După ce într-un articol precedent am vorbit despre deschiderea spaniolă, în acesta voi prezenta pentru începători și nu numai, o altă deschidere populară în șah, anume deschiderea italiană, foarte apropiată de cea spaniolă. Iată pe tabla de șah principiul de bază al strategiei:

Poziția 1

Poziția 1: Alb – pion din e2 la e4 (mutare simplificată pentru pioni, e2-e4)
Această mutare, supranumită și deschiderea pionului regelui, este utilizată de alb pentru a îndeplini primul obiectiv al acestei deschideri: controlul centrului tablei de șah.
Poziția 1: Negru – pion din e7 la e5 (sau e7-e5)
Negrul răspunde în același mod, dezvoltând jocul de la egal la egal și păstrând șanse egale controlând centrului tablei de șah.

Poziția 2

Poziția 2: Alb – cal, din g1 la f3 (mutare simplificată pentru cal, Cg1-f3)
Ținând cont că negrul a reacționat cu pion în e5 pentru a evita pierderea centrului, albul mută calul în f3 pentru a îndeplini cel de-al doilea obiectiv al acestei deschideri, anume: câștigarea pionului negru din câmpul e5 și, cel mai important, dezvoltarea rapidă a jocului, utilizând o piesă grea într-un atac direct.
Poziția 2: Negru – cal, din b8 la c6 (sau, Cb8-c6). Negrul își apără pionul și în același timp câmpul d4.

Poziția 3 – Alb

Poziția 3: Alb – nebun, din f1 la c4 (mutare simplificată pentru nebun, Nf1-c4)
Cu această mutare, albul, deși va lăsa timp negrului să-și dezvolte piesele grele, urmărește două obiective. Primul: să blocheze dezvoltarea negrului cu pionul din d7 în d5. Al doilea obiectiv nu este esențial în acest moment, dar pe termen lung reprezintă o presiune pe pionul de lângă rege, situat în câmpul f7.
De asemenea, albul îndeplinește și cel de-al treilea obiectiv al acestei deschideri: prepararea unei viitoare rocade sau punerea regelui la adăpost.

Poziția 3: Negru

În această situație, negrul nefiind sub presiune, are două răspunsuri posibile.
1. Primul răspuns posibil:

Cal din g9 in f6 (mutare simplificată pentru cal, Cg8-f6). Cu această mutare, negrul preia inițiativa jocului și atacă pionul din e4. Acest răspuns al negrului se mai numește și apărarea celor doi cai, tactică de joc ce va fi prezentată ulterior.

2. Al doilea răspuns posibil:

Negrul acceptă deschiderea italiană și joacă pe același principiu ca albul, mutând nebunul din f8 în c5  (mutare simplificată pentru nebun, Nf8-c5).
În acest moment avem o Partidă italiană jucată cu precădere în Italia, în secolul al XVI-lea. Giuoco piano era în anii 1500 îndemnul profesorilor de șah pentru elevii italieni.

În încheiere, nefiind un profesor de șah și ținând cont de faptul că acest articol se dorește a fi doar o prezentare a uneia dintre cele mai populare deschideri, îmi permit să trag concluzia că odată ajunși în această poziție, cei doi competitori și-au îndeplinit obiectivele. Și anume:
1.         Controlul centrului tablei de șah;
2.         Dezvoltarea rapidă a jocului;
3.         Punerea regelui la adăpost.

Mai mult decât atât, jocul este deschis și poate fi continuat într-o mulțime de variante de amândoi jucătorii.

CITIȚI ȘI:

Cele mai bune deschideri în șah pentru începători‎: Deschiderea Spaniolă
Cele mai bune deschideri în șah pentru începători: Deschiderea italiană acceptată