Care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a studia în Canada și ce soluții există atunci când permisul de studii expiră și vrem să-l prelungim?

În mai multe din articolele precedente am vorbit despre procedurile necesare parenării părinților sau bunicilor. Revenim asupra subiectului deoarece, potrivit Instrucțiunilor ministrului (IM36), publicate în Canada Gazette, în acord cu paragraful 87.3 (6) al Legii Imigrației și protecției refugiaților (Immigration and Refugee Protection Act), după 1 ianuarie 2020 nu mai este acceptată nicio nouă cerere de parenaj până la noi instrucțiuni.

Se prevede anunțarea, până la 1 aprilie, a detaliilor privind alcătuirea și studiul cererilor de parenaj, conform unor noi reguli. Vă vom ține la curent pe măsură ce vom avea informații, căci știm că parenarea părinților/bunicilor este un subiect de mare interes.

În acest articol ne vom opri mai mult asupra modalităților de a studia în Canada, căci am primit un mesaj din partea unui cititor care a întrebat ce să facă, deoarece a venit aici la studii, a pierdut un examen și până să-și lămurească situația școlară, i-a expirat permisul de studii.

Reamintim în acest sens câteva detalii privind posibilitatea de a învăța în Canada și condițiile ce trebuie respectate. În general, persoana care intenționează să studieze într-una dintre provinciile canadiene trebuie:
● Să obțină o scrisoare de acceptare din partea unei instituții de învățământ recunoscute de autorităţile canadiene (ceea ce se cheamă Établissement d’enseignement désigné/ Designated learning institution);
● Să dovedească faptul că dispune de fonduri suficiente pentru a-și plăti taxele școlare pentru primul an de studii, plus cheltuielile de subzistentă, asigurări medicale și transport (din țara de origine dus-întors);
● Să obțină un Certificat de acceptare din partea Quebecului (Certificat d’acceptation du Québec, CAQ), dacă dorește să studieze în această provincie;
● Să nu aibă cazier judiciar;
● Să se supună unei verificări medicale (depinzând de țara de origine);
● Să convingă ofițerul de imigrație că va părăsi Canada la sfârșitul permisului de studii.

Cititorul nostru a îndeplinit aceste condiţii, a venit în Canada și a început să studieze într-un program universitar de ciclul 2 (master), cu un permis de studii de doi ani. A parcurs o parte din program, a trecut examenele, mai puțin unul, și până să discute cu profesorul și să încerce să reia cursul, permisul său de studii a expirat. În această situație, studentul nu mai are un statut legal în Canada și, în mod normal, trebuie să părăsească țara. Există și alte alternative?

Dacă de la expirarea permisului de studii nu au trecut 90 de zile, se poate cere restaurarea statutului de student. Candidatul are nevoie de o nouă scrisoare de acceptare de la instituția de învățământ și trebuie din nou să dovedească, cu documente recente, că posedă capacitatea financiară pentru a asuma toate cheltuielile necesare pe timpul șederii în Canada. Va avea de asemenea nevoie de buletinele de note pentru a demonstra că a respectat condițiile primului permis de studii – cea mai importantă condiție este de a face din studiu principala activitate în timpul șederii în Canada – și de dovada că a avut tot timpul o asigurare medicală.

Dacă de la expirarea permisului de studii nu au trecut 90 de zile, însă studentul nu are toate documentele necesare pentru restaurarea statutului său, soluția este să facă o cerere de prelungire a șederii sale în Canada ca vizitator și mai târziu să ceară un nou permis de studii. Va trebui să demonstreze că are capacitatea financiară pentru a se întreține pe perioada șederii, că a avut asigurare medicală și că a respectat condiţiile permisul de studii. De notat că, în principiu, un vizitator nu poate studia și nici munci în Canada.

La acest capitol menționăm că un vizitator poate totuși studia fără permis de studii dacă urmează un curs de şase luni sau mai puțin, dar acest drept îl are în prima perioadă de şase luni după sosirea în Canada, nu și mai târziu când cere o prelungire a statutului de vizitator.

Dacă studentul din exemplul nostru nu se încadrează în niciuna din aceste situații, ar mai putea face o cerere de permis de sejur temporar sau va trebui să părăsească Canada și să revină după obținerea unui nou permis de studii. Aceste situații sunt mai complexe și este recomandat ca ele să fie studiate cu un specialist în imigrație.

CITIȚI ȘI:

Express Entry și condițiile de admisibilitate
Express Entry: Criteriile Sistemului de clasament global
Prelungirea statutului de rezident temporar: Unde și cum se trimite cererea pentru programele de rezidență temporară
Super viza, o alternativă interesantă a procesului de parenare a părinților sau bunicilor

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua . Detin viza Eta si doresc sa stau in Canada (montreal ) 6 luni . Dupa expirarea celor 6 luni ,la cat timp ma pot intoarce in Canada ? Multumesc anticipat pt raspuns

Comments are closed.