Iată ceea ce se putea citi, mare şi luminos, în română, franceză şi engleză, în plin centru montrealez, la intrarea Studioului Juste pour rire în ziua de 26 februarie 2009. Motivul? Designerul de bunuri culturale MARC-Marinescu Constantin îşi sărbătorea împlinirea a 60 de ani. De ce tocmai acolo? Pentru că istoria Juste pour rire e strâns legată de inspiraţia şi creaţia acestui artist român, stabilit de 20 de ani în Canada, aici la Montreal. El este autorul bine cunoscutului trofeu oficial al Festivalului, care se acordă în fiecare an, iar sediul Juste pour rire de pe bulevardul St-Laurent îi poartă amprenta, căci MARC este cel care i-a conceput designul interior.

MARC-Marinescu Constantin. FOTO: SPG.

Probabil că îl ştiţi pe MARC. E tipul acela înalt şi subţire, cu părul sur, până nu demult prins în coadă – căci a spus adio pletelor chiar de ziua lui, în cadru festiv, pe scena Studioului Juste pour rire – şi barbă lungă, care participă şi organizează diverse evenimente culturale în comunitate, editează revista trilingvă Destine şi dirijează organismul Placeromfest. Latura sa comunitară este însă secundară, căci în primul rând MARC este creator de „umor tridimensional”. Am reţinut această expresie din toastul rostit de Gilbert Rozon, fondatorul festivalului şi al imperiului Juste pour rire/Just For Laughs, la aniversarea prietenului său. Cei doi au o relaţie specială, nu doar una profesională, ci şi de apreciere şi amiciţie, care durează de aproape 20 de ani. 

Seara de 26 februarie a fost una specială, impecabil organizată de duoul Ana şi Marc Marinescu, fiică şi tată, femme d’affaires şi artist. Nu a lipsit nici nota românească, spre deliciul invitaţilor, în mare parte quebechezi, care au putut degusta specialităţi din bucătăria noastră preparate de restaurantul Rustik, în acordurile unui taraf format din Nicolae Mărgineanu (ţambal de concert), Sandule Bobaru (acordeon şi cobză), Gaston Rădulescu (vioară) şi Costel Rădulescu (contrabas). Printre invitaţi, numeroase personalităţi ale vieţii culturale montrealeze – suficient să vă spun ca Stéphan Bureau, monsieur Contact, l’encyclopédie de la création în persoană a fost prezent şi nu numai atât, el realizând un interviu cu MARC-Marinescu Constantin care se va transmite pe canalul Télé-Québec. Absolut fascinant dl. Bureau, la fel de carismatic şi şarmant pe viu – dacă nu şi mai mult – ca la televizor, care mi-a mărturisit că îl cunoaşte şi îl apreciază pe Marc de mai bine de un deceniu.

Sărbătorirea celor 60 de ani a fost şi o ocazie de a prezenta o retrospectivă a vieţii şi a creaţiilor designerului român. Formula sa artistică este una originală: în instalaţiile sale descifrăm metafore, subtile aluzii sociale şi politice, care ne fac să zâmbim, uneori amar. Mă gândesc la Şi ce dacă? (Et puis, quoi?), unde unul din simbolurile pop ale culturii americane, Mickey Mouse, e prins într-o capcană de şoareci. Sau la  Eu dependent?… (Accrocher?…) care înfăţişează o seringă cu cârlig de pescuit în loc de ac. Percutant la maxim, ca şi Perie pentru îngrijirea propriei imagini (Brosse pour soigner l’image de soi), la care te uiţi şi realizezi că îţi vorbeşte, căci părul acestei perii este modelat să semene unui profil uman.

Sauvez l’arbre, lucrare expusă în 1992 la Musée de la caricature canadienne, Ottawa. FOTO: SPG.

Printre toate aceste lucrări pe care le-am admirat în acea seară, şi care au făcut obiectul unor expoziţii anterioare, am selectat fotografia uneia dintre ele, intitulată  Salvaţi copacul (Sauvez l’arbre ). Dar ar trebui să ştiţi că în colecţii private, la Arhivele Naţionale ale Canadei sau în birourile de la Juste pour rire, se găsesc adevărate comori care poartă semnătura lui MARC. Ascunsă privirii publicului, de exemplu, este masa sălii de conferinţe a sediului Festivalului internaţional al umorului. Un obiect de artă cu scop funcţional, de conversaţie socială, care sub o bucată imensă de sticlă ovală are plasate în dreptul fiecărui loc diverse obiecte ce creează straturi de umor, file de istorie, ghicitori sau ironii la adresa unor stereotipuri culturale.  

În 2004, MARC-Marinescu Constantin a fost onorat de către primăria Montrealului cu un Cértificat d’honneur. Succesul pe meleaguri quebecheze a acestui artist de origine română ne onorează. La mulţi ani MC, Dinu, Dino, Constantin, Constantino, Marinescu, Marinesco, Marinesq, MARinescu Constantin. Sau pur şi simplu, La mulţi ani MARC!