O majoritate covârșitoare a canadienilor care la alegerile precedente au votat cu Partidului liberal, NPD și Bloc québécois susțin această naționalizare, în timp ce votanții Partidului conservator sunt împărțiți.

Tragedia rezultată din numărul foarte mare de decese înregistrate în centrele de îngrijiri de lungă durată (centres d’hébergement de soins de longue durée, CHSLD/ long-term care facilities, LTCF) ca rezultat direct sau indirect al pandemiei de COVID-19, a expus realitățile sumbre privind condițiile de trai ale vârstnicilor canadieni (și ale altor persoane care nu se pot îngriji singure) în aceste centre.

Aproape 82% din totalul deceselor cauzate de COVID-19 la începutul lunii mai în Canada erau rezidenți în centre de îngrijire de lungă durată, potrivit National Institute on Aging. Provinciile cele mai afectate sunt și cele mai populate: Ontario și Quebec. În Ontario, peste 280 de astfel de unități au raportat un focar de infecție, ceea ce a dus la circa 1.500 de decese. În Quebec, peste 270 de CHSLD-uri au fost infectate și peste 2.000 de rezidenți au murit. De menționat că Organizația Mondială a Sănătății raportează că aproximativ jumătate din decesele atribuite COVID-19 în Europa și aproape 40% în Statele Unite au avut loc în centre de îngrijiri de lungă durată.

În acest context, un nou sondaj de opinie realizat de Institutul Angus Reid a relevat că două treimi dintre canadieni (66%) spun că guvernul ar trebui să naționalizeze CHSLD-urile pentru a îmbunătăți sănătatea și siguranța persoanelor care necesită îngrijiri pe termen lung. O treime (34%) nu sunt de acord cu o astfel de măsură.

În prezent, asistența medicală de lungă durată se află sub jurisdicție provincială și deci nu este supusă standardelor naționale impuse de Canada Health Act. Sindicatul Național al Angajaților Publici a solicitat guvernului federal să extindă această lege la centrele de îngrijiri de lungă durată pentru a asigura standarde coerente la nivelul întregii țări. Primul ministru Trudeau a declarat că propunerea va fi luată în considerare după ce va avea loc o analiză post-pandemie.

La rândul său, premierul Quebecului François Legault a declarat că nu există „niciun motiv” pentru ca guvernul federal să preia controlul în acest domeniu, însă o majoritate solidă dintre quebechezi sunt de părere că aceasta ar fi o mișcare corectă. Aproape patru din cinci (77%) locuitori ai Quebecului susțin naționalizarea, așa cum o fac și două treimi dintre ontarieni (66%) și locuitori din British Columbia (66%).

Opiniile diverg în principal în funcție de apartenența politică. Cei care au votat cu conservatorii la alegerile federale de anul trecut sunt divizați, 47% dintre ei fiind în favoarea preluării de către guvern a acestor centre, 53% opunându-se. În ceea ce privește susținătorii celorlalte partide federale majore, cel puțin trei sferturi sunt în favoarea controlului guvernamental al CHSLD-urilor private.

Nivelul veniturilor joacă un rol minim în formarea unei opinii în această chestiune, cel puțin 63% din toate categoriile de venit spunând că naționalizarea CHSDL-urilor ar trebui să se întâmple. De asemenea, majoritatea canadienilor din fiecare categorie de vârstă și gen se orientează către această politică. Femeile peste 34 de ani reprezintă categoria care se raliază cel mai mult acestei opinii.  

De menționat că Ontario și Quebec au solicitat guvernului federal prelungirea ajutorului acordat de armată în mai multe centre de îngrijiri de lungă durată pentru încă 30 de zile. În Quebec, circa 1.350 de militari sunt prezenți în CHSLD-uri; în Ontario au fost trimiși 265.

Potrivit unui raport (atenție, acesta conține detalii cu un puternic impact emoţional) menționat de premierul Trudeau în conferința sa de presă zilnică, personalul militar aflat în Ontario a făcut o serie de constatări șocante vizavi de realitatea traiului și îngrijirilor acordate în aceste centre pentru persoane în vârstă. Raportul conține detalii despre cele cinci LTCF în care armata a fost chemată, însă problema, așa cum premierul ontarian Doug Ford a menționat, este una sistemică.

În Quebec, drama din rezidențele pentru bătrâni a fost revelată în luna aprilie de declarațiile mai multor lucrători din domeniul sănătății și asistenței sociale. Un raport al armatei canadiene despre situația din CHSLD-urile din Quebec în care a intervenit va fi făcut public în curând.

CITIȚI ȘI:

Sondaj | Care este opinia canadienilor vizavi de China?
Sondaj | Sprijin masiv în rândul populației pentru interzicerea armelor de asalt de tip militar