O bună parte din efectele secundare resimțite după vaccinarea anti-Covid ar putea fi atribuite efectului nocebo, potrivit unui studiu publicat recent.
Potrivit unei metaanalize americane, publicată pe 18 ianuarie în JAMA (Journal of the American Medical Association) Network Open și intitulată Frequency of Adverse Events in the Placebo Arms of COVID-19 Vaccine Trials, proporția persoanelor care în timpul studiilor clinice privind vaccinurile contra Covid au avut efecte secundare sistemice (dureri de cap, oboseală, febră etc.) după ce au luat un placebo în loc de prima doză a vaccinului este de 35%. În același timp, 16% au semnalat și efecte secundare localizate. Spre comparație, 46% dintre participanții care au fost vaccinați au raportat un efect secundar sistemic și două treimi (67%) un efect secundar localizat.
Pentru a doua doză, 32% din cei aflați în grupul placebo au raportat reacții adverse sistemice și 12% localizate; în grupul vaccinat procentele au fost de 61% pentru reacții sistemice și 73% pentru cele localizate.
Această metaanaliză s-a aplecat asupra a 12 studii la care au participat aproximativ 45,000 de persoane repartizate în mod egal în două grupe – una care a fost vaccinată, cealaltă care a primit un placebo. Ea a fost condusă de cercetători de la centrul medical Beth Israel Deaconess, afiliat Universității Harvard.
Comparând efectele secundare raportate în ambele grupe, autorii au concluzionat că efectul nocebo ar fi responsabil pentru 76% din efectele indezirabile resimţite după prima doză și 51% după cea de-a doua. Acest efect este provocat de anxietate și de faptul că oamenii se așteaptă să aibă efecte secundare după vaccin și atribuie vaccinării și nu altor cauze orice problemă, durere etc. pe care o resimt.
Efectul nocebo este opusul efectului placebo. Ambele reprezintă concepte importante în medicină. Acesta din urmă se referă la efectele benefice resimţite de un pacient căruia i-a fost administrată o substanță inertă. Celălalt descrie efectele nefaste.
Autorii recunosc că analiza lor acoperă un număr relativ mic de studii, diferite unele de altele, și că, prin urmare, interpretarea rezultatelor trebuie făcută cu prudență.
Ei consideră totuși că este util ca populația să fie informată despre acest efect nocebo, deoarece ar putea să diminueze din reticența unora de a se vaccina.
Menționăm că în Canada efectele adverse ale vaccinării împotriva Covid sunt publicate încă de la începutul campaniei de vaccinare la Reported side effects following COVID-19 vaccination in Canada/ Effets secondaires signalés après la vaccination contre la COVID-19 au Canada. Datele sunt actualizate săptămânal, în fiecare zi de vineri. Efectele secundare sunt prezentate funcție de vaccinul administrat, sex și vârstă și sunt împărțite în efecte secundare grave și mai puțin grave. Pe aceeași pagină se găsesc și instrucțiuni privind felul în care se pot raporta efectele secundare resimțite în urma vaccinării.