În contextul actual, când este dificil să călătorești, există persoane care s-au văzut obligate să rămână în Quebec, neputând reveni în țara de origine. Am primit o întrebare despre care ar fi posibilitățile de obținere a unui permis de studii pentru un vizitator și dacă ulterior acesta ar putea să obţină CSQ și rezidența permanentă în Canada.

În linii mari, reamintim că Programul de imigrație pentru lucrători calificaţi aflați încă în afara Canadei, care admite candidaturi prin intermediul portalului Arrima, a funcționat cu intermitențe. Subliniem că Arrima nu este un program de imigrație propriu-zis, ci un sistem de gestiune a candidaturilor similar cu Entrée Express/Express Entry: candidatul își construiește un profil valid timp de un an, prin care își exprimă interesul pentru a veni în Quebec.

Ministerul Imigrației (MIFI – Ministère de l’Immigration, de la Francisation et de l’Intégration) studiază profilurile propuse și își rezervă dreptul de a trimite o invitație pentru continuarea demersurilor persoanelor care au o meserie ce răspunde nevoilor pieţei de muncă interne. Un candidat poate avea deci șansa de a răspunde unei nevoi economice anul acesta, în timp ce alții nu. Aceştia trebuie să urmărească evoluţia dosarului și să-și actualizeze profilul un an mai târziu, în speranța că vor fi contactați la un moment dat.

Revenind la întrebarea cititorului, răspunsul este da, în condițiile de astăzi ar putea întreprinde demersuri pentru a studia în Quebec. Pentru a asigura însă succesul acestui proiect, mai ales dacă scopul final este obținerea rezidenței, trebuie înțelese exigentele MIFI în același timp cu drepturile și obligațiile pe care statutul de student le implică, așa cum sunt ele definite de IRCC (Immigration, Réfugiés et Citoyenneté Canada). În plus, trebuie să aibă în permanență un statut legal în Canada – prelungirea statutului de vizitator este extrem de importantă. După cum indică MIFI, străinii care vor să studieze în Quebec într-un program mai lung de șase luni trebuie să fie admiși într-o instituție de învățământ desemnată, adică o instituție recunoscută de ministerul Educației. Lista acestor instituții poate fi consultată pe site-ul IRCC.

După obținerea unei scrisori de admitere, etapa următoare este obținerea unui CAQ (Certificat d’acceptation du Québec) și a unui permis de studii.

Pentru a asigura succesul procedurii de obținere a unui CAQ trebuie studiate cu atenție exigențele MIFI: viitorul student trebuie să ofere dovezi că va fi capabil să acopere costul taxelor școlare, plus costurile aferente întreținerii sale pe perioada studiilor. Nu sunt importante numai formularele ce se depun, ci toate documentele ce vor completa cererea.

Ministerul (și mai târziu IRCC) se va uita și la corelația între studiile și eventual experiența de muncă precedentă a candidatului cu programul de studiu ales. În alcătuirea dosarului se vor pune în evidență informațiile care susțin interesul candidatului pentru programul ales și impactul obținerii unei diplome în Quebec asupra planului său de carieră.

La acest punct, propunem adăugarea unui curriculum vitae detaliat, cu documente (contracte de muncă, scrisori de recomandare) care să explice decizia candidatului de a urma un anumit program. Un alt element poate fi o scrisoare de motivare care să pună în lumină corelația cu studiile precedente și să explice planul său de carieră. Atenție însă, este vorba de cariera în afara Canadei, în țara de origine, căci la acest stadiu studentul vine cu statut temporar și este important să rezulte că înțelege definiția acestui statut

Cererea de CAQ se face online, se plătește taxa de studiu a cererii și după aceea sunt generate de sistemul informatic MIFI două formulare ce trebuie imprimate. Trebuie căutat, completat și semnat formularul Demande de sélection temporaire pour études A-0506-BF, precum și formularul care permite reprezentantului legal să comunice cu autoritățile de imigrație. Aceste formulare, plus documentele care completează cererea – CV, dovezi ale capacităţii financiare, diplomele deja obţinute și buletinele de note, contracte de muncă și scrisori de recomandare, scrisoarea de motivare etc. – vor alcătui cererea de CAQ și se vor trimite la MIFI – prin curier sau mai nou online, prin intermediul portalului Arrima.

CITIȚI ȘI:

Imigrație și impactul COVID-19: Lucrătorii temporari în Canada și familiile lor