Explorăm în acest interviu universul artistic al Simonei Potop, pictoriță autodidactă, care, după propriile mărturisiri, găsește inspirație în tot ce o înconjoară. Fină observatoare a realității, ea își alege subiecte și tematici diverse, pe care le redă cu brio. În unele lucrări stilul este realist, în altele abstract – o ilustrare a căutărilor artistei la nivel de expresie. Câteva din lucrările sale, prezentate în cadrul unei expoziții virtuale din luna iunie a.c., organizată de Galeria Lenoir din Montreal, ne-au atras atenția prin concept, mesaj și execuție. Sperăm ca acest dialog să vă inspire și să vă stârnească interesul pentru arta Simonei Potop.
Eva Halus: Simona Potop, de unde moștenești talentul pentru arte vizuale? În spatele unui pictor autodidact trebuie că stă o transmisie genetică a talentului. Sau poate ai întâlnit pe cineva, artist, care te-a influențat foarte mult?
Simona Potop: Am crescut lângă o mamă care a fost numită „femeia cu mâini de aur”, atât era de buna în tricotat și în aranjamente florale. Arta a făcut întotdeauna parte din viața mea de zi cu zi, iar pictura este o pasiune din copilărie. Simt nevoia de a crea, de a mă provoca îmbunătățind în același timp calitatea creațiilor mele. Sunt mamă a doi copii și igienistă dentară la timp plin, dar găsesc mereu timp să mă las dusă de această pasiune a mea. În 2019 am decis să explorez și mai mult căile acestei arte.
EH: Care au fost începuturile practicii tale artistice și în ce mediu îți lucrezi tablourile?
SP: Autodidactă din totdeauna, la început am folosit ca sursă de inspirație fotografii găsite pe internet. Astăzi, creațiile mele provin mai ales din imaginație. Încep o lucrare fără să știu ce va reprezenta. Îmi las pensula să danseze pe pânză, apoi mă dau doi pași în spate pentru a vedea și înțelege ce vrea pictura să-mi transmită ca mesaj. Continui după aceea având o mică idee despre subiectul creației mele și cu încrederea că pictura mă va ghida din nou.
Ca mediu folosesc mai ales pictura acrilică deoarece cea pe bază de ulei ia mult timp să se usuce. Chiar dacă sunt o persoana răbdătoare în general, când este vorba de pictură abia aștept să privesc rezultatul.
EH: În seria de tablouri intitulată „Visions” reprezinți pe format mare și cu tehnica close-up, un ochi larg deschis în care privitorul poate vedea reflectat un anumit mesaj, ca de exemplu în lucrarea „Dans l’oeil du virus”, pictată în mai 2020, care este, evident, un comentariu vizavi de pandemia de COVID-19. În același stil este și „Réflexion” (iunie 2020), „L’Éveil” (iulie 2020) și „Ensemble à tout prix” (septembrie 2020). Numitorul comun al acestor tablouri, ochiul, oglindește timpurile actuale și reflectă ce avem în suflet. Te felicit pentru această serie, pentru viziunea ta foarte expresivă asupra lumii. Este o declarație foarte reușită de artă contemporană.
SP: Picturile mele reprezintă un amestec de real și abstract care duce la multă reflecție. Unele dintre ele vorbesc despre natură, dar nu despre o natură banală, superficială, ci despre esența naturii cu toate elementele ei. O natură care îți vorbește, care te captivează nu doar prin culorile ei minunate, ci și prin poveștile pe care vrea să le transmită.
Arta este un instrument care ne permite să ne perfecționăm în timp ce explorăm și ne abandonăm creativității. Arta este perfectă pentru cei care posedă perseverență și o capacitate enormă de muncă. Prin artă putem să transmitem diverse mesaje ce pot schimba punctul de vedere asupra anumitor probleme. Pentru mine, un tablou reușit este acela care te acaparează, care îți vorbește, care reușește să te emoționeze.
EH: Unde ai expus în afară de Galeria Lenoir în cadrul expoziției virtuale Rouge, care s-a ținut între 11 și 17 iunie?
SP: Am expus cu grupul Rendez-vous art contemporain între 1 și 30 iunie, expoziția virtuală intitulându-se „Collection confinement” și la Festival des arts de Mascouche, între 15 iunie și 15 iulie, tot într-o expoziție virtuală.
EH: La ce proiecte lucrezi acum?
SP: Am terminat de curând tabloul intitulat „Împreună cu orice preț/ Ensemble a tout prix”. Am folosit mult galben, culoarea căldurii – căldura dată de soare, de foc, dar și căldura umană, instinctul de empatie pentru a-i ajuta pe alții. Galbenul este, de asemenea, și culoarea trădării. M-am gândit la animalele trădate de natură, care dintr-o dată nu mai este un loc de pace, ci se transformă într-un adevărat iad. Tabloul exprimă ideea de a nu abandona nimic și pe nimeni niciodată, în fața niciunui obstacol oricât de mare ar părea el, dar în același timp și ideea să nu te culci pe o ureche, să fi pregătit să faci față unor schimbări radicale. Oricât de sigur ești de prezentul tău, realitatea ți se poate schimba într-o clipă.
Acum lucrez la o serie în stil abstract ce se va intitula „Explozie”. Îmi place foarte mult să pictez abstract pentru că libertatea mișcărilor pe pânză este mult mai mare.
EH: Ce pictori te influențează?
SP: Nu pot să spun că vreun pictor mă inspiră în mod special, deoarece cel mai mult timp mi-l petrec încercând să mă descopăr pe mine, să îmi descopăr stilul propriu. Tot din această cauză, pentru că sunt într-o continuă cunoaștere de sine, temele tablourilor mele sunt foarte diversificate: natură, animale, nuduri, chipuri, creații abstracte. Ceea ce pot spune însă este că sunt foarte mulți pictori pe care îi admir, cum ar fi de exemplu Michelangelo, Luchian, Grigorescu, Da Vinci, Renoir, Tonitza etc.
EH: Ce proiecte ai pentru viitorul apropiat?
SP: Cât trăim învățăm. Mi-ar plăcea să urmez niște cursuri de pictură ca să mă pot perfecționa. Sau mi-aș dori ca un pictor profesionist să mă îndrume și să mă sfătuiască acolo unde este necesar. Din păcate, datorită pandemiei, acest lucru este mai greu de realizat, dar nu imposibil.
Simona Potop, repere biografice
Simona Potop, născută în 1977 în orașul Făgăraș, este o artistă plastică autodidactă, stabilită în Canada din anul 2007. Absolventă a Universității Dimitrie Cantemir din Sibiu în domeniul geografiei și turismului, ea și-a schimbat direcția profesională în Canada, așa cum mulți o fac la imigrarea într-o țară nouă, specializându-se în tehnica igienei dentare la Colegiul Edouard-Montpetit din Longueuil.
Vă invităm să vizitați pagina sa Facebook Simo Artiste-Peintre, iar atunci când vom putea merge la vernisaje și privi de aproape tablourile sale, să vizitați expozițiile în care își va prezenta creațiile.