În această lună va fi lansată la Montreal cartea Iuliei Sofian intitulată „Osez Montréal!”, o colecție de interviuri care vorbesc despre experiențele legate de imigrare ale câtorva montrealezi de diferite origini culturale și etnice. Cu acest volum, autoarea intenționează să vină în ajutorul celor care se hotărăsc să emigreze aici, indiferent din ce colț de lume vin. O pre-lansare privată a avut loc pe 16 octombrie la colegiul O’Sullivan din Montreal, evenimentul fiind anunțat la emisiunea Arts et lettres de pe canalul de televiziune ICI Télévision.
Lansarea oficială va avea loc pe 11 noiembrie 2018 la Galeria de Artă 3440 (3440 Fleury Est Montreal), între orele 15.00 și 17.00. Evenimentul va fi găzduit de Centre Multiethnique de Montréal-Nord și de Association des Artistes en Arts Visuels du Nord de Montréal.

Eva Halus: Iulia Sofian, pornind chiar de la subiectul cărții dumneavoastră, imigrarea și integrarea, ce v-a determinat să emigrați în Canada și care au fost primii pași făcuți aici?
Iulia Sofian: Am ajuns la Montreal în 2008, din dorința de a trăi într-o societate diferită, încă necunoscută după 19 ani de la revoluție. Nu m-am înșelat. În acești 10 ani am retrasat ani de istorie, ceea ce poate n-aș fi reușit într-un alt context.
Pentru a integra piața muncii într-un timp scurt, m-am hotărât să continui în domeniul asigurărilor și am urmat un program în Asigurări la Colegiul O’Sullivan din Montreal, un colegiu renumit prin excelență în calitatea învățământului și în care relațiile umane sunt neprețuite, ceea ce explică și faptul că, 10 ani mai târziu, biblioteca acestei instituții a fost locul care a găzduit lansarea privată a primului meu volum de interviuri despre integrare socială și profesională.
După un an și jumătate într-un cabinet de brokeraj la Montreal, în 2011 am decis să fac o schimbare. Trei ani mai târziu am terminat programul masteral în Științele Informării la Universitatea din Montreal și în prezent lucrez în acest domeniu.

EH: Înțeleg că apariția acestei cărți s-a produs într-un mod firesc, ca o sinteză a unei perioade de viață de început pe pământul canadian.
IS: Proiectul „Osez Montréal! La recherche, le processus, le grand tableau, par des témoignages inspirants des gens qui aiment redonner” este un proiect personal, care a prins viață în urma unui bilanț, în efervescența perioadei din jurul vârstei de 40 de ani. Doream să folosesc experiența dobândită în toți acești ani într-un proiect la care să lucrez cu pasiune și care să aibă o utilitate la nivel social. Și atunci am decis să întâlnesc oameni care să-și povestească experiența de integrare, cu scopul de a-i ajuta pe cei care încă nu-și găsesc reperele, pe cei care decid să înceapă un proces de emigrare, indiferent din ce parte a lumii ar fi ei, pe toți cei ce vor să facă o schimbare majoră în viața personală sau profesională. Câteva interviuri în variantă mai scurtă au fost publicate în Le Guide de Montréal-Nord, între 2015 și 2016. În 2016, am susținut o conferință la Colegiul O’Sullivan despre reușita personală și profesională.

EH: Iar Colegiul O’Sullivan v-a fost recunoscător…
IS: Da, în iunie 2016, Colegiul O’Sullivan m-a onorat acordându-mi Prix du Président pentru integrare profesională și socială.

EH: Vorbiți-ne puțin despre cartea dumneavoastră. Ce poate descoperi cititorul, în afară de interviuri?
IS: Pe lângă cele 15 interviuri cu cetățeni veniți din România, Haiti, Polonia, Maroc, Turcia, Chile, Franța, Mexic și Algeria, care își relatează parcursurile profesionale și adaptarea la noua societate, volumul „Osez Montréal!” cuprinde statistici despre situația din țările de origine ale persoanelor intervievate, câteva resurse la sfârșitul fiecărui interviu, o listă de sugestii de lectură adresată celor ce vor să aprofundeze subiectul și o invitație de a comunica cu mine, în eventualitatea unei colaborări (interviuri, ateliere, conferințe). Este disponibil pe www.amazon.ca, în ediție tipărită și versiune kindle, și gratuit la Bibliothèque et Archives nationales du Québec și Bibliothèque et Archives Canada. Cartea este autopublicată pe Amazon.com cu ajutorul aplicației Kindle Publishing Amazon. În Prefață cititorii vor găsi și cuvintele calde ale fostei deputate provinciale de Bourassa-Sauvé și președintă a Comisiei de Cultură și Educație, Me Rita Lc de Santis, care subliniază amprenta umanismului și reflecțiilor calme cu care a fost abordat subiectul acestei cărți.

Repere biografice
Iulia Sofian s-a născut în România, județul Călărași, localitatea Oltenița. A urmat școala primară și liceul în această localitate, iar în 2001 a terminat Facultatea de Litere la Universitatea din București, secția Bibliologie și Științele Informării, cu o lucrare cu tema: „Informația pentru jurnalul TV”. Apoi, din dorința de a și preda, în 2003 a terminat un certificat în Didactică și Pedagogie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul aceleiași universități. În același an, printr-un concurs de împrejurări, a urmat un curs de asigurări și a început o carieră în acest domeniu.

După câteva cursuri de scurtă durată în marketing, asigurări, bănci, din dorința de a-și continua cariera în mediul privat, a decis să se înscrie, în 2005, la un master în Comunicare și Relații publice în afaceri la Academia de Studii Economice din București, pe care l-a terminat în 2007, an în care s-a născut și primul copil.

Stabilită în Canada, la Montreal, în 2008, Iulia a continuat în domeniul asigurărilor, completându-și studiile la Colegiul O’Sullivan și lucrând într-un cabinet de borkeraj.

În 2014 a obținut un master în Științele Informării de la Université de Montréal, domeniu în care lucrează în prezent.

„Osez Montréal!” este primul său volum publicat.