Conform legii impozitului pe venit, dacă sunteți acționar al unei societăți de la care împrumutați diverse sume de bani, ați putea fi obligați să includeți în venitul dvs. personal aceste sume, pentru a fi impozitate. Aceeași regulă se aplică dacă societatea împrumută bani unei persoane ce are o legătură de dependență cu acționarul, de exemplu soțul sau soția, un copil, un frate etc.

Din punct de vedere fiscal, această regulă este destul de dură, împrumutul nefiind în alte situații considerat un venit (o persoană care împrumută bani de la o altă persoană nu este obligată să le declare ca venit). Din fericire, există câteva excepții.

Una dintre aceste excepții are de-a face cu intervalul de rambursare al împrumutului: dacă un acționar obține un împrumut de la societatea sa și îl rambursează complet înainte de sfârșitul anului de impozitare care urmează celui în care împrumutul a fost contractat, acesta nu este obligat să îl declare ca venit. Cu alte cuvinte, există un interval de aproape doi ani pentru a-l rambursa. De exemplu, dacă sfârșitul anului de impozitare al societății este 31 decembrie și ați împrumutat o sumă de bani de la societate în 1 ianuarie 2016, aveți posibilitatea să îl rambursați cel mai târziu la 31 decembrie  2017, adică după exact doi ani. Dacă însă faceți împrumutul pe 30 iunie 2016 aveți doar 1 an și jumătate să îl restituiți, căci indiferent de data împrumutului nu puteți depăși 31 decembrie 2017 pentru a-l restitui. Atenție însă, pentru ca excepția să se aplice trebuie ca împrumutul să fie restituit în totalitate, nu parțial. De asemenea, este important să nu vă  regăsiți într-o serie de împrumuturi și restituiri de împrumut, adică să nu se repete acest scenariu în permanență.

O altă excepție se referă la cazul în care sunteți angajatul companiei, situație în care se consideră că obțineți un împrumut așa cum și ceilalți angajați pot obține. Totuși, dacă sunteți și angajat, și acționar cu mai mult de 10% din acțiuni, excepția se aplică doar dacă împrumutul este folosit pentru a cumpăra o casă în care să locuiți (nu să o închiriați) sau o mașină care va fi utilizată și pentru activitățile societății. În cazul în care aveți mai puțin de 10% din acțiuni împrumutul poate fi utilizat în orice alt scop, nu există vreo restricție.

Dacă împrumutul este fără dobândă sau cu o dobândă mai mică decât procentul prescris de lege, sunteți obligat să includeți în venitul dvs. personal un avantaj impozabil sub titlul de venit din dobânzi. Acest avantaj va fi egal cu procentul de dobândă prescris care se va aplica la împrumut. Atunci când plătiți dobândă firmei pentru suma împrumutată nu aveți un avantaj impozabil de declarat în impozitul personal.