Până în prezent, Canada a dat undă verde la două vaccinuri anti-Covid: cel produs de Pfizer în parteneriat cu BioNTech și cel dezvoltat de Moderna în colaborare cu National Institutes of Health. Cel realizat de AstraZeneca și Universitatea Oxford a fost aprobat deja în țări precum Marea Britanie, Argentina sau India. SUA mizează pe o autorizare în aprilie. În Canada nu știm când ar putea fi aprobat, însă vaccinul AstraZeneca este evaluat la ora actuală de către Santé Canada. Compania farmaceutică anglo-suedeză a început să furnizeze documentele necesare autorităților sanitare canadiene încă din luna octombrie a anului trecut. O scurtă comparație între aceste vaccinuri la nivel de tehnologie, eficacitate și efecte secundare, costuri, transport și stocare.

Tehnologie

Ambele vaccinuri aprobate deja în Canada, Pfizer și Moderna, sunt de tip ARN mesager (ARNm). Ele funcționează prin injectarea unui fragment din codul genetic al coronavirusului pentru a antrena sistemul imunitar să atace dacă o infecție cu SARS-CoV-2 se produce. Aceasta este o tehnologie nouă, care permite dezvoltarea vaccinurilor în mod accelerat. Primul vaccin autorizat în lume care foloseşte tehnologia ARN mesager a fost cel de la Pfizer/BioNTech.

Fragmentul de ARN introdus în organism este utilizat de celulele persoanei vaccinate pentru a fabrica proteina spike de la SARS-CoV-2, cea care formează țepii ce acoperă suprafața virusului. Organismul nostru o recunoaște ca o proteină străină – însă ea în sine este inofensivă – și începe să-și construiască mecanismele de apărare (anticorpii), ce for fi puse în funcțiune în eventualitatea îmbolnăvirii de Covid.

ARN-ul mesager inoculat care transmite informația pentru producerea proteinei spike are o durată de viață foarte scurtă. După producerea acestei proteine, el este distrus și eliminat. El nu poate afecta în vreun fel ADN-ul deoarece nu pătrunde în nucleul celulelor noastre, unde se află ADN-ul.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford este un vaccin cu vector viral. Acest tip de vaccinuri se bazează pe utilizarea unui virus care nu este patogen sau prezintă un pericol mic pentru oameni. În mare parte, vectorii virali sunt adenoviruși. Aceștia formează un grup mare de viruși ce pot provoca răceli sau conjunctivită, printre alte simptome. Folosiți precum un cal troian, acești viruși sunt modificați pentru a exprima proteina spike a SARS-CoV-2. Tehnologia este recentă, inovatoare, și deja utilizată în dezvoltarea vaccinului împotriva virusului Ebola.

Vaccinul AstraZeneca are ca suport un adenovirus de la cimpanzei numit ChAdOx1, care a fost transformat și adaptat pentru a combate Covid-19.

Eficacitate și efecte secundare

Vaccinul Pfizer este eficient în proporție de 95% în prevenirea unei infecții cu SARS-CoV-2 după o săptămână de la inocularea celei de-a doua doze, care se face, ideal, la 21 de zile distanţă de prima.

Efectele sale secundare sunt, în general, similare celor experimentate și în cazul altor vaccinuri, precum durerea la locul injectării, frisoane, senzația de oboseală și febră. Ele sunt de scurtă durată, trec de la sine și nu prezintă un risc pentru sănătate.

Există șanse, reduse, ca vaccinul să cauzeze o reacție alergică severă. Astfel de cazuri au fost raportate în mai multe țări. În Canada a fost semnalat un caz de reacție adversă la acest vaccin, în Manitoba, însă autoritățile de sănătate publică din această provincie nu au specificat exact ce fel de reacție.

Sunt investigate mai multe decese survenite după vaccinare, ca de exemplu cel al unui medic american decedat la două săptămâni după prima doză a vaccinului Pfizer-BioNTech, însă până acum nu există niciun caz confirmat de deces cauzat de vreun vaccin anti-COVID-19.

Vaccinul Moderna este eficient în proporție de 94,1% în prevenirea formelor simptomatice de COVID-19 la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze. Distanța în timp între cele două doze este, ideal, de 28 de zile.

Vaccinul este sigur, „fără probleme de siguranță specifice”, așa cum Santé Canada și agenția americană Food and Drug Administration (FDA) au concluzionat. Efectele secundare posibile sunt dureri la locul injectării, dureri de cap, dureri musculare și dureri articulare. Reacțiile alergice severe sunt foarte rare și niciunul din aceste cazuri nu a dus la decesul persoanei afectate.

