Între 3 și 19 octombrie, la Place des Arts, Les Grands Ballets Canadiens prezintă într-un dublu spectacol Carmina Burana și Stabat MATER, ambele în coregrafia renumitului Edward Clug.

Edward Clug, balerin și coregraf de origine română (născut în Beiuș în 1973), directorul artistic al Teatrului de Operă și Balet din Maribor (Slovenia) din 2003, este unul dintre cei mai renumiți coregrafi ai lumii la ora actuală. El a montat spectacole în cele mai importante companii de balet ale lumii, cum ar fi Nederlands Dans Theater, Stuttgart Ballet, Zurich Ballet sau Baletul regal din Flandra, a creat partituri coregrafice pentru starurile internaționale ale dansului, a participat la cele mai prestigioase festivaluri internaționale de gen, cum ar fi Jacob’s Pillow Dance Festival (SUA), Stars of the White Nights Festival de la Sankt Petersburg (Rusia), Singapore International Festival of Arts sau International Dance Festival din Coreea, iar munca sa a fost recompensată de-a lungul anilor prin numeroase premii și distincții. Amintim că în 2010 a fost nominalizat pentru un premiu Golden Mask pentru spectacolul Quattro și că a obținut cele mai importante distincții acordate de statul sloven în domeniul artei și culturii – Premiul Fundației Prešern în 2005 și Glazer Charter în 2008. În 2017, Edward Clug a fost nominalizat la prestigiosul Benois de la Danse pentru spectacolul său Handman, creat pentru trupa Nederlands Dans Theater.

Tot în 2017 a semnat și prima sa colaborare cu Les Grands Ballets, realizând coregrafia la Stabat MATER pe muzica lui Pergolesi. Spectacolul va fi reluat acum la Place des Arts, sala Wilfrid-Pelletier, alături de Carmina Burana, compoziţia lui Carl Orff inspirată de niște poeme vechi, medievale, care revine pe scena montrealeză într-o producție a Grands Ballets Canadiens după 21 de ani de absență.

După succesul lui Stabat MATER, directorul companiei de balet a făcut din nou apel la Edward Clug, ferm ancorat în modernitate, pentru a reflecta temele centrale din Carmina  Burana: soarta cea crudă, mereu schimbătoare şi necruțătoare, dar și speranța, primăvara care revine mereu şi dragostea care se naște continuu.

Ceea ce a rezultat este un spectacol grandios, prezentat în premieră mondială aici la Montreal. Peste 150 de artiști participă, dintre care 40 de dansatori, 70 de muzicieni ai Orchestrei Grands Ballets, 40 de coriști și 5 soliști renumiți, ca soprana Aline Kutan, tenorul Spencer Britten și baritonul Dominique Côté.

Biletele sunt disponibile la www.placedesarts.com.