Un nou studiu arată că sănătatea orală precară poate afecta sănătatea creierului, sporind mai ales riscul de accident vascular cerebral, după cum se arată într-un articol publicat de Harvard Health.

Deși încă există multe persoane care consideră că folosirea aței dentare nu are așa o mare importanță, multiple cercetări arată că menținerea unei bune sănătății orale ar putea fi esențială și pentru sănătatea creierului.

Un nou studiu, prezentat în februarie 2023 la American Stroke Association International Stroke Conference, a analizat legătura potențială dintre sănătatea orală și cea a creierului în rândul a 40.000 de adulți fără antecedente de accident vascular cerebral, înscriși în baza de date Biobank din Marea Britanie.

Desfășurarea studiului

Între 2014 și 2021, participanții au fost testați pentru 105 variante genetice care predispun la carii, proteze dentare și dinți lipsă mai târziu în viață. Indicii privind diminuarea sănătății creierului, cum ar fi deteriorarea structurii și a substanței albe a creierului, au fost apoi analizați prin imagini RMN.

Potrivit SfatulMedicului.ro, substanța albă este situată în măduva spinării și în encefal și conține, în principal, axonii – prelungirile celulelor nervoase, foarte fine și foarte lungi. Substanța albă permite schimbul de informații și comunicarea între diferite zone ale creierului. Se numește „substanță albă” deoarece fibrele nervoase sunt acoperite de o teacă protectoare numită mielină, care conferă țesutului culoarea albă.

În concluziile lor preliminare, cercetătorii au descoperit că persoanele predispuse genetic la carii, căderea dinților sau nevoia de proteze dentare au avut mai multe leziuni în urma unui accident vascular cerebral silențios  – i.e. un accident vascular cerebral care nu provoacă simptome observabile – caracterizate printr-o creștere de 24% a deteriorării substanței albe vizibile pe imaginile RMN.

De asemenea, persoanele predispuse genetic la probleme dentare au prezentat și o mai mare deteriorare a arhitecturii fine a creierului, reprezentată de o schimbare de 43% a scorurilor de deteriorare microstructurală vizibile pe imaginile RMN.

„Cercetările la nivel de sănătate orală sunt foarte importante, deoarece multe persoane se confruntă cu probleme în această privință. Este însă un factor de risc ușor de modificat. Oricine își poate îmbunătăți în mod eficient sănătatea orală cu timp și investiții financiare minime” afirmă autorul studiului, dr. Cyprien Rivier, cercetător în neurologie la Yale School of Medicine, într-un comunicat de presă al American Heart Association.

„O sănătate orală precară poate avea consecințe la nivelul creierului, așa că trebuie să fim foarte atenți cu igiena noastră orală, deoarece are implicații mult dincolo de gură”, a mai spus acesta.

De notat totuși că studiul este unul preliminar și că, prin urmare, mai multe date sunt necesare pentru a confirma faptul că o ameliorare a sănătății orale este benefică pentru sănătatea creierului.

Care sunt semnele unei sănătăți orale precare?

Sănătatea dinților și a gingiilor poate fi afectată de mai mulți factori, inclusiv periajul necorespunzător, nefolosirea aței dentare, obiceiurile alimentare proaste și accesul inadecvat la îngrijiri dentare.

Sănătatea orală precare poate însemna carii, boală parodontală (a gingiilor) sau cancer oral. Dureri, gingii inflamate sau care sângerează, halitoză, dinți care se mișcă sau se rup, excrescențe vizibile pe dinți sau în gură, limba de culoare albă sau un aspect alb pelicular pe limbă sunt, de asemenea, indicatori ai unei sănătăți orale deficitare.

Cum poate afecta sănătatea orală sănătatea creierului?

În gură aveam atât bacterii bune, cât și bacterii rele. „Acumularea plăcii dentare, infecțiile sau inflamația cazată de dinții deteriorați sunt un teren fertil pentru bacteriile dăunătoare, care pot duce la întărirea pereților arterelor, cauzând cheaguri de sânge ce pot provoca un accident vascular cerebral”, explică dr. Parul D. Makkar pentru Harvard Health.

Pe de altă parte, bacteriile care cauzează boli gingivale, denumite și boli parodontale, pot ajunge din gură în alte părți ale corpului, inclusiv la creier, prin fluxul sanguin Aceste bacterii pot provoca inflamații la nivelul creierului și pot deteriora bariera sa protectoare.

„Această inflamație poate duce la declin cognitiv și poate afecta capacitatea de a gândi și învăța, precum și memoria”, explică Michael J. Wei, medic stomatolog. În acest mod, o sănătate orală precară poate crește riscul de apariție a bolii Alzheimer și a altor forme de demență. Mai mult, există o legătură între bolile gingiilor și accidentele vasculare cerebrale și alte boli cardiovasculare, care pot duce, de asemenea, la probleme ale sănătății creierului.

Cum putem avea mai multă grijă de sănătatea noastră orală?

Faptul că există o legătură directă sau indirectă între igiena orală, accidentul vascular cerebral și sănătatea creierului este un motiv foarte întemeiat pentru a ne îngriji dinții. Iată câteva modalități pentru a menține o sănătate orală bună, potrivit experților:
● Periați-vă dinții de două ori pe zi, câte două minute, și nu uitați să vă curățați și limba.
● Folosiți zilnic ața dentară pentru a înlătura placa și bacteriile dintre dinți.
● Mergeți regulat la dentist pentru controale de rutină și detartraj.
● Adoptați un regim alimentar sănătos, cu cât mai multe alimente solide.
● Limitați băuturile dulci și acidulate și sucurile concentrate sau folosiți un pai pentru a limita contactul acestora cu dinții.
● Reduceți consumul de alcool.
● Evitați produsele din tutun, inclusiv fumatul și vapatul.
● Folosiți apa de gură pentru a reduce placa și bacteriile.

CITIȚI ȘI:

Obezitatea este un factor de risc major pentru boala Alzheimer