O lună plină de concerte, spectacole, filme, piese de teatru, dans și expoziții.

Pop la vie! (până pe 24 martie 2024)

Eddie Squires (1940-1995), țesătură „Lunar Rocket” (fragment), 1969. MBAM, colecția Liliane și David M. Stewart. FOTO: MBAM.

Această expoziție îndrăzneață și plină de culoare de la Musée des beaux-arts de Montréal oferă publicului o incursiune în lumea pop art prin intermediul unor lucrări emblematice din colecția muzeului. O ocazie extraordinară de a descoperi sau redescoperi instalații, sculpturi, tablouri, textile, desene și stampe ale unor artiști canadieni, americani și europeni precum Pierre Ayot, Edmund Alleyn, Joyce Wieland, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Tom Wesselmann sau Eduardo Paolozzi.

Puteți vizita, de asemenea, și expozițiile Marisol: une rétrospective (până pe 21 ianuarie 2024) și Françoise Sullivan: Je laissais les rythmes affluer (1 noiembrie 2023 – 18 februarie 2024). De notat și faptul că o pictură murală de mari dimensiuni (21,000 picioare pătrate) plasată în centrul orașului va aduce un omagiu acestei artiste vizuale quebecheze.

Mai multe detalii puteți găsi la: www.mbam.qc.ca.

Le fleuve Saint-Laurent, échos des rivages (30 noiembrie 2023 – 3 martie 2024)

FOTO: Musée Pointe-à-Callière.

O altă expoziție interesantă, de data aceasta la Muzeul de arheologie și istorie Pointe-à-Callière, care oferă o nouă perspectivă asupra fluviului Saint-Laurent. Expoziția include machete de ambarcațiuni, unelte de construcție navală, obiecte diverse provenite din epave și din bătăliile care au avut loc de-a lungul fluviului, opere de artă, imagini de arhivă, marturii și multe altele. Prin intermediul lor veți putea explora al treilea cel mai mare curs de apă din America de Nord și multiplele sale fațete: cale de transport, construcții navale, epave, navigație, provocări de mediu, războaie, pescuit, petrecere a timpului liber și vacanțe.

Cu habitatele sale de apă dulce și sărată, fluviul prezintă și o multitudine de ecosisteme complexe și fragile care trebuie protejate. O sursă de inspirație pentru mulți artiști, Saint-Laurent ocupă un loc important în imaginarul colectiv quebechez.

Mai multe informații la: www.pacmusee.qc.ca.

Velvet Terrorism: Pussy Riot’s Russia (până pe 10 martie 2024)

FOTO: Musée d’art contemporain.

Pussy Riot, colectiv artistic feminist format la Moscova în 2011, a expus cu un curaj deosebit injustițiile și încălcările flagrante ale drepturilor omului de care se face vinovat statul rus în raport cu cetățenii săi. Expoziția, în curs de desfășurare la Musée d’art contemporain, a văzut lumina zilei la Reykjavik, grație întâlnirii dintre cofondatoarea Pussy Riot Maria (alias Masha) Alyokhina și artistul islandez Ragnar Kjartansson.

Info și bilete: www.macm.org.

Jungle Book reimagined (1-4 noiembrie 2023)

FOTO: Akram Khan Company.

Un spectacol prezentat de trupa Danse Danse la Théâtre Maisonneuve. Akram Khan, celebrul coregraf britanic, transpune aventurile lui Mowgli în secolul XXI, prin ochii unui tânăr refugiat de mediu. Combinând dansul, teatrul, animația și proiecțiile video cu o partitura muzicală semnată de Jocelyn Pook, această Cartea Junglei reinventată transmite strigătul unei planete la capătul puterilor și urgența de a inventa împreună o lume nouă.

O poveste inițiatică, zece interpreți excepționali și un spectacol ambițios despre care puteți afla mai multe la: www.dansedanse.ca.

Festival Bach de Montréal (17 noiembrie – 3 decembrie 2023)

FOTO: Site-ul oficial al festivalului.

Eveniment clasic de neratat la Montreal, Festivalul Bach prezintă timp de câteva săptămâni peste treizeci de evenimente muzicale în cele mai prestigioase săli ale orașului. Acesta este cel mai important festival din America de Nord destinat muzicii compuse de Bach și moștenirii sale culturale. Printr-o serie de concerte și programe educaționale, Festivalul prezintă atât muzicieni quebechezi de elită, cât și artiști de talie mondială.

Concertele au loc în mai multe locuri, de la Maison symphonique, la Sala Bourgie de la Musée des beaux-arts, la Oratorul Saint-Joseph și alte câteva biserici din Montreal.

Din 2019, Festivalul Bach de la Montreal a lansat Off-Festival Bach care găzduiește o serie de evenimente satelit gratuite: concerte, repetiții publice, discuții, spectacole improvizate și multe altele.

Programul complet și achiziționare de bilete la: www.festivalbachmontreal.com.

CINEMANIA (1-12 noiembrie 2023)

Festivalul de film CINEMANIA, un eveniment unic, se va desfășura între 1 și 12 noiembrie. FOTO: Facebook.

A 29-a ediție a acestui festival de film francofon are loc la Cinéma Impérial (1430 rue de Bleury). În cadrul CINEMANIA puteți vedea cele mai bune filme de limbă franceză ale anului prezentate la cele mai mari festivaluri internaționale precum Cannes, TIFF sau Berlinală. Programul este alcătuit din peste 100 de filme, proiectate în versiunea originală cu subtitrări în engleză. Evenimentul reunește aproape 30,000 de spectatori în fiecare an.

Detalii la: www.festivalcinemania.com.

Rencontres internationales du documentaire de Montréal (15 – 26 noiembrie 2023)

FOTO: Site-ul oficial al festivalului.

Acest festival propune peste 100 de filme documentare canadiene, quebecheze și străine, instalații și lucrări de realitate virtuală, lecții de cinema și discuții tematice. RIDM are loc în mai multe săli, la Cinémathèque québécoise (335 boul. De Maisonneuve Est), Cinéma du Musée, Cinéma Impérial și Cinéma Moderne. Un festival devenit deja tradiție, care anul acesta sărbătorește 26 de ani de existență.

Programul complet este disponibil la: www.ridm.ca.

CITIȚI ȘI:

Cinci muzee montrealeze care oferă acces gratuit o duminică pe lună
O plimbare pentru a contempla culorile toamnei și a (re)descoperi Montrealul
Montreal, o capitală a stilului Art Deco