Dexametazona, un medicament ieftin din familia corticosteroizilor, pare a fi eficient în reducerea mortalității la pacienții cu forme severe de COVID-19.

Este ceea ce se afirmă într-un comunicat de presă al Universității Oxford, unde a fost condus un amplu studiu clinic, intitulat Recovery. Acest studiu, lansat în luna aprilie, a fost conceput pentru a evalua eficacitatea mai multor medicamente pentru combaterea COVID-19, printre acestea numărându-se dexametazona şi hidroxiclorochina. La începutul lunii iunie, cercetătorii au sistat testele cu hidroxiclorochină, concluzionând că substanța este „inutilă”  în tratarea pacienţilor cu COVID-19, ea neavând niciun efect benefic.

Pe de altă parte, dexametazona, un medicament utilizat încă din anii ’60 în numeroase afecţiuni pentru efectul său puternic antiinflamator, s-ar putea dovedi un mijloc ieftin și disponibil pe scară largă pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

În cadrul studiului Recovery, 2.104 pacienţi au primit acest tratament (pe cale orală sau intravenoasă), timp de 10 zile.

Prin comparaţie cu 4.321 de alţi pacienţi cărora nu le-a fost administrat, cercetătorii au concluzionat că tratamentul a redus cu o treime mortalitatea la pacienţii ventilaţi mecanic.

În plus, mortalitatea a fost redusă cu o cincime la pacienţii cu simptome mai uşoare, cărora le-a fost administrat oxigen printr-o mască, fără intubare.

Tratamentul nu a demonstrat însă niciun beneficiu în cazul pacienţilor care nu necesitau asistenţă respiratorie.

Rezultatele studiului nu au fost publicate într-un jurnal științific și nu au trecut printr-un proces de peer review. Prin urmare, anunțul trebuie luat cu precauție. Este pentru prima dată când un medicament a demonstrat o astfel de eficacitate la pacienții cu o formă severă de COVID-19, însă dexametazona nu este un tratament miracol. Potrivit profesorului Martin Landray de la Universitatea Oxford, unul dintre autorii studiului clinic, acest tratament ar putea salva unul din 8 pacienți aflați pe ventilator și unul din 25 pacienți pe oxigen.

Ca urmare a rezultatelor studiului Recovery, Marea Britanie a autorizat tratamentul cu dexametazonă tuturor pacienților COVID-19 care au nevoie de oxigen sau de ventilație mecanică.

Potrivit cifrelor oficiale, SARS-CoV-2 a infectat peste 8 milioane de persoane la nivel mondial de la răspândirea sa din centrul Chinei, la sfârşitul anului 2019. Peste 430.000 de decese au fost confirmate în rândul persoanelor testate pozitiv cu acest virus.

CITIȚI ȘI:

COVID-19: SUA a revocat autorizația utilizării de urgenţă pentru hidroxiclorochină
Studiu canado-american: Hidroxiclorochina nu protejează de COVID-19
Ibuprofenul lipidic, testat ca tratament pentru coronavirus