Un grup de cercetători de la Yale University în colaborare cu grupul de cercetare de la Microsoft a răspuns, cu ajutorul unui software capabil să recunoască expresiile faciale, la întrebarea dacă femeile sunt mai expresive decât bărbații. Mai mult, întrucât studiul a fost efectuat pe un eșantion de mai bine de 2.000 de persoane din diverse țări, au fost observate o serie de (aparente) diferențe comportamentale, în funcție de țara de proveniență.

Opinia larg răspândită este că femeile au o gamă de expresii faciale mai bogată decât bărbații. Femeile se bucură, se miră sau se supără arborând o serie de expresii întipărite pe față care, de multe ori, sunt ușor de descifrat. Suficient să ne gândim la femeile din familia noastră și suntem imediat capabili să ni le imaginăm în momente diferite, cu expresii faciale diferite. Zâmbesc sau sunt încruntate, au o expresie de mirare, cu sprâncenele ridicate sau, dimpotrivă, de dezgust, strâmbând din gură.

Bărbații, pe de altă parte, se spune că sunt mai puțin expresivi, având un număr limitat de expresii ale feței pe care le tot folosesc. Femeilor li se citește pe chip starea emoțională, în timp ce bărbații reușesc să-și ascundă emoțiile. Sau, cum spunea regizorul Sergio Leone despre Clint Eastwood, acesta ar avea doar două expresii: cu sau fără pălărie. Este însă acest lucru adevărat, au bărbații o expresivitate redusă față de femei?

Pentru a răspunde la această întrebare un grup de cercetători de la Yale University, în colaborare cu alte institute științifice și cu grupul de cercetare de la Microsoft, a efectuat un studiu intitulat „A large-scale analysis of sex differences in facial expressions” a cărui rezultate au fost recent publicate în revista PLOS One.

Până în prezent marea parte a studiilor de acest gen au luat în considerare doar surâsul persoanelor. Concluzia: femeile (care surâd mai mult) sunt mai expresive decât bărbații. Există însă o gamă foarte vastă de expresii care trebuie luate în calcul dacă vrem un rezultat mai serios. Este exact ceea ce și-au propus cercetătorii americani, care au recrutat un număr de 2.106 voluntari din Franța, Germania, China, SUA și Marea Britanie pentru realizarea acestui studiu. Spre deosebire de studiile precedente, desfășurate într-un cadru de laborator, de data aceasta participanții au vizionat, în confortul propriei locuințe, o serie de zece filmulețe (publicități), pe durata cărora expresiile lor faciale au fost înregistrate cu ajutorul unei webcam. Ulterior, prin intermediul unui software de analiză facială pus la punct de Microsoft, expresiile lor au fost studiate.

S-a ajuns la concluzia că femeile și bărbații au cam același număr de expresii faciale, însă acestea se manifesta în emoții diferite. Femeie surâd mai mult și au tendința de a-și ridica sprâncenele, ceea ce se întâmplă, susțin cercetătorii, mai ales în cazul fricii sau al tristeții. Bărbații se încruntă mai des, ceea ce ar reprezenta o manifestare a furiei, a concentrării intense sau a unei stări confuzionale.

Exprimarea stărilor emotive la nivel facial nu depinde atât de sexul unei persoane cât de starea de spirit și caracterul persoanei. Astfel, unii bărbați pot avea game expresive mai bogate decât anumite femei sau invers. În medie însă, cantitatea expresiilor feței este aceeași și la unii și la alții.

Pe de altă parte, cercetătorii au observat o serie de diferențe în funcție de locul de proveniență a celor care au participat la test. Astfel, s-a constatat ca femeile din SUA surâdeau cel mai mult, în timp ce femeile din Germania și Marea Britanie se încruntau cel mai puțin. Totuși, ținând cont de faptul că participanții erau conștienți de faptul că erau filmați, acest lucru ar fi putut avea influență asupra reacțiilor lor. Motiv pentru care, în ciuda studiului riguros, nu ne rămâne decât să surâdem și, pe cât posibil de aici înainte, să ne încruntăm cât mai puțin.