Varianta Omicron a fost identificată în Africa de Sud și a fost clasificată drept „variantă îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

O nouă variantă a coronavirusului denumită Omicron – sau B.1.1.529 conform numele său ştiinţific – a fost desemnată ca „variantă îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta este a cincea variantă îngrijorătoare urmărită în prezent de OMS, alături de Alpha, Beta, Gamma și Delta. Alte două variante sunt considerate de interes: Lambda și Mu.

OMS a decis să claseze în aceste două categorii variantele care prezintă un risc crescut pentru sănătatea publică la nivel mondial pentru a prioritiza activităţile de supraveghere şi cercetare la nivel global. Cea mai gravă dintre ele este categoria variantelor îngrijorătoare. O variantă de interes devine una îngrijorătoare atunci când există dovezi că este mai transmisibilă, că produce o formă mai severă a bolii sau că măsurile de sănătate publică, vaccinarea și tratamentele disponibile ar putea avea o eficacitate mai scăzută împotriva acesteia.

În prezent, varianta dominantă în Canada și în lume este Delta.   

Pentru a ști ce variante își fac apariția în Canada și cum se comportă ele, Public Health Agency of Canada lucrează cu provinciile și teritoriile și cu Canadian COVID Genomics Network (CanCOGen) pentru a secvența un procent din totalul testelor pozitive de COVID-19. Secvențierea dezvăluie codul genetic al virusului, arătând ce variantă a fost implicată în cazul respectiv, iar aceste rezultate sunt raportate săptămânal.

Ca măsură de prevenție, Canada a impus (26 noiembrie) restricții de călătorie care vizează mai multe țări din partea sudică a continentului african. Acestea sunt: Africa de Sud, Mozambic, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini și Namibia.

Unde au fost semnalate cazuri ale acestei noi variante?

Varianta Omicron a fost detectată în Africa de Sud, unde au fost identificate circa 100 de cazuri, majoritatea în cea mai populată provincie, Gauteng. Există însă posibilitatea ca ea să fie deja prezentă în celelalte opt provincii ale țării.

Cazuri de infectare cu Omicron au fost semnalate și în Botswana, Hong Kong, Israel și în mai multe țări europene.

Cercetătorii din Africa de Sud s-au declarat îngrijorați de numărul mare de mutații ale acestei variante, inclusiv ale proteinei spike, care ar putea afecta transmisibilitatea. La cererea lor, OMS a convocat grupul tehnic de lucru privind evoluția virusului la data de 26 noiembrie, stabilind un nume pentru această variantă și declarând-o îngrijorătoare.

Rata zilnică de infectare din Africa de Sud a cunoscut o creștere vertiginoasă pe 25 noiembrie (2,465 de noi cazuri), aproape dublându-se.

De remarcat că rata de vaccinare în această țară este scăzută, doar 24% din populație fiind vaccinată împotriva COVID-19, potrivit statisticilor de la Johns Hopkins coronavirus research centre.

Vaccinurile existente în prezent sunt eficiente împotriva variantei Omicron?

Atât OMS cât și experții canadieni în sănătate publică au subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege mai bine caracteristicile acestei variante. În prezent însă, nu există dovezi că vaccinurile nu ar oferi protecție împotriva variantei Omicron. Să ne amintim că inițial și despre varianta Delta se credea că are capacitatea de a se sustrage răspunsului la vaccin.

Merită deci repetat că pentru toate variantele apărute până acum vaccinurile au rămas eficiente, reprezentând cea mai bună protecție disponibilă împotriva coronavirusului.

Cum afectează noile variante lupta globală împotriva COVID-19?

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suferă mutaţii în timp. Majoritatea mutaţiilor au un efect redus sau inexistent asupra proprietăţilor virusului.

Totuși, anumite mutaţii pot afecta proprietăţile virusului şi pot influenţa ușurința cu care acesta se răspândeşte, severitatea bolii pe care o cauzează, procentul de eficacitate al vaccinurilor și al tratamentelor.

Este foarte important de notat că mutațiile apărute de-a lungul pandemiei au survenit în populații cu acoperire vaccinală scăzută, puternic afectate de transmiterea necontrolată a COVID-19, ca de exemplu în India, America de Sud și Africa. Experții sunt de părere că această tendință va continua să se manifeste până când mai multe persoane vor fi vaccinate la scară planetară.

Este clar că variantele virusului nu stau doar în locul unde apar, ceea ce înseamnă că alte țări, inclusiv Canada, pot fi în cele din urmă afectate din nou de acest virus în continuă evoluție. De aceea distribuția echitabilă a vaccinurilor COVID-19 trebuie extinsă la nivel global iar dezinformarea combătută în mod viguros.

CITIȚI ȘI:

Despre tehnologia ARN mesager împotriva COVID-19