În echipa Canadei semnalăm prezența atletului Iulian Ciobanu (boccia), care a participat și la Jocurile de la Rio.

Jocurile Paralimpice vor avea loc în perioada 24 august – 4 septembrie. România va avea la start șapte sportivi, printre care și Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, care va evolua la ciclism rutier şi de pistă. Alături de el, se vor afla următorii atleți: Alex Bologa – judo nevăzători; Bobi Simion – tenis de masă; Eduard Moescu – ciclism; Tucaliuc Octavian – Vasile – atletism; Tabita Vulturar – atletism; Pătru Eugen – tir cu arcul.

România a cucerit până acum patru medalii la Jocurile Paralimpice, dintre care trei au fost obţinute de Eduard Novak. Deocamdată, el este singurul campion paralimpic al României: aur în 2012, la Londra (ciclism – urmărire individuală, categoria C4), argint în 2008 la Beijing (ciclism – contratimp, cat. LC2) şi la Londra în 2012 (ciclism – contratimp, cat. C4) – precum şi o medalie de bronz câştigată de Alex Bologa, în 2016, la Rio de Janeiro (judo nevăzători – cat. 60 kg).

Echipa Canadei este mult mai numeroasă: 128 de atleți vor lua startul la Tokyo. Din această de-legație fac parte 26 de medaliați la jocurile paralimpice precedente și 68 de membri care au făcut parte și din echipa de la Rio 2016. Printre ei se află și Iulian Ciobanu, atlet paralimpic din Montreal, născut la Chișinău în 1983.

Iulian a descoperit boccia, un sport adaptat care se aseamănă cu jocul pétanque, în 2014. Boccia este practicată de persoanele cu handicap fizic, fiind o disciplină paralimpică încă din 1984. Iulian concurează la categoria BC4 (jucătorii sunt clasificați în patru categorii: BC1, BC2, BC3 și BC4, după limitele fizice pe care le au).

În categoria BC4, jucătorii sunt afectați de diverse maladii, în special degenerative, și sunt capabili, în marea majoritate, să lanseze mingea doar prin balansarea brațului, de jos în sus, în arcă.

În același an, 2014, este invitat de antrenorii echipei naționale canadiene să se antreneze periodic împreună. În scurt timp, grație potențialului său de sportiv de performanță, este invitat să participe la selecția echipei naționale de boccia 2015, iar în primăvara aceluiași an câștigă medalia de bronz la campionatul Canadei. În 2016, Iulian devine primul sportiv paralimpic de boccia de origine română din istoria Canadei.

Prezența la Jocurile Paralimpice de la Tokyo va fi a doua la număr pentru Iulian Ciobanu, după debutul de la Rio 2016, unde s-a clasat pe locul VI la categoria sa. Calificarea la Tokyo a fost obținută grație rezultatului de la concursul mondial BISFed Boccia World Open din decembrie 2019, unde Iulian a câștigat medalia de aur la categoria sa.

Iulian Ciobanu are în prezent zeci de competiții la activ și un palmares impresionant, cu 29 de medalii câștigate dintre care 11 de aur, 10 de argint și 8 de bronz.

Ca și Jocurile Olimpice, și cele Paralimpice din acest an vor avea loc fără spectatori, autorităţile japoneze prelungind starea de urgenţă din cauza numărului de cazuri de COVID-19 în creştere.

CITIȚI ȘI:

Iulian Ciobanu, primul sportiv paralimpic de boccia de origine română din istoria Canadei
Iulian Ciobanu, la Campionatul Canadian de boccia 2017
Întâlnire cu doi participanți la Olimpiada de la Rio
Echipa națională de boccia a Canadei numără și un român