Pentru a ne putea bucura la maxim de vară și de beneficiile mișcării în aer liber este bine să fim atenți la căpușe și să luăm câteva măsuri de precauție privind o boală pe care mușcătura acestora poate să o transmită: borelioza sau boala Lyme.

Boala Lyme este o infecție care se transmite prin mușcătura căpușelor infectate de o bacterie numită Borrelia Burgdorferi. Majoritatea persoanelor care sunt mușcate de căpușe nu dezvoltă boala Lyme. Totuși, numărul cazurilor de infecție Lyme este în creștere în Canada, așa cum rezultă din cifrele prezentate de Health Canada: de la 144 de cazuri raportate la nivel național în 2009, la 992 cazuri în 2016.

Și în Quebec numărul cazurilor este în creștere: 32 în 2011, 329 în 2017, potrivit Santé et Services sociaux Québec. Dacă în 2011 în majoritatea cazurilor declarate (23 din 32) boala a fost contractată în afara provinciei, datele de anul trecut arată o inversare majoră a situației, căci din numărul total de cazuri, de 329, 249 au fost infecții cu boala Lyme dobândite în Quebec și doar 70 contractate în exteriorul provinciei (în 10 cazuri locul îmbolnăvirii nu a putut fi identificat).

De notat și faptul că din noiembrie 2003 borelioza este o boală care trebuie obligatoriu declarată în Quebec.

Creșterea numărului de cazuri de infecție Lyme se datorează unei combinații de factori: sensibilizarea populației, raportarea mult mai frecventă a cazurilor de către medici și schimbările climatice. Acest din urmă factor face ca populațiile de căpușe să supraviețuiască în zone ce odinioară erau prea reci pentru ele pentru a-și completa ciclul de viață.

În Canada există două tipuri de căpușe care pot răspândi boala Lyme: Ixodes scapularis (blacklegged tick), care se găsește în Ontario, în sudul Quebecului și New Brunswick și în părți din Nova Scoția, și Ixodes pacificus (western blacklegged tick), care se găsește în British Columbia.

În Quebec, zonele în care căpușele Ixodes scapularis sunt cele mai răspândite sunt: nordul și estul regiunii Estrie, cea mai mare parte din Montérégie, sud-vestul regiunii Mauricie și a Centrului Quebecului și partea de sud-vest a regiunii Outaouais. Aceste căpușe pot fi însă prezente și în alte zone ale provinciei – practic în orice porțiune împădurită și cu iarbă/vegetație crescută.

Perioada în care căpușele sunt active se întinde din aprilie până spre sfârșitul lunii noiembrie. Prin urmare, cazurile de infecție la oameni se înregistrează în acest interval de timp.

Dacă este detectată din timp, în fază incipientă, boala Lyme este ușor de tratat. Dacă însă nu este depistată la timp ea poate duce la paralizie facială, meningită, probleme cardiace, deteriorarea nervilor și inflamația creierului și a măduvei spinării. De aceea este esențial să știm să identificăm simptomele și stadiile bolii și mai cu seamă cum să ne protejăm de această afecțiune.

MĂSURI DE PROTECȚIE
Dacă planificați ieșiri (camping, hiking, pescuit, partide de golf etc.) în natură, încercați să urmați următoarele sfaturi pentru a vă proteja:
■ Purtați haine deschise la culoare, pe care căpușele devin foarte vizibile
■ Purtați pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă
■ Încălțați-vă cu pantofi închiși și băgați-vă pantalonii în șosete – în felul acesta picioarele nu vor fi deloc expuse
■ Folosiți un spray sau o soluție anti-insecte care conține DEET
■ Mușcăturile de căpușe nu sunt dureroase și deci este foarte posibil să nu vă dați seama atunci când sunteți mușcat. Este foarte important ca atunci când reveniți de afară să vă auto-inspectați corpul, dar și pe cel al copiilor și al animalelor de companie. Căpușele se pot prinde de orice parte a corpului, dar cele mai adesea preferă pielea capului sau în jurul capului, la subraț, în spatele genunchilor, în zona inghinală sau în jurul taliei.

CUM RECUNOAȘTEM BOALA LYME?
În majoritatea cazurilor, căpușa trebuie să stea în piele între 36 și 48 de ore pentru ca bacteria cauzatoare de boală Lyme să fie transmisă. În faza precoce, la câteva zile după ce o persoană a fost infectată, următoarele simptome sunt posibile:
■ O erupție roșie extinsă, circulară
■ Simptome asemănătoare gripei, cu sau fără erupții cutanate: lipsă de energie, dureri de cap, dureri musculare și articulare.
În unele cazuri, persoana infectată nu observă niciun simptom al stadiului I.

În situația în care boala Lyme nu este depistată și tratată la apariția primelor simptome sau dacă persoana nu prezintă simptome care să necesite tratament, infecția poate afecta pielea, articulațiile, sistemul nervos și inima în câteva săptămâni sau luni de la infecția inițială. Simptomele acestei a doua faze, de infecție diseminată timpuriu, pot include:
■ O erupție cutanată extinsă, circulară. Majoritatea erupțiilor apar pe mai multe părți ale corpului pe măsură ce infecția se răspândește
■ Durere, slăbiciune, amorțeală în brațe și picioare
■ Incapacitatea de a folosi mușchii feței
■ Dureri de cap sau leșin
■ Memorie slabă și capacitate redusă de concentrare
■ Conjunctivită sau deteriorarea țesutului ochiului
■ Episoade scurte de durere, roșeață și tumefiere ale articulațiilor mari, cel mai adesea la genunchi
■ Palpitații

Faza cronică a bolii Lyme se poate manifesta în luni sau chiar ani după ce o persoană a fost infectată. Simptomele acestui stadiu includ:
■ Artrita, care afectează cel mai des genunchii.
■ Amorțeala și furnicături în mâini, picioare sau spate
■ Oboseală cronică
■ Incapacitatea de a controla mușchii feței
■ Probleme cu memoria, starea de spirit și probleme de vorbire
■ Probleme cu inima (posibilitatea apariției este rară). Cele mai grave probleme cardiace se pot trata fără niciun prejudiciu pe termen lung.

CUM SCOATEM CĂPUȘELE DIN PIELE?
Cea mai bună metodă pentru îndepărtarea acestui mic animal nevertebrat din piele (căpușele nu sunt insecte, sunt artropode) este folosirea unei pensete fine. Apucați căpușa cât mai aproape de piele și trageți în linie dreaptă. Nu răsuciți, căci capul căpușei nu are filet, ci cârlige de ancorare.

După ce ați extras-o puteți să o păstrați într-un recipient pentru eventuale analize. Curățați bine zona și mâinile cu apă, săpun și spirt. Foarte important: Nu prindeți căpușa de abdomen cu penseta deoarece riscați să injectați microbii în organism.

Dacă s-a rupt căpușa sau pur și simplu nu iese, mergeți la cel mai apropiat centru medical.

TRATAMENT
De cele mai multe ori, boala Lyme este tratabilă cu antibiotice, în special atunci când infecția este diagnosticată și tratată precoce. Etapele ulterioare au nevoie de tratament pe termen lung.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, șef la Clinique Réseau Diamant.