O voce puternică, sensibilă și caldă în același timp; un repertoriu care merge de la clasic la pop, de la genul chanson franțuzesc la piese care au marcat istoria muzicii – iată un sumar portret al Catalinei  Mirica*, o rază de soare pentru oricine o ascultă și o vede în spectacol, grație vocii, zâmbetului și personalității sale.
Vă invităm să (re)descoperiți această stea în devenire a muzicii quebecheze și românești citind interviul de mai jos realizat pentru Accent Montreal de pictorița și poeta Eva Halus.

Eva Halus: Dragă Catalina, ai îmbrățișat o carieră muzicală afirmând adesea că ai știut întotdeauna că vrei să cânți. Ai avut sau ai muzicieni în familie, ai moștenit acest talent, sau pur și simplu este un dar primit de la ursitoare pe frumoasele plaiuri românești în care te-ai născut?
Catalina Mirica: De la vârsta de trei ani nu am vrut decât să cânt! Cântam în fiecare zi cu mama în bucătărie, mă urcam pe scaune și îmi obligam bunicii să asculte spectacolele pe care le improvizam.

Mama a fost cântăreață, foarte talentată – a lucrat cu compozitorul și dirijorul Ion Cristinoiu – dar a renunțat. Bunicile din partea ambilor părinți cântau în coruri, ca și bunicul din partea mamei. Iar unchiul meu a fost un muzician de renume, compozitor de muzică corală, Ioan Prelipcean. 

Am luptat mult cu părinții ca să urmez acest drum, căci știau că este un domeniu foarte dificil, dar eu de mică am fost foarte hotărâtă în acest sens. Ascultam noaptea o emisiune la radio, se numea Vineri noaptea în direct. Notam nume de compozitori și persoane influente din muzică, pentru că știam că într-o zi am să cânt.

Planurile s-au decalat un pic datorită emigrării în Canada, împreună cu familia. Viața m-a purtat însă la universitate, la operă – unde nu mă gândeam să ajung – la spectacole, discuri și colaborări cu muzicieni recunoscuți în Quebec. A trebuit să las studiile în științe și să o iau de la început, la colegiul de muzică, la canto clasic. Nu a fost un drum ușor, dar sunt mândră și fericită de ceea ce sunt astăzi și încerc să ajung cât pot de departe.

EH: Iei lecții de canto cu profesoara marii și inegalabilei Céline Dion. Povestește-ne despre întâlnirea cu ea și despre cum decurg aceste lecții.
CM: Monique Cardinal este un om deosebit, ca și profesoara Thérèse Sevadjian, care m-a ajutat enorm și continuă să mă ajute. Am cunoscut-o pe Monique datorită instrumentistului Richard Abel, cu care cânt de un an și ceva. Richard a insistat să o sun și l-am ascultat. Monique era la Las Vegas și mi-a spus că îmi va recomanda pe cineva odată sosită la Montreal, ea fiind foarte, foarte ocupată. Când s-a întors m-a ascultat totuși cântând și din acel moment nu a mai pomenit de un alt profesor.

Catalina Mirica, o voce puternică, sensibilă și caldă în același timp. Repertoriul său merge de la clasic la pop, de la de la genul chanson franțuzesc la piese care au marcat istoria muzicii.

Lucrăm intens când este aici, la Montreal, iar când pleacă la Las Vegas îmi dă mult de lucru și ținem legătura la distanță. Lecțiile decurg foarte bine – îmi spune mereu că am deja un bagaj bogat, că avansez foarte repede și că dobândesc sunete noi. Râdem și glumim de multe ori, însă când e vorba de muncă, lucrăm intens. Din primul moment m-am simțit bine în preajma ei, la fel cum s-a întâmplat și cu Thérèse Sevadjian. Este un om minunat și foarte modest.