În timpul studiilor clinice, la fel ca la vaccinul Pfizer, și la Moderna au fost înregistrate câteva cazuri de paralizie Bell, o afecțiune de obicei temporară ale cărei simptome includ căderea unei părți a feței. Trei persoane din grupul vaccinat au suferit o paralizie Bell și una din grupul de control. La testele clinice pentru vaccinul Pfizer au fost semnalate tot patru cazuri de paralizie Bell, toate în grupul celor care au primit vaccinul. Numărul acestor cazuri se încadrează în nivelul așteptat în populația generală.

De menționat că National Advisory Committee on Immunization în Canada și Food and Drug Administration în SUA sunt de părere că cea de-a doua doză a vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna poate fi întârziată până la șase săptămâni, fără ca eficacitatea acestor vaccinuri să fie compromisă.

În ceea ce privește vaccinul AstraZeneca, acesta este primul a cărui eficacitate a fost validată de o publicație științifică, The Lancet, pe 8 decembrie 2020. Conform datelor publicate de The Lancet, vaccinul AstraZeneca „este sigur”. În cadrul testelor clinice, efectele secundare grave au fost foarte rare. Un singur caz, potențial legat de acest vaccin, a fost semnalat: este vorba de un caz de mielită transversă, o afecțiune rară ce se prezintă ca o reacție inflamatorie a măduvei spinării, fapt ce a determinat întreruperea temporară a studiilor clinice la începutul lunii septembrie.

În primele rezultate ale testelor clinice la scară mare, în noiembrie anul trecut, compania britanică anunța că vaccinul său este eficient într-o medie de 70%. Acest procentaj semnificativ mai scăzut față de cele ale vaccinurilor Pfizer și Moderna s-a datorat discrepanței între rezultatele obținute în cadrul a două protocoale diferite. Vaccinul s-a dovedit eficient în proporţie de 90% în cazul voluntarilor care au primit mai întâi o jumătate de doză – printr-o eroare – şi un rapel de o doză întreagă, o lună mai târziu. Eficienţa sa a fost însă de numai 62% la un alt grup, vaccinat cu două doze întregi. AstraZeneca anunța pe 26 noiembrie că vaccinul său necesită „un studiu suplimentar”.

O lună mai târziu, grupul farmaceutic britanic anunța că a găsit – în urma unor cercetări suplimentare – „formula câștigătoare” a vaccinului său împotriva COVID-19 și că prin cele două doze, eficacitatea sa este la fel de ridicată ca și a vaccinurilor Pfizer și Moderna. Potrivit directorului executiv al AstraZeneca, vaccinul este capabil să combată și noua variantă a coronavirusului, responsabilă de recenta explozie de cazuri din Regatul Unit.

De menționat că în Canada toate vaccinurile sunt acompaniate de un avertisment cu privire la riscul reacțiilor alergice grave, inclusiv anafilaxia, iar clinicile de imunizare sunt echipate pentru a face față acestor situații rare.

Costuri

Vaccinul AstraZeneca costă doar câţiva dolari doza, aproximativ 3USD, în timp ce preţul unei doze de vaccin Pfizer-BioNTech ajunge la 18,40-19,50 dolari US, iar cel al vaccinului Moderna până la 37 dolari US doza.

Transport și stocare

Vaccinul AstraZeneca poate fi păstrat, timp de șase luni, la temperatura unui frigider obișnuit, între două și opt grade Celsius. Vaccinurile de la Moderna și Pfizer/BioNTech necesită însă temperaturi mult mai scăzute pentru a fi păstrate pe termen lung: -20° C pentru primul, între -60° și -80° C pentru al doilea. Pentru a fi transportate, acestea din urmă sunt puse în cutii speciale, cu temperatură controlată, prevăzute cu un termometru care arată temperatura ce trebuie menținută pentru ca vaccinurile să-şi păstreze eficacitatea optimă.

Reamintim că guvernul federal cumpărat 40 de milioane de doze din vaccinul Pfizer-BioNTech, cu posibilitatea de achiziționa alte 36 de milioane. Cu Moderna, Ottawa a semnat un contract pentru 40 de milioane de doze (cu opțiunea de a cumpăra alte 16 milioane suplimentare, la care ulterior a renunțat). În septembrie 2020, Canada a încheiat un acord cu AstraZeneca pentru 20 de milioane de doze din vaccinul său.