Biserica Adormirea Maicii Domnului din Boian, Alberta, a luat foc și a ars complet în ziua de 6 iunie 2023. Ridicată acum 120 de ani, biserica a fost declarată sit istoric în 1974, iar trei ani mai târziu a devenit monument istoric în Canada. Redăm mai jos un text primit la redacție semnat de scriitoarea și realizatoarea de film Daniela Apostoaei despre acest trist eveniment și despre apelul la donații lansat de către Consiliul parohial al bisericii din Boian.

Vestea primită de curând avea să îmi atingă dureros coarda sensibilă a sufletului: Biserica istorică din Boian având hramul Adormirea Maicii Domnului a luat foc și a ars complet în seara zilei de 6 iunie, 2023. Întrebările se învălmășeau în mintea mea în timp ce imagini vii cu lăcașul de cult se derulau ca într-un carusel. Cum s-a întâmplat? Cine știe mai multe? Ce se poate face?

Biserica din Deal, cum mai era cunoscută, a fost construită în 1903, iar sfințirea ei a avut loc doi ani mai târziu. Ea a fost leagănul spiritual pentru mulți români ce locuiau în diverse provincii ale Canadei, dar și în Statele Unite. Pe terenul din Boian, în 1889, primele două familii sosite din Bucovina – Yurko și Ravliuk – aveau să planteze sămânța visului unui nou început, atât pentru ei cât și pentru cei care aveau să le urmeze în generațiile următoare. Rostind astăzi Boian, după mai bine de 125 de ani, silabele cuvântului au încă ecoul unei povești trăite cu adevărat. Mulți români ce au emigrat în Canada în diferite perioade ale istorie, au auzit măcar o dată, mai devreme sau mai târziu, pomenindu-se numele acestei așezări, unde s-au scris primele file istorice ale comunității românești pe pământ canadian.

În anul 2016 am avut bucuria de a-l întâlni pentru prima dată pe preotul Mircea Panciuk, slujitor al altarului de 54 de ani în Biserica din Boian. Emoția și bucuria simțită, precum și sentimentul avut că aparțineam și eu într-un fel acestor pământuri istorice, chiar dacă trecuseră zeci de ani, au fost îndeajuns în a mă determina să aștern prin imagini, pe o peliculă, povestea satului cu nume bucovinean, a bisericii din Boian, a oamenilor care au trăit și au visat în aceste locuri, departe de patria mamă. Așa s-a născut documentarul Tiny Bukovina from Canada  (Mica Bucovină din Canada), ce a primit distribuție pe Amazon Prime, Vimeo OTT, fiind difuzat în România de TVR1 și TVR Internațional. Amintirile acelor zile de filmare sunt vii și azi în mintea mea. Oricine pășea în micul și modestul lăcaș de cult ortodox din Boian, participând la slujbele  desfășurate sau la alte evenimente, nu avea cum să uite trăirile sufletești și bucuria simțită aici!

Tocmai din acest motiv, deși satul Boian se află la mai bine de 100 de km de Edmonton, capital provinciei Alberta, mulți români ce locuiau în localitățile învecinate, participau săptămânal la slujbele religioase sau alte întruniri ce se desfășurau în aceste locuri.

Anul trecut, părintele Mircea Panciuk, ajuns la vârsta de 83 de ani și-a anunțat intenția de a se retrage din slujirea publică, mutându-se în locurile natale din provincia Quebec. Inima lui însă, refuza parcă să îl urmeze și să părăsească Boianul drag.

În urma unei discuții telefonice avute cu părintele Mircea, dumnealui îmi mărturisea cu aceeași voce caldă și îndrumătoare, că decisese să vină măcar o dată pe lună să mai slujească în Boian… poate că „astfel despărțirea inimii avea să fie mai ușoară.”

În seara zilei de 6 iunie 2023, preotul Mircea Panciuk se afla în avionul ce se îndrepta spre Edmonton. La sfârșitul săptămânii, credincioșii din Boian urmau să îi sărbătorească ieșirea din slujirea publică în cadrul unui eveniment de suflet.

Din nefericire, vestea tristă cu care a fost întâmpinat chiar la aterizare, nu era una de sărbătoare. Gândindu-mă la cele petrecute, mi-au revenit imediat în minte, cuvintele pe care mi le spusese dumnealui la finalul interviului realizat pentru filmul documentar: „Până la urmă, toate sunt în mâna Domnului și în El trebuie să ne încredem, căci El știe mai bine!”

Blândețea și încrederea cu care au fost rostite atunci le auzeam clar, căci în aceste zile când tristețea ne-a cuprins pe mulți, aflând despre evenimentul neașteptat, această afirmație poartă în ea sâmburele puternic al speranței.

Pentru cei care au primit vestea doar ca un eveniment, au transmis informația adăugând că „cercetările legate de cauza declanșării incendiului sunt în curs de desfășurare”.

Pentru noi însă, cei rămași cu ochii înlăcrimați, nu a fost doar o știre. Vestea poartă cu ea o întreagă poveste rostită de suflet. Iar astfel de povești ale sufletului străbat distanțe uriașe depășind orice granițe. Ele rămân cu noi pentru a le spune și celor ce ne vor urma. Fie că rugăciunile înălțate să fie ascultate de Cel care știe mai bine toate lucrurile! Avem încrederea că cenușa bisericii din Boian nu va rămâne doar îngropată în solul plin de istorie din Boianul din Alberta, Canada, ci va fi temelia unui nou vis care se va naște. În sprijinirea împlinirii lui, membrii din Bordul Bisericii din Boian au inițiat o strângere de fonduri pentru cei care doresc să contribuie, donațiile putându-se face prin:

1) Wire Transfer cu următoarele detalii:
Bank Name: ATB Financial
SWIFT Code: ATBRCA6EXXX
Bank Code: 0219
Transit no: 07779
Beneficiary Account Number: 00506657378
Numele Beneficiarului: St. Mary’s Romanian Orthodox Congregation of Boian
Adresa: 561069 Range Road 143 (SW33-55-14-W4) Hairy Hill, Alberta Canada

2) Cec trimis la adresa: Boian Hall & Church, Building Fund, Box 14, Willingdon, T0B 4R0, Alberta, Canada

3) GoFundMe cu următorul link: www.gofundme.com/f/mgzzt6-help-rebuild-boian-church

4) E-transfer (doar în Canada): boianchurchrebuildfund@gmail.com