Pe marginea incendiilor din Australia o adevărată campanie de dezinformare a fost lansată pe rețelele de socializare, diseminată de boți și troli, dar ajutată și de media conservatoare australiană și nu numai. 

Pentru foarte mulți cetățeni ai lumii, incendiile devastatoare din Australia au reprezentat o ocazie de a se mobiliza împotriva schimbărilor climatice. E adevărat, această mobilizare s-a petrecut în mare măsură pe rețelele de socializare, dar totuși ea rămâne semnificativă, căci cu cât mai multe voci, indiferent de mediul prin care se exprimă, se alătură mișcării pentru climat, cu atât șansele ca guvernele să întreprindă acțiuni concrete pentru reducerea gazelor cu efect de seră (GES) sunt mai mari.

În același timp, rețelele de socializare reprezintă însă și un teren fertil pentru răspândirea informațiilor false. Pe marginea incendiilor din Australia o adevărată campanie de dezinformare a fost lansată pe Twitter, Facebook și alte asemenea platforme, diseminată de boți și troli, dar ajutată și de media conservatoare australiană și nu numai, în special de ziarele și canalele de televiziune deținute de mogulul Rupert Murdoch.

Printre știrile false cele mai partajate pe rețelele de socializare se află cea potrivit căreia ecologiștii s-ar opune măsurilor menite să prevină aceste incendii distrugătoare. În realitate, verzii susțin, de ani de zile și în mod constant, acest tip de măsuri (consultați: greens.org.au/bushfires).

O altă latură a campaniei de dezinformare o reprezintă exagerarea ponderii incendiilor premeditate. Atât de masiv a fost acest val de informații neadevărate, încât poliția din statele australiene afectate, precum New South Wales, Victoria, sau Queensland, a ieșit în mod public cu declarații care au dezmințit faptul că majoritatea incendiilor se datorează unor mâini criminale, subliniind că în vasta lor majoritate acestea au fost declanșate de fulgere. News Corp, cea mai mare companie de media din Australia, deținută de Rupert Murdoch, a alimentat din plin dezinformarea și manipularea populației – ca de exemplu în articolul intitulat „Bushfires: Firebugs fuelling crisis as national arson arrest toll hits 183, apărut în The Australian, în 8 ianuarie 2020 – falsele sale informații fiind apoi preluate de către Donald Trump Jr., diverse site-uri americane de (extremă) dreapta și personalități ale mișcării alt-right.

În realitate, un procentaj infim de incendii, circa 3%, pot fi calificate de oficialități drept premeditate.

Nu în ultimul rând, aceleași surse media partizane au încercat să acrediteze ideea că incendiile din sezonul 2019-2020 nu sunt cu nimic diferite de cele din anii precedenți – o afirmație pe care oamenii de știință și datele colectate o contrazic.

În Australia, aceste bushfires se întâmplă frecvent în timpul verii, este adevărat; mai mult, ele fac parte din ecologia și mediul australian. În termeni de vieți omenești pierdute, cel mai devastator incendiu din istoria continentului a fost cel din 2009 (The Black Saturday Fires); în termeni de suprafață care a fost mistuită de flăcări, recordul îl deține incendiul din 1974/1975, care a pârjolit 117 milioane de hectare, în principal în centrul Australiei, lucru ce a făcut ca foarte puține comunități să fie afectate.

De la începutul actualului sezon de bushfires, aproape 11 milioane de hectare au căzut pradă flăcărilor, cel puțin 29 de oameni au pierit și aproximativ un miliard de mamifere, păsări și reptile, multe aparținând unor specii specifice Australiei, au cunoscut un tragic sfârșit, potrivit unei estimări a Universității din Sydney.

Recentele incendii pot fi considerate fără precedent nu doar prin ferocitatea lor, ci și prin locurile unde s-au desfășurat. Suprafața de peste 5 milioane de hectare care a ars în New South Wales este cea mai mare înregistrată vreodată în acest stat. Ecosisteme care în mod normal nu cunosc incendii majore, precum pădurile tropicale din nordul NSW și sudul Queenslandului, au fost acum pârjolite, iar focurile au afectat unele dintre cele mai populate zone ale țării. Drept urmare, armata a desfășurat cea mai mare operațiune de evacuare pe timp de pace din istoria Australiei. 3.000 de rezerviști au fost convocați pentru a se alătura celor aproximativ 2.000 de soldați care au oferit sprijin pompierilor, o altă premieră, căci niciodată rezerviștii australieni nu au fost folosiți în număr atât de mare.

Oamenii de știință au publicat numeroase studii care arată că Australia devine din ce în ce mai toridă și mai uscată din cauza schimbărilor climatice cauzate de activitățile umane, aceste tendințe amplificând dramatic riscurile de producere a incendiilor de vegetație și prelungind durata lor.

