Ar putea exista o altă modalitate decât dezvoltarea unui vaccin pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus? Un grup de cercetători de la Universitatea Peking crede da, aceștia afirmând că au pus deja la punct un tratament eficace bazat pe anticorpi.

Acest tratament, aflat deocamdată în faza de testare pe animale, permite accelerarea vindecării de COVID-19 și conferă și o imunizare temporară împotriva acestei infecții.

Într-un interviu acordat agenției France-Presse, Sunney Xie, director la Beijing Advanced Innovation Center for Genomics de la Universitatea Peking, a explicat că tratamentul s-a dovedit eficace la cobai. Cercetătorii au prelevat plasma de la 60 de pacienți vindecați și apoi au injectat-o cobailor, lucru ce le-a permis identificarea, prin secvențiere, a 14 anticorpi neutralizanți, capabili de a acționa împotriva noului coronavirus.

Un studiu care prezintă această cercetare a fost publicat în revista științifică Cell. Concluzia sa este că tratamentul permite accelerarea vindecării de COVID-19.

Potrivit profesorului Xie, tratamentul ar putea fi disponibil înainte de sfârșitul anului. Pregătirea studiilor clinice este în curs, iar acestea se vor desfășura în Australia și în alte țări, acolo unde numărul de persoane infectate cu SARS-CoV-2 este mai mare decât în China și deci unde studiile pe grupuri mari de persoane se pot efectua mai ușor.

În China, peste 700 de pacienți au fost tratați cu plasma de la persoane vindecate, o metodă care a dat rezultate foarte bune, conform autorităților sanitare chineze. Cantitatea de plasma este însă limitată, pe când cei 14 anticorpi determinați de această cercetare ar putea fi reproduși rapid pe scară largă. Autorii studiului sunt de părere că tratamentul pe care l-au descoperit ar putea de asemenea oferi o imunitate temporară împotriva virusului.

CITIȚI ȘI:

Remdesivir: Un studiu detaliat confirmă eficacitatea modestă a acestui medicament antiviral contra COVID-19
O combinație de trei medicamente antivirale accelerează vindecarea de COVID-19