EH: Parcursul tău de până acum a fost presărat de succese, spectacole, de multă muncă, dăruire și pasiune. Pentru a aminti doar unul dintre momentele de succes ale anului 2018, în februarie participai la „StarMax – Les étoiles montantes” de la Cabaretul Lion D’Or, pe scena căruia au urcat, în timp, numeroase personalități ale scenei quebecheze.
CM: Pentru Lion d’Or am avut o audiție pe care am reușit-o și astfel am fost selecționată să susțin acest spectacol cu echipa. Este posibil ca producătorul să mă reinvite. A fost o experiență minunată, ca și Spectacolul Surface din Quebec, unde au fost trei seri cu 10 mii de spectatori.

2018 a fost un an minunat! Am avut 4 spectacole cu instrumentistul Richard Abel, o invitație să cânt de Crăciun cu Guy St-Onge, muzician, aranjor și dirijor de renume în Quebec, și multe, multe alte spectacole. 2018 a fost și anul în care am început să lucrez pentru un nou disc și să colaborez cu Michel Lorranger ca gerant. 

EH: Ai colaborat în cadrul mai multor proiecte și cu Corneliu Montano, și el de origine română. În mai 2016, la Lévis, ați susținut spectacolul „Contre le temps”, și ai organizat două spectacole beneficiu, „Soleil d’automne” și „Rêve de Noël”, pentru tatăl lui Corneliu, care era foarte bolnav. Cum este să lucrezi cu el?
CM: Am cântat mult cu Corneliu, am fost și în turneu în Nouveau-Brunswick. Au fost multe momente frumoase, ne leagă o prietenie trainică. Corneliu are același parcurs ca mine, a trecut prin muzica clasică și acum face și muzică pop. Împreună am interpretat melodii ca Time to Say Goodbye, The Prayer etc. Vocile noaste se potrivesc foarte bine. Rar accept să cânt cu cineva pe scenă, dar cu Corneliu este și va fi mereu minunat.

Catalina Mirica lucrează la un nou album care va conține și două piese scrise de ea în colaborare cu compozitorul Claude Henri.

EH: Iubitorii de muzică din Quebec au putut saluta apariția a două albume semnate Catalina Mirica. Acum îl pregătești pe al treilea. Cover-uri, piese originale, compoziții proprii?
CM: Cele două albume reprezintă înregistrările concertelor mele solo Le refrain de ma vie și Rayons d’Espoir. Adevăratul meu disc este în prezent în lucru. Va conține multe piese originale, scrise pentru mine de compozitori quebechezi ca Daniel Laquerre sau Claude Henri. Dar compun și eu și scriu și versuri, așa că pe acest album vor fi și două piese compuse de mine cu Claude Henri: Fais ce qu’il faut și Liberez-moi!.

EH: Ești inițiatoarea concursului Montre-Nous Ta Voix! alături de artiștii quebechezi Valérie Clio și Corneliu Montano, și de directoarea festivalului Mondokarnaval, Doina Blazer, și ea de origine română. Prima finală a acestui concurs a avut loc în iunie 2017. Ai deja o foarte însemnată experiență muzicală pentru a crește și o pepinieră de talente sub ramurile copacului tău!
CM: Da! Organizasem deja multe spectacole și predam de mulți ani când m-am lansat în acest proiect. Am început cu Corneliu Montano și apoi s-a alăturat și Doina Balzer. Astăzi concursul este la a treia ediție și echipa s-a mărit. Anul acesta Richard Abel va face parte din juriu. Nu este ușor, dar suntem o echipă solidă și țin să creștem acest concurs și să-l facem cât mai cunoscut. Cei interesați pot consulta site-ul: www.montrenoustavoix.ca.