Din aceste privințe – căldură extremă și secetă – anul 2019 a fost unul record pentru Australia, așa cum o arată Biroul de Meteorologie în al său Annual Climate Statement. Temperaturile înregistrate anul trecut de-a lungul continentului au fost cu 1,52ºC peste medie (măsurătorile fiabile din care rezultă această medie au început să fie făcute acum mai bine de un secol, la 1900). Recordul precedent era de 1,33ºC și data din 2013. În New South Wales, unul dintre cele mai afectate state, recordul a fost doborât cu o marjă și mai mare, temperaturile depășind aici media cu 1,95ºC. Cea mai călduroasă zi din istoria documentată a Australiei a fost 18 decembrie 2019, când media maximei de temperatură a atins 41,9 ºC.

2019 a fost și cel mai uscat an, cu o medie a precipitațiilor de 277,6 mm, în ciuda unor ploi neobișnuit de abundente în unele regiuni din nord – cu mai bine de 10% sub nivelul minim record de 314 milimetri.

Incendiile au început în septembrie, cu o lună mai devreme decât startul sezonul oficial de bushfires, care se întinde din octombrie până la sfârșitul lunii martie. Suprafața devastată este mai mare decât cea combinată a incendiilor din California din 2018 (intrate în istoria acestui stat american ca cele mai mortale și devastatoare) și a celor amazoniene din 2019. Atât de intens a fost focul, încât a generat proprii săi nori de furtună, numiți pyrocumulonimbus, care pot produce fulgerele și astfel declanșa și mai multe incendii. Odinioară o raritate, aceste „furtuni de foc” se produc acum în mod regulat.

Australia este unul dintre cei mai mari exportatori de cărbune și gaz din lume, iar 93% din energia sa provine din arderea combustiilor fosili, comparativ cu media de 80% pentru țările din OCDE. Ea este una din puținele țări membre ale organizației unde emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în ultimii zece ani.

Australia este unul dintre cei mai mari exportatori de cărbune și gaz din lume, iar 93% din energia sa provine din arderea combustiilor fosili, comparativ cu media de 80% pentru țările din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, așa cum arată o analiză din 2019. Ea este una din puținele țări membre ale organizației unde emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în ultimii zece ani. Mai mult, potrivit raportului 2020 Climate Change Performance Index, la nivel de politici de combatere a schimbărilor climatice, Australia se află pe ultimul loc din cele 57 de țări luate în considerare.

În același timp, Australia este vulnerabilă la schimbările climatice mai mult decât orice altă țară dezvoltată. În ultimii 60 de ani, continentul a cunoscut o creștere a temperaturii de 0,9 ºC, cei mai torizi ani înregistrându-se după 2005. Studiile climatice arată că Australia este expusă din ce în ce mai mult la creșterea nivelului mării, inundații, valuri de căldură, secetă și incendii de vegetație, pe măsură ce mai multe gaze cu efect de seră vor fi eliberate în atmosferă.

Care este răspunsul guvernului australian, de orientare conservatoare, în fața acestei crize? Minimizarea impactului schimbărilor climatice sau chiar negarea lor la cel mai înalt nivel, de prim-ministru și vicepremier. În loc să apere interesele națiunii lor, liderii acestei țării au ales să apere industria combustibililor fosili, care trebuie spus, s-a constituit în decursul anilor într-un generos donator atât pentru coaliția aflată acum la putere, cât și pentru laburiștii din opoziție. 

În același timp, media dominată de mogulul Rupert Murdoch – 58% din tirajul cotidienelor australiene – duce o campanie de dezinformare prin care urmărește deplasarea responsabilității pentru aceste devastatoare și fără precedent incendii către ecologiști, progresiști, stângiști – oricine și orice pentru a proteja liderii conservatori și a distrage atenția publicului de la cel mai vital subiect, schimbările climatice.

Din media tradițională informațiile false, pătate ideologic, se preling pe rețelele de socializare, unde iau amploare și se propagă cu o viteză amețitoare până în discursuri politice și cabinete ministeriale.   

Acest efort de manipulare este unul concertat. Scopul său este de a planta semințele îndoielii în rândul populației, de a bruia una dintre cele mai importante conversații a timpurilor noastre, astfel încât interese meschine politico-economice să prevaleze în fața argumentelor științifice și să îngreuneze adoptarea unor acțiuni concrete împotriva schimbărilor climatice.

Până când? 

CITIȚI ȘI:

Schimbările climatice: Să ne întoarcem la știință
Cel mai important avertisment dat omenirii
Dezinformarea din spatele negării schimbărilor climatice