Cum se mișcă mulțimile? Există o metodă pentru a descifra aceste mișcări? Un grup de cercetători de la Université de Lyon (Franța), în colaborare cu cercetători de la Stanford University (SUA), au prezentat rezultatele unui studiu în care mișcarea mulțimii participanților la maratonul de la Chicago a fost descrisă cu același tip de ecuații care descriu dinamica unui fluid.

Atunci când se adună un număr foarte mare de oameni într-un spațiu limitat, în condiții de instaurare a unei stări de panică, pot avea loc adevărate tragedii. Reamintim dezastruosul incident din 2015 de la Mecca, când 717 pelerini au murit călcându-se în picioare și peste 1.000 au fost răniți. Nu este singura tragedie de acest gen; de mai multe ori pe an citim în ziare că în diverse locuri în lume, la diverse evenimente publice – concerte, spectacole, meciuri de fotbal sau demonstrații – oamenii, speriați din varii motive, se calcă în picioare, în urmă rămânând morți sau răniți.

Se poate oare descrie matematic modul în care o mulțime se mișcă? Există o ecuație care să îi ajute pe cei care organizează evenimente cu mulți participanți să asigure siguranța desfășurării acestora?

Mai multe studii au încercat să modeleze mișcarea unei mulțimi pornind de la mișcările individuale – au modelat modul în care se mișcă o persoană, după care au încercat să simuleze rezultatul a ceea ce se întâmplă atunci când se adună mai mulți oameni. La baza acestui tip studiu a stat o cercetare similară efectuată asupra animalelor, în speță păsări sau pești, care se pot aduna în grupuri foarte mari. Un banc de pești, de exemplu, poate fi descris foarte bine pornind de la modelarea interacțiunii dintre un singur pește și vecinii săi cei mai apropiați. Aplicat oamenilor însă, acest model nu a produs rezultatele așteptate, căci dădea greș în a prezice o situație de pericol, ba chiar și într-o situație relativ normală, cum ar fi modul în care se mișcă o mulțime de oameni într-un maraton.

Pornind exact de la studiul unui maraton, cel de la Chicago, un grup de cercetători de la Universitatea din Lyon (Franța), coordonat de către Denis Bartolo și Nicolas Bain, în colaborare cu un grup de cercetători de la Universitatea Stanford (SUA), coordonat de Nicholas Ouellette, au reușit să pună la punct o nouă metodă pentru studiul mulțimilor.

Pentru optimizarea metodei de studiu, ce se bazează pe ecuațiile matematice care descriu un fluid, cercetătorii au filmat maratoanele de la Chicago din 2016 și 2017. La acest maraton, unul dintre cele mai celebre din lume, participă de obicei zeci de mii de oameni; în 2017, peste 44.000 de alergători au trecut linia de sosire.

Înainte de start, participanții sunt organizați în diverse grupuri care pornesc unul după altul, ceea ce generează un fel de unde care se propagă cu viteze mai mult sau mai puțin constante. Aceste unde sunt foarte asemănătoare cu cele care se propagă într-un fluid atunci când este supus unei presiuni, putând fi descrise practic cu același tip de ecuații matematice. Modelul a fost ulterior verificat și în cazul maratoanelor din 2017 de la Paris și Atlanta, cu rezultate foarte bune.

Ceea ce arată acest studiu este foarte important, întrucât permite analiza situațiilor de pericol, prin mecanismul undelor care iau naștere atunci când o mulțime de oameni este comprimată într-un moment de panică, de exemplu. Se speră că studiul va permite în viitor evitarea tragediilor generate de călcarea în picioare, printr-o evacuare adecvată ce ține cont de dina-mica unui sistem complex, precum cel corespunzător mulțimilor în situații critice. Modelul fluidelor ar putea fi folosit inclusiv în situații de evacuări forțate generate de un dezastru natural sau de un atentat terorist.