Încep seria de articole despre lumea modei aducând un omagiu lui Alexander McQueen (1969-2010), pe care-l consider unul dintre marii creatori de modă ai ultimilor ani. Intenţia mea nu este să citez note biografice şi nici alt tip de informaţii care se pot obţine uşor pe Internet. Doresc, mai degrabă, să împărtășesc cititorilor impresiile lăsate de expoziţia retrospectivă Alexander McQueen, intitulată Frumuseţe Sălbatică (Savage Beauty) şi găzduită de Muzeul Metropolitan din New York, în vara anului 2011.

PESTE 100 DE EXPONATE
Împreună cu studenţii cursului de stilism şi design vestimentar din cadrul şcolii Espace Création, am pătruns în cele câteva săli rezervate Institutului Costumului (Costume Institute), unde au fost expuse aproximativ 100 de piese din colecţiile create de McQueen în ultima decadă. Graţie curatorului expoziţiei, Andrew Bolton, aceste exemplare, aflate acum în proprietatea statului britanic, au fost puse în valoare în contextul unei atmosfere concepute special ca să producă cele mai puternice senzaţii.

Alexander McQueen – „Savage Beauty”, Metropolitan Museum of Art, NY. FOTO: Solve Sundsbo.

Alexander McQueen a fost, înainte de toate, un adevărat artist, care a descoperit în designul vestimentar modul său de expresie prin excelenţă. După părerea mea, McQueen este cel care a reuşit să împingă creaţia vestimentară dincolo de orice limite, depăşind cu mult aspectul „utilitar”, şi apropiind-o de conceptul de expresie cultural-politică, de identitate. Biografii lui McQueen dezvăluie că acesta percepea veşmântul ca pe un catalizator al celor mai sensibile trăiri şi, prin show-rile sale, a reuşit să declanşeze cele mai puternice emoţii, să şocheze, constituindu-se, în acelaşi timp, într-o permanenta sursă a plăcerii estetice.

Expoziţia de la New York ar fi trebuit să se desfăşoare între 4 mai şi 31 iulie 2011, însă la cererea multor admiratori din lumea întreagă, care nu apucaseră (ca și noi) să se „plieze” pe datele iniţiale, muzeul a decis să o prelungească. Ne-am aflat la New York în ultimele zile ale expoziţiei aşadar. Chiar şi aşa, am aşteptat cel puţin două ore la intrare, aliniindu-ne cuminţi şirului impresionant de admiratori.

„JACK THE RIPPER STALKS HIS VICTIMS” SAU LUCRAREA DE DIPLOMĂ A LUI MCQUEEN
Emoţia creştea cu fiecare clipă de aşteptare şi a ajuns la apogeu în momentul în care am pătruns în prima sală. Exponatele erau prezentate pe manechine special concepute pentru acest eveniment. Primele lucrări au făcut parte chiar din prima sa colecţie, intitulată Jack the Ripper Stalks His Victims – de fapt lucrarea de diplomă a lui McQueen, realizată în 1992. Mai apoi am vizionat creaţii aparţinând şi altor perioade, până la ultima colecţie, Plato Atlantis, prezentată la Săptămâna Modei de la Londra din februarie 2010, la foarte puţin timp după moartea creatorului.


„Jack the Ripper Stalks His Victims”,  lucrarea de diplomă a lui McQueen, realizată în 1992.

Pentru cei care nu ştiu, menţionăm că Alexander McQueen este absolventul cursului postgradual al prestigiosului colegiu de modă Central Saint Martin College of Art and Design din Londra, unde au studiat şi alte nume mari ale modei ca Rifat Ozbek, John Galliano, Stella Mc Cartney.

