de dr. Paul Dăncescu
Pe 29 aprilie 2010, Asociația Culturală Română (ACR) împreună cu Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ) au organizat o seară de popularizare a științei, cu o prezentare susținută de drd. Adrian Buzatu, doctorand în fizica particulelor la Universitatea McGill, colaborator al ziarului Accent Montreal la rubrica „Știință & Tehnologie”.
Adrian Buzatu a vorbit celor prezenți pe tema Universul: rețetă și ingrediente, prezentând cronologic felul în care omenirea a răspuns de-a lungul timpului la întrebarea: care sunt ingredientele şi reţeta fundamentală a Universului, din Grecia Antică până în zilele noastre, la acceleratorul de particule Large Hadron Collider de la Geneva, unde participă şi România.
Printr-o expunere clară și atractivă, cu ajutorul a numeroase scheme și fotografii, prin comparații simple și trimiteri la realitățile vieții zilnice, el a reușit să faciliteze înțelegerea unor noțiuni pe cât de fascinante, pe atât de complexe.
Discuțiile care au urmat acestei expuneri au durat mai bine de o oră. Adrian Buzatu a răspuns amplu și documentat tuturor problemelor de fizică, filozofie, literatură, religie sau antropologie adresate de cei prezenți. Un loc aparte în discuții l-a avut originea vieții pe pământ, originea omului. Cunoștințele multora dintre noi se limitau la câteva noțiuni clasice, elementare. A fost meritul conferențiarului că a reușit să ne captiveze atenția și să ne facă să înțelegem probleme pe care altfel le-am fi socotit insurmontabile. Mi-au venit în minte cuvintele din urmă cu patru sute de ani ale lui Boileau care spunea „ce qu’on consoit bien, on exprime clairement et les mots pour le dire arrivent aisement”
Concluzia celor prezenți, mulți dintre ei membri ai Asociației Culturale Române și ai Comunității Moldovenilor din Quebec, a fost că aceste seri informale de știință sunt foarte utile. Ele se adresează unui public variat, de toate vârstele, și pot împrumuta din modelul proiectului de cooperare intergenerațională inițiat de ACR și CMQ, completându-l. O cunoaștere și o comunicare între tinerii cercetători români de la Montreal și persoanele mai în vârstă care fac parte din Clubul de Aur, este benefică pentru ambele grupuri. În urma succesului acestei seri, cei în vârstă au devenit mai încrezători în forțele proprii pentru demararea proiectului de cooperare intergenerațională, care va debuta în luna septembrie a.c.