Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA), citată de Agerpres.

ITIA a precizat că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Prima încălcare a regulamentului este legată de identificarea substanţei interzise roxadustat la US Open în 2022, iar a doua este legată de neregularităţi din paşaportul său biologic (ABP).

Tribunalul independent, stabilit de Sport Resolutions, a decis că jucătoarea a comis „violări intenţionale” ale Regulamentului Antidoping.

Tribunalul a acceptat argumentul Simonei Halep că a luat suplimente alimentare contaminate, dar a determinat că volumul ingerat de jucătoare nu putea da ca rezultat concentraţia de roxadustat identificată în mostra pozitivă.

În cazul acuzației privind paşaportul biologic, tribunalul a susținut că nu există motive pentru a pune la îndoială „puternica opinie” unanimă a celor trei experţi independenţi care au considerat că „probabil dopajul” este explicaţia pentru neregularităţile din paşaportul biologic al sportivei.

Pașaportul biologic al sportivului este o colecție electronică de valori a unor date biologice, obținute din probele colectate de-a lungul carierei acestuia. Scopul său este de a monitoriza în timp anumite variabile biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât de a încerca să detecteze substanța sau metoda de dopaj în sine, potrivit Agenției Mondiale Anti-Doping.

Halep a fost suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Jucătoarea poate face apel la această decizie, lucru pe care Simona Halep l-a anunțat la scurt timp după primirea verdictului.

Tribunalul independent a menţionat că a primit aproximativ 8.000 de pagini de material ştiinţific din partea Simonei Halep şi a ITIA.