Trei valuri de căldură neobișnuit de timpurii au avut loc simultan, în Europa de Vest, Asia de Sud-Est și America de Nord-Vest. La prima vedere, între ele nu există nicio legătură. O examinare mai atentă însă revelează elementul comun: încălzirea globală, după cum arată Agence Science-Presse.

Caniculele care au luat cu asalt diverse părți ale globului în lunile aprilie și mai nu se pot explica doar prin El Niño, care anul acesta și-a făcut simțită prezența mai devreme decât era de așteptat – de obicei, acest fenomen meteorologic debutează la sfârșitul verii sau începutul toamnei. El survine, în medie, la fiecare doi până la șapte ani și durează de obicei între nouă și 12 luni.

CITIȚI ȘI: La Niña a luat sfârșit, El Niño revine

Caniculele neobișnuite din 2023 sunt o ilustrare a încălzirii globale. Cele din Europa și Asia au bătut numeroase recorduri. În Vietnam, în data de 7 mai, temperatura a ajuns la 44,2 grade Celsius. Spania a înregistrat cea mai uscată lună aprilie din ultimii 62 de ani, de când se fac astfel de măsurători. Iar în sudul acestei țări, temperaturile de peste 40 de grade, atinse de obicei în iunie și iulie, au început să se facă simțite de la începutul lunii mai.

La toate acestea se adaugă și seceta istorică care lovește Spania și Europa de Vest în general încă de la finele anului trecut.            

CITIȚI ȘI: Europa trebuie să se pregătească pentru secete mai intense

În vestul Canadei, valul de căldură instalat în prima jumătate a lunii mai nu a fost atât de dramatic, însă a coincis cu faptul că Alberta a început să se confrunte cu o serie de incendii de păduri timpurii, anormale.

La fel de surprinzătoare au fost și caniculele din Asia de Sud-Est (Vietnam, Laos, Myanmar, Thailanda), unde recordurile de temperatură pentru lunile aprilie și mai au fost doborâte. Ba chiar în Thailanda, pe 15 aprilie, a fost atinsă cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în această țară, 45,4 grade Celsius. În mod similar, în India s-au înregistrat temperaturi cu trei până la patru grade peste normal.

Este adevărat că în mod tradițional regiunea se confruntă cu zile mai calde înainte de sezonul ploios, însă intensitatea acestui val de căldură a fost neobișnuită. O temperatură de aproape 45 de grade în această regiune și perioadă a anului înseamnă o temperatură resimțită de peste 50 de grade, pragul la care este periculos să stai afară, pe lângă faptul că este catastrofal pentru agricultura din această parte a Asiei.

Revenind în Europa, în Catalonia, luna mai a găsit rezervoarele de apă umplute la 25% din capacitate, un nivel fără precedent potrivit autorităților locale. Aceasta după ce vara anului trecut a fost una dezastruoasă pentru recolte și pentru incendiile de vegetație. Cu caniculele care persistă și în luna iulie în întreaga Europă, autoritățile se tem de o repetare a scenariului din 2022.

World Weather Attribution, un consorțiu internațional de cercetători specializat în asocierile care se pot face între încălzirea globală și evenimentele meteorologice extreme, a afirmat într-un raport publicat pe 5 mai că valul de căldură spaniol din această primăvară ar fi fost foarte puțin probabil în lipsa fenomenul de încălzire globală.

Amintim că 2022 s-a clasat la nivel global, la fel ca anii precedenți, în lista celor mai fierbinți 10 ani din ultimul secol și jumătate, de când se fac astfel de calcule. Pentru 2023, El Niño, instalat deja, va aduce un impuls suplimentar la creșterea globală a temperaturilor.

CITIȚI ȘI:
Planeta va depăși pragul încălzirii globale de 1,5 grade Celsius până în 2027