Pentru al treilea an consecutiv, Asociația Culturală Română din Montreal (ACR) a organizat campania „Primăvară pentru bunicii noștri”. Campania vizează persoanele în vârstă, singure și de origine română din arondismentul Côte-des-Neiges-Notre-Dame-de-Grâce și are loc în preajma Mărțișorului. Grație primăriei CDN-NDG, partenerilor și benevolilor implicați în acest proiect, ACR distribuie câteva pachete cu diverse alimente – și câte un mărțișor – acestor persoane.

Ca în fiecare an, inițiatoarea acestei campanii, Corina Diana Haiduc, președinta Asociației Culturale Române (ACR), ne-a transmis câteva cuvinte despre ceea ce motivează desfășurarea acestei campanii, despre pachetele care au fost oferite membrilor Clubului de Aur și ce au conținut ele și mai ales despre importanța comunicării și a grijii pe care trebuie să o purtăm seniorilor comunității. Redăm mai jos cuvintele ei.

„În zi de primăvară (2 martie), printre troienele proaspăt așternute de ultima furtună de zăpadă, am pornit la drum să aducem un moment de bucurie și speranță membrilor Clubului de Aur. Ne așteptau  nerăbdători. I-am găsit pe unii cu mărțișorul de anul trecut în piept, prilej cu care am mai adăugat încă unul colecției nostalgice de vestitor al primăverii. Bunătățile alese cu grijă de compania Maxim Impex au îndulcit și răsfățat poftele multora, iar mălaiul de România a constituit prilej de a pregăti ceva bun ca la mama acasă. Un benevol, cu gândul la mamă, a contribuit cu bomboane cu lapte, ca pe vremuri. Ce deliciu!

Avem ca membru, nelipsit de la întâlnirile noastre lunare de la Centrul comunitar 6767 Cote-des-Neiges, un profesor de matematică, dl Nica Tănase. Dânsul s-a gândit să adune diverse sfaturi despre sănătate într-o carte, pe care am adăugat-o în pachetele noastre. A fost bine apreciată.

Anul acesta, compania La Roche-Posay a sponsorizat acțiunea noastră cu o serie de produse pentru îngrijirea pielii, foarte bine-venite la vârsta de aur.

O mare emoție a fost prilejuită de primirea unui plic cu un delicat scris caligrafic al numelui fiecărei persoane căreia i se adresa. Înăuntru se afla o scrisoare frumos alcătuită, o urare de sănătate și bucurii la început de primăvară, semnată de dna Cristina Marinescu, Gerant Interimar al Consulatului General al României. Acest mesaj a încălzit inima bunicilor noștri pentru că era de la cineva „de Acasă”. Îmi permit să public un extras: „Prin destinul dumneavoastră, împlinit pe două continente, ați dus mai departe, cu mândrie, spiritul mereu viu, nutrit din speranță, optimism și forța de a realiza ce ne propunem, cu o energie nouă regăsită în propriul potențial. În semn de apreciere, vă rog să primiți aceste rânduri, însoțite de urările noastre de sănătate, liniște sufletească și bucurii.”

În pachetele noastre s-a aflat, de asemenea, și un exemplar al ziarului Accent Montreal, apărut de Dragobete – o invitație plăcută la lectură.

Doresc să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat trup și suflet campaniei „Primăvară pentru bunicii noștri”. A fost un real succes. De la inimă la inimă.

Îmi doresc să continuăm această frumoasă tradiție și să nu ne uităm înaintașii, fără de care nici noi nu am fi astăzi aici și acum.”      

Corina Diana Haiduc este de profesie farmacistă, cu o pasiune pentru scris și pictat. Ea este președinta Asociației Culturale Române (ACR), secretara Asociației Canadiene a Scriitorilor Români (ACSR) și redactor (interviuri) la revista Repere Literare.

Citiți despre această campanie în anii precedenți:

Pentru părinții și bunicii noștri
Bucuria mărțișorului