Ultimul deceniu de activitate al ziarelor Accent Montreal, Pagini Românești, Unirea, Observatorul, Luceafărul Românesc și ZigZag Român-Canadian se află, grație unei generoase donații, la Biblioteca Universității din Oradea. Această colecție a presei comunitare de aici este acum la îndemâna celor interesați de viața și istoria recentă a românilor canadieni.
Aceasta este cea mai completă colecție de periodice românești apărute în Canada, în Quebec și Ontario, care poate fi consultată într-o bibliotecă din România. Dintre ziarele ce compun această colecție, Accent Montreal și ZigZag Român-Canadian continuă să publice ediții tipărite.
Ziarele au putut ajunge în România datorită în primul rând eforturilor d-lui Marian Costache din Montreal care este foarte implicat în activitățile comunității noastre și care, timp de ani de zile, a adunat și păstrat fiecare număr din aceste publicații.
Lui i s-a alăturat dl. Daniel Florin Predoiu, istoric, care a stabilit contactul cu Biblioteca Universității din Oradea. Dl. Predoiu este autorul unor importante studii despre istoria comunității române din Montreal, ca de exemplu „Les premières présences roumaines à Montréal” (Arhivele Naționale ale României) sau „Un moment-clé dans l’évolution de la communauté roumaine de Montréal: la reconnaissance juridique de son existence par le Parlement du Québec (février 1914)” (Archiva Moldaviae).
Transportul în România a fost asigurat de firma de coletărie World Line Cargo, iar la Biblioteca Universității din Oradea donația a fost intermediată de bibliotecara dr. Anarela Chiș.
„Colecțiile acestor ziare ale diasporei și exilului românesc canadian îmbogățesc fondul de periodice al bibliotecii noastre mai ales în ceea ce privește subiectul istoriei presei, exilului și diasporei ceea ce le face foarte utile. Eu cred că prin intermediul presei diasporei românești din Canada cercetătorii și studenții noștri iau contact cu viața românilor stabiliți peste ocean și pot observa cum se vede România după 1989 de românii care locuiesc în Canada, care este viața diasporei românești de acolo. Sper ca periodicele primite din Canada să fie utilizate de studenți, masteranzi, cercetători pentru eventuale lucrări de licență, master și de ce nu chiar doctorat.”, ne-a declarat dr. Chiș, care este foarte aproape de subiectul „diaspora și exilul românesc” și care a făcut tot posibilul ca la nivel de Universitate să fie primită această donație.
Anarela Chiș pregătește de altfel o lucrare despre ziarele românești din Canada pe care o va prezenta în cadrul Congresului Internațional de Istorie a Presei ce va avea ca temă Presa din diaspora și exil și se va desfășura la Novi Sad (Serbia) în septembrie a.c.
Dr. Chiș este autoarea volumului „Exilul românesc din perioada comunistă, reflectat în fondul bibliotecii de la Paris a familiei Monica Lovinescu – Virgil Ierunca” (teza sa de doctorat), care a fost publicat în anul 2015.
„În teza mea de doctorat am făcut o descriere analitică a volumelor adunate de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca aplecându-mă mai ales asupra scrierilor exilului cultural combatant. Am identificat și am analizat exilul militant prin intermediul a ceea ce s-a publicat în țările lumii libere, subliniind activitatea Monicăi Lovinescu și a lui Virgil Ierunca aflați în vizorul Securității, precum și operele editate în exil de către alți români, prezente în biblioteca personală a acestora, spre a servi ca memorie și document. Am abordat transdisciplinar tema, descriind cadrul istoric în care s-au petrecut faptele, am prezentat unele din cele mai sugestive opere și am făcut cercetări în arhivele Securității pentru a vedea cum au fost percepuți Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, dar și alți membrii ai exilului intelectual cu care aceștia erau în legătură și a căror opere se regăsesc în fondul lor de carte de la Paris”, spune Anarela Chiș.
Menționăm că Biblioteca Universității din Oradea găzduiește cea mai mare parte a bibliotecii personale de la Paris a familiei Monica Lovinescu-Virgil Ierunca, mari personalități ale exilului românesc, cunoscute românilor ca „vocile” de la Europa Liberă: aproximativ 8,000 de volume, 5,300 de periodice și 1,250 de discuri (alte aproximativ 1,250 de cărți, majoritatea cu dedicații, se află la sediul Uniunii Scriitorilor din București și circa 1,500 de volume sunt la Biblioteca Facultății de Științe Politice din București).