Între 20 și 23 iulie, Galeria Lenoir organizează cea de-a doua ediție a Salonului Artiștilor la Marché Bonsecours. Peste 65 de artiști, aleși pe criterii de originalitate și componență estetică a lucrărilor, participă la acest salon, cu lucrări variate, de toate genurile, de la arta abstractă la cea figurativă și semi-figurativă. Printre artiștii selectați, cinci pictorițe canadiene de origine română vă invită la o întâlnire vibrantă cu arta.
Doina Bundaru, Eva Halus, Daniela Mușet, Maggie Romanovici și Lavi Picu sunt cele cinci artiste plastice care participă la Salonul Artiștilor din acest an. Cinci stiluri și universuri cromatice și picturale diferite de descoperit sau redescoperit. Lucrările lor vor fi expuse în chioșcuri special amenajate în spațiul de la 325 rue de la Commune Est.
Doina Bundaru, care este la prima sa participare la Salonul Artiștilor și la a cincea participare la expoziții de grup în acest an, prezintă în jur de 18 lucrări de dimensiuni mici și medii, realizate în stil abstract și semi-abstract, în acrilic și tehnici mixte (acrilic, colaj, creion acuarelă, cărbune), pe pânză sau lemn, într-o cromatică vie și plină de lumină.
Eva Halus, tot la prima ei participare la Salon, și la a treia expoziție de grup din acest an, expune mai multe peisaje de dimensiuni mari și medii din seria Parcuri și grădini și Laurentides, pictură în aer liber, câteva desene realizate după model în cărbune, și alte lucrări inedite, mai mici: colaje cu hârtie japoneză și picturi pe hârtie de orez în tehnica suiboku.
Daniela Mușet, participantă la Salonul Artiștilor și în vara trecută, prezintă patru pânze de mari dimensiuni (36”x48”și 40”x40”), în tehnică monocromă (acrilic pe pânză). Seria de picturi cuprinde peisaje semi-abstracte și abstracte, în care predomină albastrul, care ia (sau sugerează numai) forma aglomerațiilor de nori, valurilor mării și cerului. Expoziția de față este cea de-a opta participare a artistei la expoziții de grup în acest an. În luna iunie a.c. Daniela Mușet a primit o mențiune la Concursul de Artă din Pierrefonds.
Lavi Picu, aflată la prima sa participare la Salon, prezintă o serie de picturi abstracte și semi-abstracte de diferite mărimi, realizate cu vopsea acrilică fluorescentă, utilizând tehnici mixte. Alături de acestea, artista expune și câteva desene în cerneală pe hârtie. Ambele serii explorează tema bolii Lyme. Lavi Picu încearcă să ilustreze simptomele sale invizibile și să denunțe prejudecățile și stigmatizarea ce planează în jurul acestui subiect. Artista lansează o invitație la dialog, urmărind o mai bună înțelegere a acestei boli cronice și o mai mare compasiune și empatie față de cei suferinzi.
Lavi se află la cea de-a șaptea expoziție de grup din anul acesta. Pentru participarea sa la expoziția organizată de Espace d’expressions et de création la cabinetul de deputat al primului ministru Justin Trudeau, ea a primit o scrisoare de recunoștință din partea acestuia.
Maggie Romanovici, membră permanentă și artistă reprezentată de Galeria Lenoir, participantă și la prima ediție a salonului, expune o serie de tablouri de diverse mărimi, lucrate mai mult cu spatula. Tonurile sunt pastelate, prezentând o mișcare și vibrație a culorilor, caracteristice creației sale artistice. În pictura abstractă a lui Maggie Romanovici culorile respiră, sunt fluide și permit ochiului să se plimbe, urmând jocurile cromatice.
Artista a participat la 13 expoziții colective în acest an. Ea a fost desemnată Artistul anului de către Asociația artiștilor din Kirkland și a primit Medalia de bronz la expoziția colectivă cu juriu a Cercului de Artiști Pictori și Sculptori din Quebec (CAPSQ).
La prima sa ediție, Salon des Artistes a fost un succes pentru pictorii participanți, 80% dintre aceștia făcând vânzări ce s-au ridicat la peste 25,000$. Doar la vernisajul expoziției au fost prezente peste 400 de persoane! Galeria Lenoir, organizatoarea evenimentului, care de curând s-a mutat într-un spațiu mai mare și mai elegant la 220 rue Saint Paul Ouest, speră să reediteze acest succes și chiar să-l depășească pe durata celor trei zile de expoziție.
Ca și în 2022, Salonul Artiștilor va avea loc la Marché Bonsecours, un loc încărcat de istorie, care timp de mai bine de 100 de ani a constituit principala piață publică a Montrealului. Astăzi, frumoasa clădire de patrimoniu construită în 1847 este cunoscută pentru buticurile sale de artă, artizanat și suveniruri, sălile de expoziții, precum și ca sediul Institutului de design din Montreal și al Conseil des métiers d’art du Québec.
Salon des Artistes
325 rue de la Commune Est, Montreal, H2Y 1J3
Deschis publicului între 21 și 23 iulie 2023
De la 12:00 la 20:00 vineri și sâmbătă și de la 11:00 la 17:00 duminică
Intrarea gratuită