Centenarul Unirii (1918-2018) este sărbătorit nu doar în România și Republica Moldova, ci în întreaga lume unde locuiesc români, inclusiv la Montreal. Centenarul Unirii este evocat la diferite evenimente cu caracter cultural, istoric, artistic.

Mai multe asociații de limba română  din Montreal au format o Masă Rotundă și au decis să sărbătorească împreună Centenarul Unirii. Astfel, a fost stabilită o agendă a evenimentelor consacrate acestei aniversări istorice și a fost emisă și o medalie jubiliară, ce va fi înmânată de-a lungul anului personalităților, asociațiilor și instituțiilor care promovează în Canada istoria, limba și cultura română. Asociațiile care fac parte din această Masă rotundă sunt: Asociația Culturală Română (ACR), Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ), Cenaclul Eminescu, Asociația Română din Canada (ARC), Comunitatea Românilor din Montérégie (CRM), Asociaţia Canadiană a Scriitorilor Români (ACRS), Asociația Scriitorilor de Limbă Română din Quebec (ASLRQ), Enfants Braves, Artizana, Asociația DOR, Asociația Tricolorul, Asociația Românilor din Laval (ARL), Academia educativă din Montreal. Lista nu este însă închisă, astfel că numărul organizaţiilor participante la sărbătorirea Centenarului crește.

CONFERINȚE
La 27 martie 2018, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges, a avut loc prima conferință din cele trei programate, cu titlul „Centenarul Unirii, trecut, prezent, viitor”, consacrată Unirii Basarabiei cu România. La conferință a participat și a rostit un cuvânt de salut Consulul General al României la Montreal, Ioana Gabriela Costache, care a oferit celor prezenți mărțișoare cu efigia Centenarului Unirii.

Comunicările prezentate de către participanți s-au referit la Unirea din 1918, dar și la aspectele geopolitice și perspectivele Unirii astăzi, în 2018.

Iată titlurile comunicărilor și numele autorilor: „Unionismul în inimă și în suflet” – Corina Luca, președintă ACR, „Unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România” – pr. prof. Cezar Vasiliu, „Perspectiva filosofică a Unirii” – Dorin Stoica, MA, „Cântecele Unirii” – Nicolae Mărgineanu, PhD, „Simeon Murafa, Alexei Mateevici și Andrei Hodorogea – Martiri ai Sfintei Cauze Naționale” – Liliana Surugiu, PhD,  „România Mare ieri, azi și mâine” – Daniel Tufcea, „Zilele Unirii, condițiile de succes” – D.H. Silvian, „Relațiile României cu Republica Moldova și planurile de colaborare pe termen lung” – Rareș Burlacu, MA, „Rolul României în procesul de trezire a conștiinței naționale din Basarabia” – Bogdan Valentin Iosif, președintele asociației Tricolor, „Unirea, un vis sau un proiect fezabil” – Ala Mîndîcanu, PhD, președintă CMQ, „Credeți că am putea realiza Unirea Basarabiei cu România?” – Dan Mieilă, președinte CRM. Un discurs inspirat l-a avut oaspetele conferinței, PS Ioan Casian de Vicina.

Cei prezenți, peste 50 de persoane, au semnat Declarația de Unire, inițiată de societatea civilă din Republica Moldova. Adunarea semnăturilor sub Declarație va continua pe parcursul anului și se va încheia  la 1 decembrie 2018, după care Declarația cu semnături va fi transmisă la Chișinău.

Cea de-a doua conferință a avut loc pe 22 aprilie și a fost dedicată unirii Bucovinei cu România.  Agenda conferinței a inclus următoarele prezentări: „Unirea Bucovinei cu Patria-Mamă” – pr. prof. Cezar Vasiliu,  „Istoria ducatului Bucovinei și Unirea cu România” – Victor Roșca, scriitor, fondatorul revistei Candela de Montreal, „Importanța Unirii Bucovinei cu România în 1918” – Dorin Stoica, MA, „România de după” – Liuba Sârbu, președinta asociației Pici Voinici, „Unirea, un vis ce nu poate fi interzis” – Boris Guzun. Cu această ocazie, Adrian Erbiceanu, președintele  ASLRQ, a prezentat un emoționant moment poetic.

MEDALII JUBILIARE

Medalia Jubiliară a Centenarului Unirii. FOTO: Anatol Ciobanu.

În partea a doua a conferinței din 22 aprilie au fost decernate primele medalii jubiliare din cele 100 pregătite pentru a fi oferite cu ocazia Centenarului Unirii.

Iată numele primilor laureați: dr. Paul Dăncescu, președinte de onoare și fondator ACR, Ileana Anghel Meșter, scriitoare, pictoriță, fondatoare ACR, Christache Zorzor, violonist, compozitor și fondator ACR, Eugen Enea Caraghiaur, scriitor, fondator al Congresului Român-Canadian, pr. prof. Cezar Vasiliu, Melania Rusu-Caragioiu, scriitoare, membră a Clubului de Aur, Ionela Manolescu, poetă, traducătoare, artistă plastică, membră a Clubului de Aur, Lia Ruse, scriitoare, membră a Cenaclului Eminescu, Victor Roșca, fondatorul revistei Candela de Montreal, Boris Guzun, membru al Cenaclului Eminescu.

Au fost decernate și două medalii post-mortem, pentru dr. Ion (Jean) Țăranu, fondator ARC și prof. dr. Anton Soare (Université de Montréal).

Albumele foto precum și un reportaj video despre aceste conferințe pot fi urmărite pe pagina Facebook a Asociației Culturale Române, grație fotograful Anatol Ciobanu și cameramanului Miki Farkaș.