Premiul „Emmy Noether” pentru Femeile din Fizică i-a fost acordat Cătălinei Curceanu pentru cercetările sale deschizătoare de drumuri și pentru faptul că este un model excepțional pentru alte femei care activează în domeniul cercetării științifice.

Dr. Cătălina Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN), Laboratori Nazionali di Frascati (Roma), și colaboratoare a publicației noastre la rubrica de „Știință & Tehnologie”, a fost recent recompensată cu „Emmy Noether Distinction for Women in Physics” de către Societatea Europeană de Fizică.

Această distincție este acordată de două ori pe an cu scopul de a aduce în atenția comunității științifice, decidenților politici și a publicului larg fiziciene de calibru, modele demne de urmat, ce prin exemplul lor ar putea influența tinerele eleve și studente să îmbrățișeze o carieră în fizică. Distincția recompensează realizările personale în domenii precum cercetare, educație, activitățile de sensibilizare și industrie.

Dr. Curceanu a primit „The Emmy Noether Distinction for Women in Physics” pentru „rolul său determinant în fizica nucleară experimentală și în fizica hadronică, pentru contribuțiile sale substanțiale la o mai bună înțelegere a teoriilor cuantice și pentru cercetările sale deschizătoare de drumuri în problematicile fundamentale ale fizicii. Cu un solid palmares științific și o bogată activitate educațională și de sensibilizare, dr. Curceanu este un model excepțional pentru femeile care activează în domeniul cercetării științifice.”

„Emmy Noether Distinction for Women in Physics” se alătură altor premii și distincții obținute de dr. Cătălina Curceanu de-a lungul timpului. La începutul acestui an ea a primit premiul Visiting International Scholar (VISA) din partea Universitatea Wollongong din Australia. Este vorba de un program prin intermediul căruia cei mai buni cercetători din lume, din diverse domenii, sunt invitați de această prestigioasă universitate australiană să propună și să colaboreze la diferite proiecte de vârf. Dintre cei nouă câștigători ai premiului în 2017, dr. Cătălina Curceanu a fost singura personalitate de marcă din domeniul fizicii.

În 2016 ea a primit premiul „Women in Physics Lecturer”, acordat de Institutul Australian de Fizică. Ea a susținut seminarii în numeroase state australiene, în universități, centre de cercetare, dar și în școli și pentru publicul larg, cu referiri particulare la fizica modernă și la cercetările Institutului Național de Fizică Nucleară de la Frascati.

Dr. Curceanu se numără de asemenea şi printre câștigătorii premiului „Science and the Big Question” oferit de Fundația John Templeton pentru cercetarea sa asupra principiului de excluziune (ce explică de ce materia nu colapsează spontan în Univers). Prin intermediul acestui program sunt finanțate cele mai bune proiecte de cercetare la nivel internațional, axate pe probleme științifice de maximă importanţă.

În 2010, Academia Română din Roma (Accademia di Romania in Roma, înființată în 1922) i-a acordat premiul pentru Personalitatea anului în domeniul cercetării științifice.

În prezent, dr. Curceanu conduce experimente de fizică nucleară la acceleratorul de la Frascati (DAFNE), ce au obiectivul de a înțelege „inima” stelelor de neutroni, și experimente de mecanică cuantică la laboratorul subteran italian de la Gran Sasso, unul dintre cele mai faimoase laboratoare din lume.