Vineri, 10 iunie, la Centre St Jax, îl veți putea asculta la țambal pe renumitul interpret Alexandru Șura, într-un concert în care muzica din Balcani, și în special cea românească, va fi onorată.

Orchestra Nouvelle Génération și soliștii săi Alexandru Șura – țambal,  Paul Merkelo – trompetă și André Moissan – clarinet, prezintă în data de 10 iunie, de la ora 19:30, concertul „La nuit des Balkans”. În program: Bela Bartok cu „Dansuri populare românești” și Alexandru Șura cu „Anti-Polka” și muzică din Balcani aranjată pentru trompetă, clarinet, țambal și orchestră de cameră.

Centre St Jax, unde va avea loc concertul, este situat la 1439 rue Sainte-Catherine Ouest, Montreal, H3G 1S6. Prețul unui bilet este de 40$ (tarife reduse pentru studenți – 25$, și vârsta de aur – 35$). Biletele se pot procura online, prin telefon la 514-587-2477 sau direct la sala de spectacol.

Născut în anul 1980 la Chișinău, Alexandru Șura a absolvit Academia de muzică, teatru și arte plastice din capitala Republicii Moldova, cu o specializare în interpretare instrumentală la țambal. La Montreal el a obținut un bacalaureat în compoziție muzicală, cu o specializare în jazz.

De-a lungul carierei a câștigat multiple premii la festivaluri și concursuri naționale și internaționale în Republica Moldova, România și Rusia și a concertat și susținut recitaluri în numeroase și prestigioase săli din America de Nord și Europa. A cântat, ca solist invitat, cu orchestre precum Orchestra Simfonică a Universității din Montreal, Orchestre symphonique des musiciens du monde, Orchestra filarmonică din Gorzow (Polonia).

A participat, de asemenea, la Festivalul internațional de jazz de la Montreal ca invitat al grupului Trigon (2008) și al trioului Michel Donato (2009). În 2018 a avut zece concerte cu Opera Canadiană la Toronto și un recital la Place des Arts, intitulat „Le roi du cymbalum”, în cadrul Festivalului Virée Classique. La ediția din 2019 a acestui festival, Alexandru Șura a participat la concertul de închidere, sub bagheta maestrului Kent Nagano.

Colaborarea lui Alexandru Șura cu Orchestra Nouvelle Génération a început din 2012, la un an după ce această orchestră de cameră a fost fondată de către Yuli și Eleonora Turovsky. Propunându-și să abordeze muzica clasică din perspective noi, de a o face mai accesibilă și de a se îndepărta de prejudecățile despre cum ar trebui să fie un concert clasic, spectacolele Orchestrei Nouvelle Génération se remarcă prin interpretări originale, repertoriu deosebit și îmbinarea muzicii cu alte forme de artă precum pictura, dansul și teatrul. Cântând fără dirijor, acest ansamblu de unsprezece corzi nu încetează să impresioneze publicul cu fervoarea, entuziasmul și intensitatea interpretărilor sale.