Cătălina Oana Curceanu, fiziciană eminentă și colaboratoare a ziarului nostru la rubrica de Știință & Tehnologie, se bucură de o largă recunoaștere internațională. Un nou premiu se alătură multiplelor distincții cu care a fost recompensată de-a lungul timpului.
Dr. Cătălina Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare la Laboratori Nazionali di Frascati (LNF), Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (INFN) din Roma, a fost recent desemnată de Universitatea Wollongong din Australia ca recipiendară a Visiting International Scholar Awards (VISA). Este vorba de un program prin intermediul căruia cei mai buni cercetători din lume, din diverse domenii, sunt invitați de această prestigioasă universitate australiană să propună și să colaboreze la diferite proiecte de vârf.
Proiectul de cercetare pe care dr. Curceanu îl va dezvolta împreună cu Universitatea Wollongong se bazează pe niște detectoare de particule avansate numite Silicon Drift Detectors, folosite în Italia de către echipa sa pentru experimente de fizică (studii de mecanică cuantică la laboratorul subteran de la Gran Sasso şi studii de atomi exotici la acceleratorul de particule DAFNE de la Frascati), iar în Australia pentru studii de biologie și fizică medicală. Cum australienii construiesc în prezent un laborator subteran de cercetare în fizica particulelor elementare, dr. Curceanu intentioneaza să pună bazele unei colaborări în folosirea acestor detectoare pentru experimente și studii comune, atât în fizică, cât și în medicină și biologie.
Dintre cei nouă câștigători ai premiului, dr. Cătălina Curceanu este singura personalitate de marcă din domeniul fizicii ce a fost distinsă în cadrul Visiting International Scholar Awards în 2017. Lista câștigătorilor poate fi consultată la: www.uow.edu.au/research/researchgrants/visaprogram/UOW190234.html
Un nume de referință în cercetarea de vârf
Cătălina Curceanu face parte din elita mondială a fizicienilor specializați în fizica nucleară și fizica cuantică și din și mai restrânsul grup al românilor care își pun amprenta pe cercetarea științifică de vârf.
Ea și-a obținut doctoratul în cadrul experimentului OBELIX (CERN), în domeniul spectroscopiei mezonilor exotici. La început de mileniu a coordonat grupul INFN-LNF în cadrul experimentului DEAR, care a generat rezultate extrem de importante atât în fizica particulelor elementare, cât şi în cea nucleară, dar şi în astrofizică (structura stelelor de neutroni).
În prezent conduce un grup de 20 de cercetători în domeniul fizicii hadronilor și fizicii nucleare cu care efectuează diverse experimente pentru studiul atomilor exotici atât în Italia, la acceleratorul de la Frascati (DAFNE), cat şi în Japonia.
De câțiva ani dr. Curceanu conduce și o echipă care efectuează studii de mecanică cuantică la laboratorul subteran italian de la Gran Sasso, unul dintre cele mai faimoase laboratoare din lume. Este vorba de experimentul VIP, care caută semnale ale unei posibile violări ale principiului de excluziune al lui Pauli, cât și despre un studiu al posibilelor semnale generate de o mofificare a actualei mecanici cuantice (colapsul funcției de undă).
Cercetarea Catalinei asupra principiului de excluziune (ce explică de ce materia nu colapsează spontan în Univers) este sprijinită de programul „Science and the Big Question”, oferit de Fundația Templeton. Prin intermediul acestui program sunt finanțate cele mai bune proiecte de cercetare la nivel internațional, axate pe probleme științifice de maximă importanţă. Proiectul – coordonat alături de cercetătorul american Oscar W. Greenberg de la Universitatea din Maryland – a fost unul dintre cele 30 propuneri câştigătoare, selectate dintr-o listă de 950 de proiecte.
Proiectul legat de studiul colapsului funcției de undă este finanțat de Foundation Questions Institute (FQXi), unde Cătălina Curceanu a câștigat un premiu în 2015, proiectul ei fiind unul dintre cele 20 finanțate din 250 propuse. Cătălina a devenit între timp membru deplin al prestigiosului FQXi (fqxi.org/members).
O carieră strălucită și o intensă activitate de popularizare a științei
Autoare a sute de publicații științifice în diverse reviste internaționale de prestigiu, Cătălina Curceanu desfășoară și o intensă activitate de popularizare a științei în Italia, România și Canada, fiind și o colaboratoare a celui mai mare portal de știință în limba română, Scientia.ro. Din august 2010, articolele sale de popularizare a științei au fost publicate și în Accent Montreal. Chiar și în acest număr puteți citi un articol semnat de Cătălina Curceanu despre găurile negre, cele mai misterioase și fascinante obiecte spațiale.
Activitatea sa educațională și rolul său în promovarea fizicii moderne au fost apreciate cu numeroase distincții, printre care și „Women in Physics Lecturer”, premiu acordat în 2016 de Institutul Australian de Fizică. Ea a susținut seminarii în numeroase state australiene, în universități, centre de cercetare, dar și în școli și pentru publicul larg, cu referiri particulare la fizica modernă și la cercetările Institutului Național de Fizică Nucleară de la Frascatti.
În 2010, Academia Română din Roma (Accademia di Romania in Roma, înființată în 1922) i-a acordat premiul pentru Personalitatea anului în domeniul cercetării științifice.