REER – Régime enregistré d’épargne-retraite – este un plan de economii pentru pensie care prezintă multiple avantaje. Banii sunt impozitați atunci când sunt retrași, dar cel mai probabil la o rată mai mică decât în momentul depunerilor.

Acest instrument financiar, numit Registered Retirement Savings Plan (RRSP) în engleză, a fost creat de Ottawa în 1957 (și de Quebec în 1959), în ideea de a încuraja oamenii să economisească și să fie mai puțin dependenți de stat în momentul când se pensionează și ies de pe piața muncii. De aceea banii care sunt depuși într-un REER sunt scutiți de impozite (atât la nivel federal, cât și provincial) până în momentul când sunt retrași. Scutirea de impozite reprezintă primul dintr-un șir de avantaje pe care această modalitate de a economisi îl prezintă.

De exemplu, o persoană care câștigă un salariu anual brut de 50,000$ și contribuie cu 5,000$ la un REER primește înapoi 1,600$ drept recompensă că a făcut economii pentru pensie. Practic, fiscul amână plata impozitelor datorate pe această sumă până (mult) mai târziu, ceea ce se traduce printr-o economie de impozit de 1,600 de dolari în anul respectiv.

Concret, contribuţiile la un REER reduc artificial venitul. Luând cifrele de mai sus, punând 5,000$ în REER este ca și cum persoana ar fi câștigat 45,000$ pe an în loc de 50,000$. Impozitul perceput de-a lungul anului de către Quebec și Ottawa este însă pe 50,000$ și de aceea, după ce își face rapoartele de impozit, persoana va primi înapoi impozitul plătit pe cei 5,000 de dolari. De asemenea, cei care datorează bani către organele fiscale vor putea scădea această sumă din totalul datoriei

Creșterea eligibilității pentru diverse prestații și credite de la guvern

Un al doilea avantaj al unui REER este faptul că prin reducerea venitului anual, o persoană își poate crește eligibilitatea pentru diverse ajutoare financiare oferite de stat, precum Alocația familială.

În exemplul menționat, dacă persoana este o mamă monoparentală cu un copil de 3 ani înscris la un CPE, contribuția sa la REER îi va permite să primească un ajutor suplimentar de aproape 1,000$ de la cele două paliere guvernamentale. Dacă adăugăm această sumă la cei 1,600$ economisiți în impozite, totalul se va ridica la 2,600$ în diverse credite și rambursări.

Desigur, avantajele oferite de un REER variază enorm de la o persoană la alta, în funcție de venit și de situația familială. O persoană singură, fără copii, care câștigă 150,000 de dolari pe an, va plăti mai puțin impozit contribuind la un REER, dar nu va deveni eligibilă la un program de asistență financiară din partea statului.

Fiecare dolar investit într-un REER este 100% scutit de impozit atâta timp cât banii sunt păstrați în REER.

Interesele, dividendele sau câștigurile de capital dintr-un REER nu sunt impozitate

Al treilea avantaj al unui REER este că banii depuși pot fi investiți, iar tipul de investiție este la latitudinea contribuabilului – puteți cumpăra acțiuni, obligațiuni, certificate de investiții garantate (Certificats de placement garanti) sau investi în fonduri mutuale.

Din interesele acumulate, câștigurile în capital obținute sau dividendele primite – sume pentru care în mod normal se plătește impozit – nu trebuie să dați nimic fiscului (cel puțin până în momentul retragerii).

Cât se poate contribui la REER anual?

Pentru a evita ca acest instrument financiar să avantajeze în mod disproporționat oamenii foarte înstăriți, care și-ar putea astfel adăposti o parte substanțială a veniturilor de impozite, statul limitează sumele pe care le putem pune într-un REER.

Prima dintre aceste limite este determinată de salariu. Formula este simplă: venitul dumneavoastră brut pentru anul precedent înmulțit cu 18%. În cazul unui salariu de 50,000$/an, suma se ridică la 9,000$. Dacă persoana depune doar 5,000$, restul nefolosit nu se pierde, ci se reportează la anul următor, cumulându-se.

La această formulă simplă (salariu pentru anul precedent x 18%) se adaugă și alte elemente importante de știut, ca de exemplu existența unui plafon stabilit de guvern, care variază de la un an la altul. Pentru 2022 acesta este de 29,210$. Marea majoritate a quebechezilor nu se lovește însă de acest plafon, căci pentru a-l atinge, un contribuabil trebuie să aibă un salariu anual brut de peste 162,277$.

Trebuie știut însă că depășirea oricărei limite poate antrena penalități de 1% pe lună din suma excedentară și că banii într-un REER se pot acumula nu doar din contribuțiile proprii, ci și din cele pe care angajatorul le face în cursul anului în cadrul unui plan de pensii sau pe care soții sau partenerii le fac.

Dacă observați că ați contribuit prea mult la REER, soluția e simplă: retrageți suma în exces contactând instituția dvs. financiară sau consilierul financiar.

Pașii de urmat pentru a afla limita de contribuție pentru 2022

● Mergeți pe site-ul ARC (Agence du revenu du Canada) și accesați-vă contul;

● Mergeți în secțiunea Déclarations de revenus și deschideți Avizul de cotizație pe 2021 (Avis de cotisation 2021);

● Derulați în jos până la Voici vos droits de cotisation pour 2022;

● Cifra din dreapta reprezintă suma maximă pe care o puteți pune în REER până la 1 martie 2023; ea include și contribuțiile neutilizate din anii anteriori;

● Înainte de a transfera această sumă într-un REER, asigurați-vă că ați dedus toate contribuțiile deja făcute în cursul anului de dvs., soțul/soția dumneavoastră, precum și de angajator în cadrul unui plan de pensii. În caz contrar, riscați să depășiți limita și să plătiți penalizări.

Ce se întâmplă când scoatem banii?

Banii dintr-un REER sunt protejați de impozit atâta timp cât stau acolo, în REER. Când începeți să faceți retrageri, Revenu Québec și Canada Revenue Agency vor percepe impozit. Cota de impozitare depinde de suma retrasă, precum și de venitul anual.

La pensie, cel mai adesea, veniturile sunt mai mici decât în timpul vieții profesionale. Or, venituri mai mici înseamnă și impozite mai mici. Prin urmare, rata pe care o veți plăti pentru retragerile din REER va fi, cel mai probabil, mai mică decât dacă ați fi păstrat acești bani în buzunar cu ani în urmă.

Este totuși important de precizat că deși un REER este în primul rând menit să servească drept venit la pensie, el poate de asemenea să finanțeze proiecte importante pe termen scurt înainte de pensie, cum a fi întoarcerea la studii sau achiziționarea unei case.