Atunci când vorbim despre fotbal la nivel înalt ne gândim la UEFA Champions League sau la varianta mai soft, UEFA Europa League. Prezența într-o finală a uneia dintre ligile menționate reprezintă, din punctul meu de vedere, nu doar succesul jucătorilor ci și al clubului respectiv de fotbal, prin organizarea sa, structura activității interne, răspunderea și performanța managerială în toate departamentele. De aceea cred că nu ar trebui să fie nimeni surprins de faptul că în finalele celor două competiții se regăsesc anul acesta numai echipe din prima ligă engleză, Premier League, deși sunt unii care cred că semifinalele au fost trucate pentru a face fotbalul mai spectaculos.

Poate că este adevărat că Facebook s-a implicat într-un fel sau altul în fotbal, dar îmi este greu să cred că la acest nivel poți să convingi marile cluburi de fotbal să participe în meciuri trucate doar pentru a atrage publicul în fața televizoarelor.

Campionatul Angliei este la ora actuală cel mai puternic campionat al lumii, în primul rând datorită investitorilor străini, în al doilea rând datorită maximizării veniturilor din televizarea meciurilor, și în al treilea rând datorită partajării în mod echitabil, între cele 20 de echipe participante, ai banilor proveniți din drepturile de televiziune.  Din aceste motive, cel puțin șase echipe care acum se găsesc în topul clasamentului au reușit să atragă jucători de valoare, obținându-și dreptul de a se bate an de an pentru câștigarea campionatului.

Deși sunt fan al fotbalului italian, spaniol și german, pur și simplu, la ora actuală, fotbalul jucat în Premier League este pe primul loc grație angajamentului jucătorilor talentați atrași de mirajul salariilor. Bătălia la titlu s-a dat până în ultima etapă, iar echipe mai modeste au încurcat echipe precum Liverpool sau Manchester City, care valorează în momentul de față pe Transmarkt, 1.14 miliarde de Euro.

În același timp:
a) În Italia, Juventus este echipa care nu are adversar. A câștigat pentru a opta oară consecutiv El Scudeto, iar prin jocul prestat în acest sfârșit de campionat poate influența prezența unor echipe ca Atalanta în Champions League.
b) În Germania doar două echipe au puterea să se lupte pentru titlu: Bayern Munich și Borussia Dortmund. Restul echipelor nu au capacitatea financiară – și implicit jucătorii – să se bată pentru titlu sau Champions League.
c) În Spania, se știu cele două echipe care prin puterea lor financiară și-au eliminat adversarii, câștigând la pas campionatul în La Liga. Se mai ridică din când în când echipe precum Atletico, Valencia sau Sevilla, dar rezultatul rămâne același: Barcelona cu trei jucători de valoare reușește să vânture un campionat întreg, iar la Real Madrid se simte lipsa lui Ronaldo, ceea ce indică faptul că fără superstaruri echipele sunt de pluton. 

În concluzie, cred că dacă în finalele celor două competiții se află anul acesta numai echipe din Premier League, nu este din cauză că Facebook s-a implicat într-un fel sau altul în fotbal. Pur și simplu, în Anglia se joacă fotbal într-o ambianță bazată pe spirit de luptă și partajarea în mod echitabil a veniturilor, pe când în celelalte campionate monopolul este deținut de una sau două echipe care, deși fac legea în campionat, nu reușesc să țină piept echipelor englezești deoarece au mimat în competiția internă.