Modul în care se dezvoltă astăzi inteligența artificială (IA) este decis în prezent de un grup mic de experți în tehnologie. Pe măsură ce această tehnologie ne transformă viața, ar trebui să fie în interesul nostru să fim informați și implicați.

De ce ar trebui să ne pese de dezvoltarea inteligenței artificiale? Gândiți-vă cum ar arăta cealaltă variantă. Dacă dvs. și publicul larg nu vă informați și nu vă implicați, atunci lăsați în seama câțiva antreprenori și ingineri să decidă cum va transforma lumea această tehnologie. Acesta este status quoul. Acest număr mic de oameni de la câteva firme de tehnologie care lucrează nemijlocit în domeniul inteligenței artificiale înțeleg cât de extraordinar de puternică devine această tehnologie. Dacă restul societății nu se implică, atunci această mică elită va fi cea care va decide cum această tehnologie ne va schimba viața.

Pentru a schimba acest status quo, vom răspunde în acest articol la trei întrebări: De ce este greu să luăm în serios perspectiva unei lumi transformate de IA? Cum ne putem imagina o astfel de lume? Care sunt riscurile, pe măsură ce această tehnologie devine mai puternică?

De ce este greu să luăm în serios perspectiva unei lumi transformate de inteligența artificială?

Într-un fel, ar trebui să fie evident modul în care tehnologia poate transforma în mod fundamental lumea. Trebuie doar să ne uităm la cât de mult aceasta s-a schimbat deja. Dacă ați putea invita o familie de vânători-culegători de acum 20.000 de ani într-un zbor cu avionul, aceștia ar fi extrem de uimiți. Tehnologia a schimbat lumea și o va face în continuare.

Dar deși lumea s-a transformat și înainte, acestea s-au petrecut de-a lungul unor generații. Ceea ce este diferit acum este cât de rapide au devenit aceste schimbări tehnologice. În trecut, tehnologiile pe care strămoșii noștri le foloseau în copilărie erau încă esențiale la bătrânețe. Acest lucru nu a mai fost valabil pentru ultimele generații. În schimb, a devenit normal ca tehnologii inimaginabile în tinerețe să devină ceva obișnuit mai târziu în viață.

Acesta este primul motiv pentru care s-ar putea să nu luăm lucrurile în serios: este ușor să subestimăm viteza cu care tehnologia poate schimba lumea.

Al doilea motiv pentru care este dificil să luăm în serios posibilitatea unei IA transformatoare – poate chiar și la fel de inteligentă ca oamenii – este acela că reprezintă o idee pe care am auzit-o prima dată la cinema. Nu este deci de mirare faptul că pentru mulți dintre noi, prima reacție la un scenariu în care mașinile au capacități asemănătoare omului este aceeași ca situația în care ni s-ar cere să luăm în serios un viitor în care vampirii, vârcolacii sau zombii cutreieră planeta.

Dar este plauzibil ca atât partea SF, cât și cea a invenției umană să intre în viața noastră sau a copiilor noștri.

Al treilea motiv pentru care este dificil să luăm această perspectivă în serios este incapacitatea de a vedea că inteligența artificială ar putea duce la schimbări majore. Acest lucru este, de asemenea, de înțeles. Este dificil să ne formăm o idee despre un viitor care este foarte diferit de timpul prezent. Există însă două concepte utile în a putea imagina un viitor foarte diferit cu inteligența artificială. Să aruncăm o privire asupra lor.

Citiți continuarea acestui articol pe Scientia.ro. Scientia.ro este un site de popularizare a științei și de demontare a miturilor pseudoștiințifice. Scientia.ro prezintă zilnic articole și știri, are o secțiune de bloguri și una destinată întrebărilor din partea cititorilor.