Așa cum am arătat în articolul precedent, voi dezvolta pentru începători (și nu numai), una dintre cele mai populare și mai vechi deschideri în șah: deschiderea spaniolă sau deschiderea Ruy Lopez.
Această deschidere este populară în rândul marilor maeștri în șah (GM), fiind jucată de-a lungul timpului de Capablanca, Kasparov, Karpov, Fabiano Caruana sau triplul campion mondial la zi, Magnus Carlsen.
De altfel, în anii ’80, șahiștii sovietici – și odată cu ei și cei din Blocul de Est – practicau și perfecționau această deschidere cu mare entuziasm, deoarece ea face parte din strategia jocului deschis, foarte iubit în acea perioadă. Dovada acestui trend în blocul comunist o reprezintă finala la șah clasic jucată în 1990, în Franţa, de cei doi titani sovietici Kasparov și Karpov.
Deschiderea spaniolă a acelei partide este prezentată în acest articol pentru a scoate în evidență cele trei obiective majore ale albului:
1. Controlul centrului tablei de șah;
2. Dezvoltarea rapidă a jocului;
3. Punerea regelui la adăpost.
Iată pe tabla de șah cum au început cei doi, în stil spaniol, partida cu numărul 20.
Poziția 1
Poziția 1: Alb – pion din e2 la e4 (mutare simplificată pentru pioni, e2-e4). Această mutare, supranumită și deschiderea pionului regelui, este utilizată de alb pentru a îndeplini primul obiectiv al acestei deschideri: controlul centrului tablei de șah.
Poziția 1: Negru – pion din e7 la e5 (sau e7-e5).
Poziția 2
Poziția 2: Alb – cal, din g1 la f3 (mutare simplificată pentru cal, Cg1-f3). Ținând cont că negrul a reacționat cu pion în e5 pentru a evita pierderea centrului, albul mută calul în f3 pentru a îndeplini cel de-al doilea obiectiv al acestei deschideri, și anume: câștigarea pionului negru din câmpul e5 și cel mai important, dezvoltarea rapidă a jocului utilizând o piesă grea într-un atac direct.
Poziția 2: Negru – cal, din b8 la c6 (sau Cb8-c6)
Poziția 3
Poziția 3: Alb – nebun din f1 la b5 (mutare simplificată pentru nebun, Nf1-b5). Cu această mutare, albul îşi menţine linia agresivă, nelăsând timp negrului de a prelua inițiativa, și îşi îndeplinește cel de-al treilea obiectiv al acestei deschideri: prepararea unei viitoare rocade sau punerea regelui la adăpost.
Poziția 3: În această poziție, Negrul se poate apăra în diferite moduri. Cert este faptul că jocul este deschis, iar unul dintre obiectivele negrului trebuie să fie rocada.
În încheiere, nefiind un profesor de șah și ținând cont de faptul că acest articol se dorește a fi doar o explicație succintă a uneia dintre cele mai populare deschideri în șah, las în grija cititorului practicarea ei și experimentarea diferitelor variante ce decurg din ea.
De subliniat faptul că deschiderea Ruy Lopez este o armă preferată atât de șahiștii debutanți cât și de cei mai mari maeștri în șah (GM), care tind chiar de la primele mutări spre o luptă deschisă de idei și care nu se tem de un oarecare risc.