Se știe că un consum crescut de alcool face foarte rău organismului și riscă să ne scurteze viața. Un pahar de vin la prânz sau la cină are însă efecte benefice – cel puțin aceasta era concluzia la care ajunseseră cercetătorii care au studiat acest subiect. Se pare totuși că alcoolul este mai periculos decât se credea.

Mai toți bem cu plăcere un pahar de vin la o cină cu prietenii; de multe ori ajungem la al doilea sau al treilea pahar, iar la finalul mesei mai bem și un păhărel de tărie, convinși fiind că ne încadrăm într-un consum limitat de alcool, care nu poate să ne facă rău.

Un studiu efectuat de o echipă internațională de cercetători, publicat recent în revista Lancet, arata însă că lucrurile nu stau chiar așa: alcoolul este mai periculos pentru sănătatea noastră decat se credea.

Cercetătorii au analizat datele povenind de la 83 de studii efectuate în 19 țări, care se referau la circa 600.000 de informații ce puteau fi corelate între ele: vârsta, sexul, bolile de care sufereau participanții, dacă aveau sau nu diabet, dacă fumau, precum și consumul de alcool. Jumătate dintre participanți beau mai bine de 100 g de alcool pe săptămână, iar 8.4% mai mult de 350 de g. Ce înseamnă 100 g de alcool? Circa șase pahare de vin. Experții au corelat aceste informații cu apariția bolilor cardiovasculare și cu mortalitatea celor din grupul studiat.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că alcoolul ucide în fiecare an 3,3 milioane de persoane pe plan mondial, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi actele de violenţă la un loc. Consumul de alcool are efecte negative asupra a peste 200 de maladii, potrivit OMS.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care consumă o cantitate de alcool de circa 200-350 g pe săptămână în mod obișnuit (deci nu ca o exceptie o dată la un an, de exemplu), trăiesc în medie cu 1-2 ani mai puțin decât cei care nu consumă mai puțin alcool sau deloc. Cine bea mai mult de 350 g de alcool pe săptămână, ceea ce ar corespunde cu circa 21 de pahare de vin (deci aproximativ trei pahare pe zi), își scurtează viața cu patru ani, în medie, față de cei care beau mai puțin.

Aceasta deoarece un consum ridicat de alcool duce la creșterea presiunii sanguine, ceea ce are un efect negativ asupra sistemului cardio-circulator. Pe lângă ictusuri (pierderi de memorie), băutura poate cauza deci boli cardiace. Situația este și mai dramatică în cazul persoanelor care consumă mult alcool și sunt și fumătoare sau au alte boli sau patologii.

Potrivit Canadian Centre on substance Use and Addiction (www.ccdus.ca), cantitatea maximă de alcool recomandată în prezent pentru femei este de nu mai mult de două băuturi pe zi, pentru cel mult zece pe săptămână; la bărbați cantitatea este de maxim trei pahare pe zi sau 15 pe săptămână.

Cât alcool putem consuma fără să ne scurtăm viața? Noul studiu arată că această cantitate ar trebui să fie mai mică de 100 g alcool pe săptămână – adică aproximativ un pahar de vin pe zi. În multe țări, precum Canada, SUA, Portugalia, Spania sau Italia, cantitatea de alcool considerată ca neavând un impact negativ asupra sănătății este mai mare decât un pahar de vin pe zi. Se pare deci că este nevoie de revizuirea acestor reguli. În Marea Britanie cantitatea de alcool recomandată ca limită este mai mică decât în țările menționate precedent, aceasta fiind de maxim șase pahare de vin pe săptămână, atât pentru bărbați cât și pentru femei.

Vom vedea dacă acest studiu, sau altele care sunt efectuate la ora actuală, vor avea drept consecință scăderea limitelor de consum de alcool sugerate în diverse țări sau, dimpotrivă, aceste limite nu vor suferi schimbări. Lăsând la o parte recomandările oficiale, este bine să consumăm alcoolul în cantități mici: să ne bucurăm intens de un pahar de vin, fără însă să trecem la al doilea, decât în cazuri excepționale.