Dacă cele opt mari bănci canadiene ar forma o țară, aceasta ar fi al cincilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră (GES) din lume, așa cum se arată într-un raport al Oxfam-Québec. Emisiile finanțate de aceste instituții sunt de 2,6 ori mai mari ca amprenta totală de carbon a Canadei și de aproape 23 de ori cea a Quebecului.

Când ne gândim la schimbări climatice, la valurile de căldură, incendiile forestiere și inundațiile care au lovit Canada în ultimii ani, automat ne gândim la responsabilitatea pe care o poartă sectorul gazifer și petrolier. Îi ignorăm însă pe cei care finanţează acest fenomen distructiv.

Activele de la Desjardins, Banque Nationale, Banque Laurentienne, Banque de Montréal, CIBC, Banque Scotia, RBC Banque Royale și Banque TD reprezintă cea mai mare sursă de emisii poluante a Canadei, cu mult înaintea transportului, potrivit raportului „Regard inédit sur l’empreinte carbone des portefeuiiles bancaires canadiens” publicat anul trecut de organizația internațională de solidaritate Oxfam-Québec și realizat împreună cu Institutul de Cercetare în Economie Contemporană (IRÉC).

Împreună, aceste opt instituții au generat peste 1.906 milioane de tone de CO2 în 2020, adică de peste două ori și jumătate mai mult decât emisiile din toată Canada (730 de milioane de tone) și de aproape 23 de ori mai mult decât cele din Quebec (84 de milioane de tone).

Dacă ar forma un stat suveran, aceste bănci canadiene ar fi al cincilea cel mai mare emițător de GES din lume, după China, Statele Unite, India și Rusia.

Băncile, finanțatoare ale crizei climatice

Nu activele în sine generează GES. Mai degrabă, ele permit activitățile umane care le produc, cum ar fi exploatarea combustibililor fosili.

Astfel, un depozit de 1,000$ la Banca Națională, care are cea mai intensă amprentă de carbon, finanțează emisia a 0,391 tone de CO2 sau 4% din amprenta medie anuală a unui quebechez (9,9 tone).

Toate băncile incluse în raportul Oxfam-Québec declară că vizează neutralitatea privind carbonul, însă niciuna nu a prezentat un plan real în această direcție și niciuna nu a făcut publice emisiile totale finanțate prin propriile portofolii de credit și investiții, în ciuda angajamentului tuturor în acest sens.

Această situație nu e nouă. Se știe deja de ceva timp că marile instituții financiare canadiene nu fac o figură bună când vine vorba de lupta împotriva schimbărilor climatice.

Potrivit unui alt raport, citat de 24heures.ca, intitulat Banking on Climate Chaos” și publicat în 2021, Banque de Montréal, RBC, TD, Banque Scotia și CIBC și-au sporit cu 70% (61 de miliarde de dolari) sprijinul pentru combustibilii fosili față de 2020. Respectivele bănci se numără printre principalii sponsori ai acestei industrii la nivel mondial, cu 17,5% din totalul împrumuturilor acordate sectorului petrolier și gazifer.

Raportul Oxfam contabilizează însă, pentru prima oară, emisiile de GES finanțate de marile bănci canadiene în termeni de procentaj din amprenta anuală medie a unui canadian/quebechez și în tone de CO2 pe diverse sume depuse de cetățeni.

Sursa: Oxfam-Quebec.

Apare în mod clar faptul că fără contribuția și angajamentul principalelor instituții financiare canadiene, omenirea nu va putea atinge niciodată obiectivele de reducere a GES pentru limitarea încălzirii globale, susține raportul.

Acesta măsoară, de asemenea, și „emisiile economisite” de către bănci, adică a celor care au fost reduse sau evitate prin sprijinirea proiectelor verzi. Pentru 100 de tone de GES finanțate, băncile economisesc în medie doar 5.

Potrivit unui sondaj realizat de Greenpeace Canada, 60% dintre canadienii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani consideră că băncile ar trebui să înceteze finanțarea combustibililor fosili. Cum clientela băncilor îmbătrânește, atragerea tinerilor devine esențială și, odată cu ea, sperăm, și o mai mare atenție pentru criza climatică și reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră.

Există, de asemenea, un proiect de lege (S-243) depus în martie 2022, care vizează alinierea sectorului financiar la angajamentele Canadei în materie de climat. Proiectul de lege se referă la orice entitate financiară reglementată la nivel federal. Sunt astfel incluse nu doar marile bănci canadiene, ci și Banca Canadei, Bureau du surintendant des institutions financières (BSIF) sau Exportations et développement Canada (EDC). Potrivit proiectului de lege, toate aceste instituții vor trebui să fie mult mai transparente privind portofoliile lor de credit și investiții, prezentând rapoarte anuale ușor de consultat online de oricine.

CITIȚI ȘI:

Cinci mituri despre acțiunea climatică