Cetățenii români care au intrat în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) valabile (turiști) și se regăsesc în situația în care perioada de ședere se apropie de termenul de 6 luni sau a depășit deja acest termen, în cazul în care doresc să-și prelungească șederea, o pot face accesând pagina specifică a Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie, după cum informează Ambasada României în Canada.

Este foarte important ca solicitarea de prelungire să fie făcută înainte de expirarea celor 6 luni de ședere.

Cetățenii români care se află în Canada în baza unei vize temporare (vizitator cu ședere de lungă durată, student, lucrător cu permis de muncă) și doresc să-și prelungească șederea sunt rugați să se adreseze Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie (IRCC) pentru a-și semnala situația și a solicita prelungirea șederii peste limita de valabilitate a vizei. Autoritățile federale recomandă ca solicitarea respectivă să fie făcută de urgență dacă termenul rămas până la expirare este mai mic de 30 de zile.

Cererile de prelungire vor fi primite chiar și în situația în care este nevoie de documente suplimentare, care nu pot fi furnizate de solicitant (termenul fixat pentru transmiterea acestora și completarea dosarului de cerere este de 90 zile). Pe toată durata procesării cererii, solicitanții beneficiază de statutul corespunzător. 

Atenție: este obligatoriu pentru cetățenii români aflați în situațiile descrise mai sus să solicite prelungirea șederii în Canada.

Pentru procedurile de urmat în situația solicitării prelungirii dreptului de ședere temporară consultați pagina ministerului Imigrației (crearea unui cont de utilizator pentru serviciile online oferite de Ministerul Imigrării, Refugiaților și Cetățeniei).

În acest link găsiți informații centralizate despre serviciile oferite de IRCC străinilor cu drept de ședere temporară în Canada în perioada COVID-19.

Alte informații utile: Informații generale în contextul COVID-19; prelungirea șederii; prelungirea permisului de studii; prelungirea permisului de muncă.

Precizări din partea IRCC cu privire la corelarea dintre înnoirea dreptului de ședere și valabilitatea asigurării medicale 

Această informație se adresează deținătorilor de permis de studii/muncă.

Având în vedere că dreptul de ședere ține de competența autorităților federale, iar asigurarea medicală este un instrument guvernat de politici provinciale, IRCC a comunicat provinciilor și teritoriilor că străinul care solicită înnoirea dreptului de ședere poate face dovada statutului implicit în fața autorităților provinciale în vederea evitării discontinuității valabilității asigurării medicale prin următoarele documente:
● copia permisului de studii/muncă expirat;
● dovada solicitării de înnoire a statutului – copie a cererii, copie a chitanței atestând plata taxelor aferente sau corespondența email care probează că solicitarea de înnoire a fost înregistrată.

Atenție: este foarte important ca solicitarea de înnoire a statutului să fie făcută înainte de expirarea dreptului de ședere.    

Cetățenii români cu statut temporar în Canada pot beneficia de servicii medicale chiar dacă nu sunt înscriși la un medic de familie. Aceștia se pot prezenta la clinicile de tip walk-in, unde pot fi examinați și primi tratament/rețete. Este recomandat ca pacienții să posede asigurare medicală (din țară sau contractată pe plan local); altfel, serviciile medicale sunt suportate de beneficiar.

Un serviciu de sănătate deschis nerezidenților, care asigură examinări prin video sau tele-conferință, se găsește la virtualclinics.ca. Prețurile pentru diferitele servicii medicale, enumerate în pagina VirtualClinic+, sunt suportate de către pacienți.

Cetățenii români aflați temporar în Canada pot opta pentru o asigurare medicală contractată pe plan local.  Cu titlu de exemplu, cei interesați pot consulta paginile de la Manulife pentru vizitatori și pentru studenți.

Pot fi trimise în continuare medicamente prin serviciile poștale, dar numai acelea care nu apar în lista de substanțe controlate; medicamentele pot fi trimise prin Canada Post sau serviciile de curierat, în cantitatea care acoperă maxim 90 de zile de tratament.

Agenția de Sănătate Publică a Canadei a transmis Ambasadei că orice persoană, indiferent de naționalitate, care are nevoie de îngrijire medicală, va avea acces la serviciile de specialitate medicale. Informații utile în acest context se regăsesc pe pagina Health Canada.

Ambasada României la Ottawa reînnoiește apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada. De asemenea, sunt rugați să se adreseze Ambasadei cei care sunt testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau sunt spitalizați. Numerele de telefon la care se poate suna sunt: 1-613-789-9711 sau 1-613-858-0577.