În cadrul celei de-a 31-a ediții a Festivalului Juste pour rire, între 13 și 27 iulie, se va derula Concursul internațional de arte vizuale Juste pour rire 2013 ce va prezenta publicului 30 de artiști finaliști, proveniți din toate colțurile lumii.       

După anecdotele din 2001, glumele din 2002,  ironia din 2003 sau parodia din 2004, anul acesta o altă tematică din cele 12 universuri ale umorului (Les 12 univers de l’humour), realizate de artistul MARC-Marinescu Constantin pentru  Muzeul Juste pour rire, va fi abordată: cinismul.

Cele peste 200 de creații participante la concurs (inclusiv din România și Republica Moldova) vor fi evaluate de un juriu multidisciplinar, din care, alături de MARC-Marinescu Constantin, directorul concursului, se află și dl. Dinu Bumbaru, director de politici la Héritage Montréal.

În afara concursului, vor fi organizate două expoziții gratuite care abordează cinismul. Este vorba de Dialogues: un regard cynique de MARC, o serie de 24 de lucrări originale semnate de MARC-Marinescu Constantin care invită privitorii la dialog, permițându-le să intervină direct. Expoziția va fi avea loc în Grand Foyer Culturel la Place des Arts și include și lucrarea originală a artistului Le Cynisme (1993).

Vă reamintim că în 1999 MARC a conceput şi realizat trofeul Juste pour Rire (Trophée Victor), cu care, de atunci, au fost recompensaţi peste 200 de artişti,  nume celebre ale comediei: John Cleese, Whoppie Goldberg, Martin Short, etc. Zece ani mai târziu, în 2009, organizatorii acestui festival de umor  – cel mai mare de gen din lume – au onorat creativitatea designerului de origine română atribuindu-i un trofeu Victor omagial pentru „contribuţia sa, timp de jumătate de secol, la umorul vizual”.

CITIȚI ȘI: MARC-Marinescu Constantin, premiat la cel mai mare festival de umor din lume

A doua expoziție gratuită este cea a celor 30 de finaliști ai concursului. Ea va fi prezentată între 13 și 27 iulie 2013 în aer liber, pe strada Sainte-Catherine, între intrarea principală de la Place des Arts și Saint-Urbain, care se va transforma în perioada respectivă în Boulevard des Arts.