EH: Să spunem cititorilor că, pe lângă toate acestea, dai și cursuri de canto.
CM: Da, am școala mea de canto, Montre nous ta voix. Am dedicat foarte mult timp elevilor, mulți dintre ei având astăzi cariere deja lansate (Arina Mireille, Naomie Turcott). Predau în continuare, dar nu o mai fac singură. Am grijă să mă ocup de cariera mea în primul rând. Să predau este o mare plăcere, împart pasiunea și meseria mea cu tineri talentați și oameni pasionați ca mine, dar în primul rând cânt. 

EH: Care sunt următoarele tale spectacole și care îți sunt planurile de viitor?
CM: Toate spectacolele importante sunt listate pe site-ul meu oficial, pe care vă invit să-l vizitați la www.catalinamusique.ca, sau pe Facebook@Catalina Mirica și @Catalina – Musique.

Fac parte din proiectul transatlantic Eminescu-Poe, lansat pe 16 ianuarie în România, la București, care se va derula în mai multe țări: Franța, Germania, Statele Unite. Este organizat de Fundația Culturală Hesperus, în colaborare cu MCP Press (Germania), Mangalia News (România) și emisiunea Arca TV (SUA).

Pregătesc noul meu disc, despre care am amintit deja. Am multe întâlniri cu compozitorii cu care lucrez la melodii noi și originale, care sper să fie difuzate la radiourile mari din Quebec.

Pe 21 februarie va avea loc premiera noului spectacol al Catalinei Mirica, Les grands noms de la musique française.

Am și un spectacol care rulează acum, Les grand noms de la musique francaise, un omagiu muzicii franțuzești și unor imenși interpreți ca Édith Piaf, Charles Aznavour, Jacques Brel, Dalida, Serge Reggiani, în care cânt acompaniată de pianistul actual al lui Céline Dion, Guillaume Marchand. Spectacolul va avea loc pe 21 februarie, la Assomption, și m-aș bucura enorm dacă ar fi și spectatori români în sală!**

* Catalina Mirica vorbește și scrie foarte bine românește. În lumea showbizz-ului quebechez numele său este însă cunoscut fără semnele diacritice românești. Am ales să păstrăm această grafie și în cazul interviului de față.

**Les grand noms de la musique francaise
21 februarie, ora 20:00, L’Oasis du Vieux Palais, 255 rue Saint Étienne, L’Assomption, QC, J5W 1W7. Preț bilete: 25$. Achiziționare: www.catalinamusique.ca. Rezervări: 450-589-3266, Oasis du Vieux Palais.

Catalina Mirica a debutat în Quebec în 2014.

Catalina Mirica, repere biografice
Cu un parcurs rapid spre popularitate în Quebec, descoperită rând pe rând de profesioniști ai muzicii și scenei, care au contribuit fiecare la dezvoltarea vocii și interpretării ei, Catalina Mirica a debutat în show business în mai 2014 cu spectacolul Le refrain de ma vie, urmat un an mai târziu de Rayons d’espoir. Ambele spectacole au avut loc și s-au bucurat de sprijinul Centrului de artă La Chapelle din orașul Quebec, precum și al unor politicieni locali.

Catalina cântă însă de la vârsta de 10 ani, interpretând solo-uri în diverse coruri, atât în România, cât și în Canada. A studiat canto clasic la Colegiul Vanier din Montreal, continuându-și pregătirea vocală la Universitatea McGill și apoi la Universitatea Laval din Quebec. Și-a perfecționat tehnica clasică sub îndrumarea renumitei profesoare Thérèse Sevadjian (Universitatea McGill), iar în prezent lucrează cu Benoît Sarrasin, unul din cei mai mari pianiști și orchestratori din Quebec (din 2014 acesta asumă rolul de coach vocal, producător și mentorul Catalinei Mirica) și Monique Cardinal, profesoara lui Céline Dion.

Două albume poartă deja numele Catalinei Mirica, ele fiind înregistrările spectacolelor live Le refrain de ma vie și Rayons d’espoir de la Centre d’art La Chapelle. În prezent artista lucrează la un al treilea album, ce va include numeroase piese originale, precum și compoziții proprii.