Tatiana Șragăr și Maggie Romanovici, două pictorițe de origine română cu care, sperăm, cititorii publicației Accent Montreal sunt deja familiarizați, participă la o expoziție de grup găzduită de Galeria Lenoir, alături de alți cinci artiști quebechezi.

Până pe 28 august, Galeria Lenoir din Vieux-Montréal prezintă o expoziție estivală ce pune în valoare șapte pictori și pictorițe din Quebec. Astfel, pe lângă Tatiana Șragăr și Maggie Romanovici (artistă reprezentată permanent de galerie) expun și Mario Lafontaine, Maud Cousin, Véronique Lavigne, Jean Cousineau și Sandra Rittore. Fiecare dintre acești artiști participă cu câte 6-8 tablouri. Deși nu este centrată pe o temă anume, expoziția de grup are coerență, afișând totodată și o binevenită varietate în reprezentarea picturală, tematică și coloristică, pentru satisfacerea gusturilor publicului și colecționarilor.

Tatiana Șragăr: Trompe l’oeil

Tatiana Șragăr expune o serie de tablouri realizate în ulei, în tehnica trompe l’oeil –  o tehnică prezentă în secolele XVI și XVII, în stilul manierist și cel baroc, foarte dragă artistei de când a putut admira pe viu picturile trompe l’oeil din palatele italiene.

Tatiana Șragăr – Intimacy.

Lucrările înfățișează naturi statice cu flori – ca în July (24”x18”), Peine d’amour (20”x16”) Volubilis (16”x 20”) – sau fructe, alăturate uneori unor obiecte simbolice și de uz casnic, precum în Contrast (22”x28”) sau Intimacy (18”x24”). Efectul trompe l’oeil este dat de faptul că artista a pictat rame de lemn (false) pe pânza de tip „galerie”, fapt care permite unor elemente din tablouri să iasă din cadru, să se prelingă parcă în afara ramei, producând efectul dorit. Picturile sunt realiste, cu o preocupare pentru forme împlinite, rubensiene, care sunt armonizate cu game de culori calde, pastelate și îmbietoare. „Stilul acesta”, spune Tatiana Șragăr, „te împinge la căutare. Te întrebi: de unde vine apa? De unde vine lumina? De unde răsare floarea asta?”. Cu alte cuvinte, stilul trompe l’œil vine să chestioneze aparența unei imagini, dacă ceea ce vedem este chiar ceea ce este sau avem de-a face cu o iluzie.

Tatiana Șragăr – Nuit d’automne.

Maggie Romanovici: Pictură abstractă

Maggie Romanovici expune cu predilecție pictură abstractă, în care preocupările principale sunt redarea mișcării și culorii. Culorile combinate într-un ansamblu omogen oferă o lumină policromă și traduc sentimente, pasiuni, plăcerea creației sau spontaneitatea gestului artistic. Texturile, umbrele calde și reci, tranzițiile line între culori – toate aceasta creează armonie, atracție, o invitație în universul artistei. Tablourile sale sunt dinamice, urmăresc fuga gândurilor, bătăile inimii și impulsul sentimentelor. Trăsăturile de pensulă și cuțit, line sau viguroase, dirijează ochiul privitorului și îl invită să recreeze drumul parcurs de artistă în procesul ei de creație.

Maggie Romanovici – Rhapsodie Bleue.

Fiind reprezentată de Galeria Lenoir, Maggie Romanovici beneficiază de o prezență permanentă în cadrul acesteia, expunând în fiecare lună expune câte 5-6 tablouri noi. În expoziția aflată pe simeze până în 28 august, ea participă cu lucrări inspirate de natură și anotimpuri. Fiind realizate în stil abstract, privitorul e invitat la un voiaj imaginar în universul pictural al artistei și incitat să găsească sensuri și emoții în rezonanță cu el însuși. Printre tablourile expuse se află trei picturi în ulei pe pânză tip „galerie” – Red Bloom (30”x15”), Rhapsodie Bleue (30”x 24”) și Yellow Bloom (30”x15”), două picturi acrilice pe pânză tip „galerie” – Doux printemps (36’’x12”) și Suspense (24”x18”), și Glow 2 (28”x23), o pictură acrilică pe pânză încadrată.

Maggie Romanovici – Suspense.

Câteva cuvinte și despre lucrările celorlalți artiști expozanți, care completează buchetul fascinant al acestei expoziții. Vizitatorii vor remarca cu siguranță peisajele lui Maud Cousin pictate în stil hiperrealist, care redau imensitatea și liniștea formelor de relief, dar și stilul minimalist al Sandrei Rittore care pictează portrete de femei din părul cărora cresc flori și grădini.

Inspirat de frumusețea vieții și a ființelor vii, Mario Lafontaine pictează corpul uman folosind culori acrilice și spatula pentru a da relief și texturi diferite pânzelor sale. Véronique Lavigne abordează cu totul altă temă în picturile ei cu păsări viu colorate, inspirate de relațiile de familie sau dintre prieteni. Jean Cousineau, pictor din St-Eustache, expune o serie de acrilice pe pânză, realizate în tehnică mixtă, reprezentând peisaje, grădini, în culori vibrante.

Galeria Lenoir este deschisă în zilele de miercuri, joi, vineri și sâmbătă între orele 14:00 și 16:30. Pentru vizite în afara acestui program este nevoie de o programare.

Expoziție estivală de grup
Până pe 28 august la Galeria Lenoir
240 rue St-Jacques Ouest, Montreal, H2Y 1L9
514-222-9661

CITIȚI ȘI:

Tatiana Șragăr: „Ce contează este transpunerea prin creație a frumosului din ochi, inimă și suflet”
Expoziția Le Retour, cu două pictorițe de origine română: Doina Falcon și Maggie Romanovici