Albastre sau albe, brânzeturile cu mucegai fac deliciul gurmanzilor. În viața de zi însă, mucegaiul este considerat ca ceva nociv, care trebuie eliminat. De ce este special cel de pe brânzeturi? Un articol publicat de Science & Vie oferă explicații pe acest subiect.

Majoritatea alimentelor sunt aruncate la gunoi la cea mai mică urmă de mucegai. În brânzeturi, dimpotrivă, acesta poate fi considerat ca un avantaj gustativ.

Ce sunt mucegaiurile?

Majoritatea sunt ciuperci microscopice care, în general, se înmulțesc în condiții de umiditate.  Mucegaiurile sunt o familie mare, la fel ca bacteriile, și nu sunt toate rele – din nou ca bacteriile.

Este adevărat că unele mucegaiuri pot elibera produse toxice provocând toxiinfecții alimentare, motiv pentru care nu se recomandă consumul de alimente cu mucegai vizibil de origine necunoscută. Mucegaiurile prezente pe brânzeturi sunt însă binecunoscute. La originea crustei albe de la camembert sau a petelor albastre de la roquefort se află ciupercile din genul Penicillium, Penicillium camembertii și Penicillium roqueforti. Dacă cuvântul „Penicillium” vă spune ceva, este pentru că o altă tulpină a acestui gen a dus la descoperirea primului antibiotic, penicilina.

Pentru alte feluri de brânză nu sunt utilizate mucegaiuri, ci bacterii. De exemplu, pentru Chaumes se folosesc tulpini de bacterii de culoare roșie.

Totuși, nu orice mucegai de pe brânză este comestibil. Ca orice alt aliment, brânzeturile sunt și ele susceptibile să fie atinse de ciuperci toxice. De aceea, orice mucegai neobișnuit prezent pe o brânză nu trebuie mâncat.

CITIȚI ȘI:

Continuă oamenii să evolueze?