Impresionant a fost felul în care fiecare piesă de colecţie a fost pusă în valoare, îmbinând elemente de scenografie specifice, jocuri de lumini, sunet şi alte detalii tehnice foarte originale, care produc asupra privitorului emoţii extrem de puternice si destul de greu de descris: un amestec de admiraţie, teamă, nedumerire. Primul lucru care m-a surprins a fost aspectul real al colecţiilor, imagine mult diferită de cea pe care mi-o creasem văzându-le în reviste sau la televizor. Fiind dintotdeauna o mare admiratoare a acestui designer, îi cunoşteam în mare parte creaţiile, pe care le-am urmărit cu religiozitate în toate ocaziile.

UN ROMANTIC PRIN EXCELENŢĂ
Ce impresionează la McQueen este asocierea inedită a elementelor, felul în care combină materiile, dintre cele mai diverse şi extravagante: scoici, flori naturale, solzi de peşte, ouă de păsări, păr natural, metale diverse, pietre preţioase, corali, imprimeuri holografice şi lista ar putea continua. De asemenea, e imposibil să nu remarci modul original în care regândeşte fiecare detaliu de croi şi asamblare a materiilor, combinaţiile de ţesături, toate acestea reuşind să surprindă şi să producă o emoţie puternică..

Alexander McQueen – „Savage Beauty”, Metropolitan Museum of Art, NY. FOTO: Solve Sundsbo.

McQueen era, înainte de toate, un romantic şi se pare că fiecare creaţie a sa poartă o notă autobiografică. Într-un timp când artiştii se feresc să folosească „cuvinte mari” atunci când îşi denumesc lucrările, la McQueen revin obsesiv tema dragostei, a iubirii care, în percepţia sa, sunt cele mai nobile sentimente ale existenţei. De altfel, multe din titlurile pe care le-a dat colecţiilor sale includ cuvântul „romantic”: The Romantic Mind, Romantic Gothic, Romantic Nationalism, Romantic Primitivism. Inclusiv ultima sa colecţie, inspirată din… „Originea speciilor” a lui Charles Darwin se numeşte Romantic Naturalism.

Pe măsură ce înaintam în sălile expoziţiei, descopeream alte şi alte piese, prezentate într-un ritm de crescendo, din ce în ce mai somptuoase, mai extravagante, mai spectaculoase. În surdină, o muzică perfect armonizată cu acele „imagini” ne însoţea peste tot. Am studiat feţele vizitatorilor, împietrite de admiraţie, înmărmurite de sublim…

Alexander McQueen – „Savage Beauty”, Metropolitan Museum of Art, NY. FOTO: Solve Sundsbo.

UN OM UNIVERSAL
Voi mai scrie cu siguranţă, de fiecare dată când voi mai avea ocazia, despre McQueen şi creaţiile lui. Este imposibil să cuprinzi într-un singur articol tot ce aş fi dorit să împărtăşesc în legătură cu acest subiect şi mai ales cu emoţiile încercate, pentru că acest McQueen este universal. Colecţiile sale sunt incomparabile şi fără precedent în istoria modei şi reprezintă o  sursă de inspiraţie pentru multe generaţii de acum încolo.

O mare parte din creaţiile sale fac parte, în prezent, din colecţiile permanente ale unor muzee de prestigiu din întreaga lume. Casa de modă pe care a înfiinţat-o în 1992 şi care-i poartă numele, este astăzi condusa de Sarah Burton, colaboratoarea şi omul său de încredere începând cu 1996. În 2011, Sarah Burton a fost angajată de casa regală britanică să conceapă rochia de mireasă a alesei Printului William de Windsor, Kate Middleton.

As vrea sa închei prin a-l cita pe însuşi marele creator: „Colecţiile mele au fost întotdeauna autobiografice, au foarte mult de a face cu propria mea sexualitate, si cu persoana care sunt eu. Ele  (colecţiile – n.r.) sunt un mod de a-mi exorciza demonii. De asemenea, au avut de a face cu copilăria mea, cu modul meu de gândire, cu viaţa mea în general şi felul în care am fost crescut”.