Dacă vă simțiți fără energie, extrem de obosiți, somnoroși și lipsiți de chef, este posibil să suferiți de o depresie sezonieră. În acest articol, tot ce trebuie să știți despre această afecțiune și câteva sfaturi despre cum să o remediați.
Depresia sezonieră nu este un moft, ci o problemă care creează disconfort fizic și psihic odată cu schimbarea de anotimp, de obicei toamna și iarna. Semnele și simptomele acestei afecțiuni trebuie luate în serios, deoarece, ca și în cazul altor tipuri de depresii, ea se poate înrăutăți dacă nu este tratată cum trebuie.
Ce este mai exact depresia sezonieră?
Este o formă temporară de depresie care începe să se manifeste în general toamna, când nivelul luminii de afară scade.
Nu e vorba că nu ne place toamna și nici de un factor psiho-social legat de anotimp care să o declanșeze, ca de exemplu șomajul sezonier. Această formă de depresie este legată de scăderea luminii care duce la o scădere a producției de serotonină în organism și la o creștere a secreției de melatonină.
Serotonina, numită și hormonul fericirii, acționează asupra sistemului nervos influențându-ne starea de spirit și emoțiile. Melatonina influențează ciclul circadian, ceasul nostru intern, care poate afecta somnul.
Care sunt simptomele?
Simptomele depresiei sezoniere se pot manifesta la mai multe grade de intensitate. Unul din principalele simptome este senzația de oboseală, indiferent cât de mult dormim – acea senzație permanentă că bateriile nu ne sunt încărcate, chiar dacă dormim un număr de ore adecvat.
Nevoia de somn și lipsa de energie duc la schimbări de dispoziţie, anxietate, iritabilitate. Pe acest fond pot interveni și dificultățile de concentrare, incapacitatea de acțiune, de a îndeplini chiar sarcinile rutinei zilnice.
Depresia sezonieră poate provoca și o creștere în greutate, deoarece organismul tinde „să ceară” alimente bogate în calorii pentru a compensa oboseala.
O persoană afectată de depresie sezonieră poate încerca sentimente de inutilitate și vid interior, iar în unele cazuri mai grave, pot apărea idei suicidare.
Cine este afectat?
În total, 20% din populația țărilor nordice ar încerca simptome de depresie sezonieră, afirmă Scientifique en chef du Québec. Totuși, doar 2-3% dintre canadieni suferă de o formă mai severă, numită tulburare afectivă sezonieră.
Oricine poate fi atins de acest episod depresiv temporar, însă femeile sunt mai afectate decât bărbații. Cauza exactă nu se știe precis, însă se presupune că ar putea fi legată și de faptul că femeile au o mai mare tendință de a-și interioriza comportamentele.
Persoanele cu o sănătate mintală mai fragilă, ca de exemplu cele care suferă de o tulburare de anxietate sau care au mai avut un episod depresiv în trecut, sunt la rândul lor mai susceptibile să dezvolte o depresie sezonieră.
Munca de acasă poate avea un impact asupra depresiei sezoniere, prin eliminarea sau reducerea interacțiunilor cu colegii. Cu cât acestea sunt mai frecvente, cu atât ele pot fi mai benefice, căci menținerea contactelor sociale este întotdeauna utilă atunci când vine vorba de sănătatea mintală.
Cum se poate combate depresia sezonieră?
Depresia sezonieră este, cel mai probabil, recurentă. Adoptarea unor strategii la începutul toamnei poate face ca simptomele să fie mai puțin intense.
Este bine să limitați sursele de stres, deoarece „vulnerabilitățile personale” pot accentua simptomele. Evitați așadar să schimbați locul de muncă sau să vă renovați locuința în această perioadă a anului.
Fototerapia sau terapia cu lumină, care constă în expunere zilnică în fața unei lămpi speciale cu lumină intensă, fluorescentă, este eficace în a atenua simptomele, fără ca să vindece totuși depresia. Această tehnică poate crește nivelul de energie, lucru ce predispune persoana respectivă să pună în practică și alte strategii.
Mișcarea este de asemenea recomandată, căci ea stimulează producția de serotonină. În aer liber este și mai bine, pentru a profita de lumina zilei și pe cât posibil de razele de soare.
Dacă aceste recomandări nu funcționează, există posibilitatea de a face o terapie de toamnă, i.e. o serie de ședințe cu un psihoterapeut.
Persoanele care se confruntă cu gânduri suicidare sau se află într-o situație psihologică precară trebuie neapărat să consulte un medic. Este esențial ca aceste persoane să primească ajutor, mai cu seamă dacă sunt grav afectate de depresia sezonieră. Medicamentele antidepresive pot fi o bună soluție în acestă perioadă a anului.
Dacă aveți nevoie de ajutor
Linia telefonică de prevenire a suicidului (în Quebec)
● www.aqps.info
● 1 866 APPELLE (277-3553)
Jeunesse, J’écoute
● www.jeunessejecoute.ca
● 1 800 668-6868
Tel-Jeunes
● www.teljeunes.com
● 1 800 263-2266