual măsurile de izolare, menținând impactul asupra populației la un nivel minim. Experții INSPQ atrag însă atenția asupra faptului că următoarele zile sunt cruciale pentru a anticipa evoluția situației și strategiile de ieșire din izolare și că diferitele epidemii care se manifestă în prezent în Quebec necesită intervenții adaptate.

CITIȚI ȘI:

INSPQ: Proiecții ale impactului reluării treptate a activităților economice și sociale în Quebec
Un nou studiu privind cazurile de COVID-19 la copii