În luna noiembrie 2012 a avut loc la Kyoto (Japonia) un important simpozion de fizică în cadrul căruia au fost prezentate noi date provenite de la acceleratorul de la Geneva, LHC. Printre acestea s-au numărat la loc de cinste cele referitoare la bosonul Higgs. Analizele recente întăresc convingerea oamenilor de știință că această particulă a fost într-adevăr descoperită, însă ele lasă cercetătorii puțin incerți.

La începutul lunii iulie 2012, au fost prezentate datele provenind de la experimentele ATLAS și CMS ale laboratorului de fizica particulelor CERN de la Geneva, care arătau semnale ale existenței bosonului Higgs, numit și „particula lui Dumnezeu” (chiar dacă acest nume este nepotrivit), particulă vânată de oamenii de știință de aproape 50 de ani. Mulți sperau ca acest mult așteptat eveniment să fie doar începutul unei serii de descoperiri spre o nouă lume de particule, încă nevăzute până acum.

Mai întâi însă, câte ceva despre cum au putut observa cercetătorii bosonul Higgs. Ceea ce se „vede” nu este bosonul în sine, deoarece acesta trăiește extrem de puțin, neavând timp să lase „urme” în detectoarele folosite. Se dezintegrează însă în niște particulele care au fost măsurabile în cadrul experimentelor ATLAS și CMS.

Măsurătorile acestor particule și informațiile pe care oamenii de știință le aveau în luna iulie indicau că dezintegrarea bosonului Higgs în doi fotoni s-ar întâmpla mai des decât era de așteptat, dacă bosonul ar fi fost cel prevăzut în cadrul Modelului Standard al particulelor elementare, ca o dovadă a mecanismului care dă masă acestor particule. Dacă această „anomalie” ar fi confirmată, situația ar deveni extrem de interesantă: Modelul Standard ar putea fi altfel decât ne-am imaginat sau bosonul Higgs descoperit ar putea să nu fie cel prevăzut în cadrul Modelului Standard.

La câteva luni de la anunțul inițial, în noiembrie, la simpozionul de fizică ce a avut loc Kyoto, au fost prezentate noi date despre bosonul Higgs. Dovezile că particula descoperită este un boson compatibil cu bosonul Higgs s-au înmulțit, la fel ca și cele că această particulă se comportă conform așteptărilor Modelului Standard. Nici cercetătorii de la ATLAS, nici cei de la CMS nu au făcut comentarii des-pre aparenta anomalie din iulie – dezintegrarea mult mai frecventă în doi fotoni a bosonului. Această lipsă de comentarii poate fi legată de faptul că situația încă nu e clară la ora actuală, sau, dimpotrivă, că cercetătorii pregătesc o surpriză.

Rămâne deci de văzut cum va evolua situația și dacă, într-adevăr, bosonul Higgs            descoperit este cel al Modelului Standard sau o nouă particulă, total neașteptată.

În cazul în care bosonul descoperit nu este Higgsul din Modelul Standard, ar fi posibil ca acesta să fie totuși un boson de gen Higgs, corespunzător unui model cum ar fi cel Supersimetric, care prezice existența multor altor particule. Aceste noi particule ar putea oferi o explicație credibilă chiar și materiei întunecate, care domină cantitatea de materie din Univers și despre care încă nu știm din ce este alcătuită.

Este bosonul descoperit Higgsul din Modelul Standard? O întrebare deloc banală, al cărui răspuns deocamdată întârzie.

 

Despre Modelul Standard
Modelul Standard al particulelor elementare este o teorie a trei dintre cele patru forțe fundamentale – interacțiunea electromagnetică, interacțiunea nucleară slabă și interacțiunea nucleară tare – precum și a particulelor elementare care iau parte la aceste interacțiuni.
Inițial, s-a crezut că particulele din Modelul Standard stau la baza întregii materii din univers. La ora actuală se știe însă că ele formează numai cca 4,6 % din univers, restul fiind desemnat drept materie întunecată (cca 23%) și energie întunecată (cca 72%).
Modelul Standard nu este o teorie completă a interacțiunilor fundamentale, deoarece ea nu include a patra forță fundamentală, gravitația.