Un raport „secret” al Jandarmeriei Regale Canadiene (GRC) anticipează o deteriorare a structurii sociale și a calității vieții în Canada pe termen scurt, cauzată de polarizarea opiniilor, dezinformare și consecințele schimbărilor climatice.
Respectivul raport a fost făcut public recent datorită unei cereri de acces la informații a unui profesor de la Universitatea Thompson Rivers din British Columbia. El se bazează pe date compilate de GRC în perioada iunie-octombrie 2022. Dar, deși se bazează pe „informații open source”, pasaje întregi din acest document, intitulat „Whole-of-Government Five-Year Trends for Canada”, nu sunt disponibile, fiind cenzurate.
Acest tip de raport este în general utilizat de către înalți funcționari pentru a consilia guvernul sau pentru a lua decizii cu privire la alocarea de resurse și stabilirea unor priorități. Potrivit CTV News, el a fost redactat în 2023 de către echipa de management strategic a poliției federale și descrie tendințele la nivel intern și extern pentru care Canada trebuie să se pregătească în următorii ani, în special privind schimbările climatice, dezinformarea, neîncrederea în guvern și o înrăutățire a condițiilor economice globale.
Previziuni economice „sumbre”
„Omenirea a trecut print-o serie de crize, de la COVID-19, la probleme legate de lanțul de aprovizionare și invazia Rusiei în Ucraina. Este probabil ca situația să se deterioreze și mai mult în următorii cinci ani, pe măsură ce efectele schimbărilor climatice și ale unei crize economice globale se vor face simțite”, se arată în raport, care menționează „sfârșitul abundenței”, faimoasa sintagmă rostită de președintele francez Emmanuel Macron în 2022.
„Perioada de recesiune care se profilează va accelera, de asemenea, scăderea nivelului de trai pe care generațiile mai tinere l-au experimentat deja în comparație cu generațiile anterioare”, se afirmă în secțiunea raportului intitulată „Resentimentul popular”. Tot aici se menționează că „mulți canadieni sub 35 de ani probabil nu vor putea niciodată să-și cumpere o casă”.
„Repercusiunile acestui declin al nivelului de trai vor fi exacerbate de faptul că diferența dintre bogați și săraci este mai mare astăzi în țările dezvoltate decât a fost vreodată”, se adaugă în raport.
CITIȚI ȘI: StatCan: Inegalitatea economică este în creștere în Canada
Evenimente meteorologice extreme și presiune în Arctica
Secțiunea care se referă la schimbările climatice a fost lăsată în mare parte necenzurată. Canadienii trebuie să se aștepte la „evenimente meteorologice extreme și secetă” în diferite părți ale Terrei, care vor reduce „producția globală a multor mărfuri, provocând penurii în țările dezvoltate”.
„Forțele de ordine trebuie să se aștepte ca aceste evenimente meteorologice distructive să aibă un impact asupra tuturor fațetelor guvernamentale, inclusiv la nivelul infrastructurilor esențiale, ce vor fi afectate.”
O secțiune despre Arctica avertizează că nordul Canadei va experimenta efectele încălzirii globale mai devreme decât restul țării.
„Diminuarea calotelor polare oferă acces la materii prime neexploatate și la noi rute de transport”, explică raportul. „Sporirea suprafețelor destinate exploatărilor industriale în zona polară predispune mai multe țări să-și extindă pretențiile teritoriale în regiune.”
În acest context, Canada se va confrunta cu o „presiune din ce în ce mai mare pentru a ceda din teritoriul său arctic”.
CITIȚI ȘI: Taxa pe carbon, foarte puțin înțeleasă de canadieni
Populism paranoic și neîncredere în instituțiile democratice
Raportul avertizează și asupra fenomenului pe care îl numește „populism paranoic”. „Curentele autoritare sunt în creștere în multe țări liberal-democratice”, deoarece populiștii „au speculat polarizarea politică tot mai mare şi teoriile conspiraţiei”, fiind dispuși „să-și adapteze mesajul mișcărilor extremiste”.
„Forțele de ordine ar trebui să se aștepte la o polarizare socială și politică continuă, alimentată de campanii de dezinformare și de neîncrederea crescândă față de toate instituțiile democratice”, se arată în raport.
CITIȚI ȘI: Teoriile conspiraționiste, populare în Canada, în special în rândul conservatorilor
Autorii avertizează, de asemenea, că disponibilitatea din ce în ce mai mare a datelor masive (big data) prin intermediul rețelelor sociale, al internetului și al identificatorilor biometrici va permite unor „entități private să dezvolte mijloace de a exercita o influență nejustificată asupra indivizilor și populațiilor la un nivel fără precedent”.
Partea intitulată „Eroziunea încrederii”, care se află între secțiunile „Resentimentul popular” și „Populism paranoic” este acoperită integral, cu excepția primului rând: „Ultimii șapte ani au cunoscut o polarizare socială și politică marcantă în lumea occidentală” – o aluzie la venirea la putere a lui Trump în SUA și la influența pe care acesta a exercitat-o de atunci.
CITIȚI ȘI: Sondaj: Stilul de politică marca Trump, văzut ca un risc pentru Canada
Raportul evidențiază, de asemenea, și provocările generate de inteligența artificială, deepfakes, tehnologia blockchain și quantum computing.
Ultimul paragraf, intitulat „Pașii următori” nu este disponibil publicului, fiind în întregime cenzurat.